Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei: Subiectul a fost ambiguu, dar baremul ramane acelasi

Ultima actualizare: 26-10-2012 00:05
Liviu Marian Pop

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop a sustinut o conferinta de presa la sediul MECTS.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat, marti, ca lucrarile la proba de limba romana din cadrul evaluarii nationale sunt corectate in baza baremului deja stabilit, desi unul dintre subiecte a fost "ambiguu" si a generat controverse.

Pop a mai spus, legat de subiectul respectiv, ca Ministerul Educatiei a cerut parerea mai multor specialisti, inclusiv de la Academia Romana, iar "90%" dintre acestia s-ar fi pronuntat in favoarea rezolvarii prevazute in barem.

"Subiectele au fost finalizate in martie, dupa ce la ele s-a lucrat timp de sase luni", a mai spus ministrul.

In acelasi context, Pop a afirmat ca subiectul controversat demonstreaza ca programa scolara este deficitara si trebuie modificata.

"In doi ani, la Institutul de Stiinte ale Educatiei s-a scris o singura programa, cea pentru clasa pregatitoare. (...) Institutul va avea un nou director. Actualul director a intrat in concediu fara plata", a mai spus Pop.

Liviu Pop a tinut totodata sa-i asigure pe parinti ca toti elevii de clasa a VIII-a vor fi inscrisi la liceu.

"Sunt 200.000 de locuri disponibile in clasa a IX-a, iar la evaluare nu s-au prezentat 20% dintre elevi", a precizat demnitarul.

Un elev din cinci, absent de la evaluare - record negativ in istoria examenelor clasei a VIII-a

Un elev din cinci a absentat, luni, de la proba de limba romana a examenului de evaluare nationala, ceea ce reprezinta un record negativ in istoria examenelor sustinute de elevi la sfarsitul clasei a VIII-a. Potrivit ministrului interimar al Educatiei, Liviu Pop, la proba au fost prezenti 166.830 de elevi, cu 20% mai putini decat asteptarile ministerului. Pop a dat insa asigurari ca toti elevii vor fi inscrisi in liceu, pentru clasa a IX-a fiind disponibile, anul acesta, 200.000 de locuri Admiterea in liceu se va desfasura in doua etape. La prima dintre acestea vor participa elevii care au dat evaluarea nationala si care vor avea media de admitere calculata ca medie artimetica dintre media notelor de la evaluare si media generala a anilor de gimnaziu. In a doua etapa se vor inscrie, pe locurile ramase libere, elevii care nu au dat evaluarea, admiterea acestora urmand sa se faca in ordinea descrescatoare a mediilor generale ale anilor de gimnaziu.

Scandalul de la evaluarea nationala

La subiectul II al probei de luni, elevii au trebuit sa spuna, printre altele, felul propozitiei subordonate (atributiva, predicatica sau subiectiva) din fraza "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii".

Aceasta cerinta a impartit elevii si parintii in doua tabere, unii sustinand ca raspunsul corect este subiectiva, iar ceilalti, predicativa. Mai multi parinti s-au adunat, marti dimineata, in fata Ministerului Educatiei, nemultumiti de aceasta cerinta de la proba de limba romana a evaluarii nationale.

Parintii sustineau ca propozitia era subordonata predicativa, si nu subiectiva, cum este trecuta in barem, si cereau reanalizarea subiectulul. Multi parinti au semnat si o petitie legata de aceasta controversa si de depunctarea elevilor care au raspuns ca propozitia este predicativa. Elevii de la o scoala din Piata Amzei sustineau insa ca ei au rezolvat aceasta problema in urma cu doua saptamani la clasa, atunci cand li s-a explicat ca propozitia este subordonata subiectiva, asa cum este prevazuta in baremul de evaluare.

Conferinta a venit la o zi de la declansarea scandalului de la Evaluarea Nationala 2012 Limba si Literatura Romana, unde la subiectul II, cerinta 3 elevii au semnalat o greseala in barem.

O petitie pentru revizuirea baremului a fost lansata pe internet, semnata pana astazi la ora 15:00 de peste 25.000 de persoane.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO