Locatarii blocului din Galaţi unde s-a produs o explozie în octombrie nu se mai pot întoarce acasă
Situaţie disperată pentru locatarii blocului din Galaţi unde, la sfârşitul lui octombrie, s-a produs o explozie devastatoare.
Bărbatul de 82 de ani din apartamentul căruia s-ar fi declanşat deflagraţia a încetat din viaţă la mai puţin de o săptămână de la incident. Celelalte nouă familii din scară au aflat că autorităţile nu le permit să se întoarcă în case, pentru că structura de rezistenţă a imobilului este afectată.
Aşa că au plecat care încotro şi plătesc chirii costisitoare, fără să ştie dacă se vor mai putea întoarce vreodată acasă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Doamna Teodorescu este unul dintre locatarii blocului avariat de explozie. Are 78 de ani şi a fost cadru didactic universitar, iar acum a ajuns să plătească pentru chirie cea mai mare parte din pensie.
Lucia Teodorescu, locatară a blocului N6: „Cu chiu, cu vai am găsit undeva şi stau cu chirie într-o garsonieră. Până la urmă îi mulţumesc lui Dumnezeu că am unde să stau la căldură măcar de Sărbători, ce să mai zic. Ce sărbători? Că nu mai sunt sărbători pentru noi. Mai ales că nu ai certitudinea că se rezolvă, că nu avem atâţia bani”.
Niciunul dintre locatarii scării 5 din blocul N6 nu va uita dimineaţa zilei de 29 octombrie 2020.
O bubuitură puternică, urmată de cutremurarea clădirii, avea să le dea vieţile peste cap. Deflagraţia s-a simţit pe o rază de mai multe cartiere, iar geamurile ferestrelor de la toate blocurile din jur s-au spart. Groaza prin care au trecut oamenii nu s-a stins nici acum.
Aura Macovei, locatar al blocului N6: „Având fetele lângă mine, a trebuit să văd cum le liniştesc pe ele. Au fost speriate şi încă sunt speriate, chiar mergem la psiholog. Ele nu dorm noaptea, țipă noaptea şi nu mai stau fără noi, părinţii, nici dintr-o cameră în alta, dar să le lăsăm singure în casă."
Prima evaluare a autorităţilor a arătat că explozia ar fi pornit de la centrala termică a unui apartament de la demisolul clădirii. Proprietarul, un bărbat de 82 de ani, a fost aruncat de suflu în stradă, la mai bine de 15 metri şi, peste mai puţin de o săptămână, s-a stins din viaţă. Vecinii sunt convinşi că nu a fost vina lui, mai ales că acumularea de gaze pare să fi fost în altă parte.
Locatar: „Dincolo, la bucătărie, nu este umflat deloc. Unde era centrală. Aragazul era închis. Ce treabă are cu gura la canalizare să sară? Deci totul a fost pe dedesubt”.
Locatarii spun că au nevoie de aproape trei sute de mii de euro pentru expertize şi consolidarea imobilului.
Laura Costea, Asociaţia Constantin Brancoveanu, Galaţi: „Nimeni din autorităţi nu îi poate ajuta, pentru că este privat, blocul este privat. Un om normal n-ar putea să strângă banii ăştia nici în zece vieţi”.
Reprezentanţii Asociaţiei Constantin Brancoveanu au deschis un cont bancar, pentru a-i ajuta pe membrii celor 10 familii care au de suferit în urma exploziei. Până acum s-au strâns doar 6.500 de lei, iar sumă e departe de nevoile reale.
Toţi locatarii aveau asigurarea obligatorie pentru locuinţe, dar aceasta nu acoperă un astfel de incident.
Unii aveau şi poliţa facultativă, însă banii daţi de companiile de profil nu le ajung nici măcar pentru a-şi renova apartamentele.