Localnicii au reuşit să blocheze deschiderea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș
Un gest de solidaritate arată că atunci când oamenii îşi unesc puterile, pot bloca deciziile absurde ale autorităţilor.
Localnicii de la Valea Putnei, judeţul Suceava, au reuşit, deocamdată, să oprească demersurile Consiliului Judeţean pentru deschiderea unei uriaşe gropi de gunoi în vârful Pasului Mestecăniş, un loc superb, care urmează a fi distrus. În urma petiţiei lor, Tribunalul Suceava a dispus suspendarea autorizaţiei de construire pentru depozitul de deşeuri. Decizia nu este, însă, definitivă.
Una dintre cele mai frumoase zone din Bucovina, Pasul Mestecăniş, se află în imediata vecinătate a drumului european ce face legătura între Moldova şi Ardeal şi este situată la peste 1.000 de metri altitudine.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Natura sălbatică şi peisajele capitvante ar putea deveni însă o amintire şi riscă să fie înlocuite cu o uriaşă groapă de gunoi. Lucrările au început acum cinci ani, când un întreg munte a fost decopertat, iar brazii - seceraţi. Toată construcţia a costat aproape 7 milioane de euro.
Localnicii spun că aceasta groapă de gunoi le va afecta gospodăriile şi va distruge orice şansă de a-şi câştiga traiul din turism. Au depus plângere în instanță, iar judecătorii au decis suspendarea temporară a autorizaţiei de construcţie.
Maxim Aristide, reclamant: "Este un pas înainte pentru oprirea definitivă a obiectivului de la Mestecăniş. Noi, locuitorii,
nu ne opunem unui proiect necesar, dar ar fi trebuit să aleagă în altă parte, nu într-o zonă bună pentru turism, agroturism, pentru creşterea animalelor. Dacă va funcţiona aici, zona noastră va fi condamnată la o poluare masivă."
"Lumea vine la noi să stea la aer curat, nu la miros îmbâcsit. Turismul va fi primul care va muri. Aici, principalul loc de muncă este în turism", spune o localnică.
"Speram să nu se dea drumul la această groapă de gunoi. Pentru că ar fi un munte de gunoi deasupra localităţii noastre", spune alt locuitor.
Oamenii s-au împotrivit încă de la început, dar pentru că nu au fost ascultaţi, au deschis mai multe acţiuni în instanţă. După îndelungi termene, magistraţii le-au dat dreptate. Dar strădania lor este abia la început. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava spun că vor face recurs la această decizie.
Petru Tănase, secretar al Consiliului Judeţean Suceava: "Acum, după cum ştiţi, acolo este finalizată recepţia. Va fi o discuţie mai lungă cu ce se va întâmpla, dacă va fi anulată autorizaţia de construire."
Deşi recepţia gropii pentru deşeuri a fost făcută la finalul lunii septembrie, ea încă nu este funcţională. Este nevoie de autorizaţii de mediu şi ar trebui desemnat un operator. Sătenii spun însă că vor continua lupta pentru oprirea proiectului.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!