Locuinte vandute inainte ca dezvoltatorii sa faca sistem de canalizare. Cum arata cartierele rezidentiale dupa ploile de luni
Ploile torentiale cazute in zona Bucurestiului i-au lasat repetenti pe dezvoltatorii imobiliari, dar si pe reprezentantii autoritatilor locale, care nu sunt capabili sa se ocupe de infrastructura.
Multe cartiere rezidentiale au fost acoperite de apa. Strazile, curtile si subsolurile s-au inundat pentru ca sistemul de canalizare s-a blocat sau, mai rau, nu exista. Iar autoritatile locale au fost de negasit sau le-au transmis oamenilor sa se roage sa nu mai ploua.
In orasul Bragadiru, aflat la doar 8 kilometri de Bucuresti, oamenii au impresia ca sunt undeva la capatul lumii, unde civilizatia inca nu a ajuns. Ploile au ravasit totul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La lumina zilei, tabloul este descurajator: un amestec de balti, gunoaie si indiferenta. Pentru ca toti localnicii arata cu degetul spre sistemul de canalizare. Nu acopera toate strazile, iar acolo unde exista, este prost facut.
"Ii intreb pe cei de la Apa-canal si zic: pai, natura e de vina, ca a plouat. E sistem de canalizare, dar nu functioneaza la capacitate. E o singura pompa care e pusa provizoriu", spune un locanic.
In orasul Bragadiru sunt constructii noi la fiecare colt de strada. Sau pe camp. Dezvoltatorii ridica blocuri si le promit cumparatorilor utilitati si o viata linistita. Dar nu pe ploaie.
Dezvoltator imobiliar: Asta e Romania: intai se construieste si apoi se asfalteaza.
Reporter: Si vindeti in conditiile acestea.
Dezvoltator: Da preturile foarte accesibile.
Am incercat fara succes sa-l cautam si pe primarul orasului Bragadiru, pe care nici localnicii nu l-au gasit in ultimele 24 de ore.
Primarul nu a putut fi contactat nici telefonic, toata ziua. Am gasit intr-un final si vidanjele care arunca apa stransa de pe strazi - murdara si plina de de gunoaie - direct in raul Ciorogarla.
Reprezentantii Garzii de Mediu sustin ca atata timp cat apa nu este luata din canalizare poate fi deversata direct in rau.
In vestul Bucurestiului se construieste continuu de cativa ani. Este una dintre cele mai dezvoltate zone asa zis rezidentiale din preajma Capitalei. Dar la fiecare ploaie torentiala oamenii regret decizia de a se fi mutat aici.
Oamenii au un centru comercial la doi pasi de cartierul rezidential, dar ca sa ajunga la el, trec prin apa.
Acest cartier tine de comuna Chiajna, din judetul Ilfov. Cele doua statii de epurare duc apa, insa tot in sistemul de canalizare al Bucurestiului, care a fost total depasit in ultimele 24 de ore. La fel s-a intamplat si in sectorul 6, pe drumul Belsugului. Aceeai situatie: blocuri noi, sosea neasfaltata.
Primaria sectorului 6 recunoaste ca pe aceasta strada nu exista utilitati, pentru ca bucati din ea sunt proprietatea privata. Primaria Generala ar trebui sa ii exproprieze pe titulari sau acestia ar trebui sa doneze benevol terenul. Pana acum, nu s-a ajuns la nici un rezultat.
Inundatii au fost si pe drumul Jilavei, reabilitat recent, de cateva luni, dar si in Popesti Leordeni, zona cunoscuta pentru infrastructura depasita.
In ultimele 24 de ore, pompierii au avut aproape o suta de interventii in Bucuresti si judetul Ilfov pentru a le scoate oamenilor apa din curti sau case.