Examenul de la limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale din 2012 continua sa adune multe opinii pro si contra pe internet.

Elevii, sprijiniti si de unii profesori, sustin ca la acest exercitiu ar fi o alta varianta corecta.

Citeste si: EVALUAREA NATIONALA 2012: Subiectele la Limba si Literatura romana

3. Noteaza litera corespunzatoare raspunsului corect:
Propozitia subordonata din fraza “Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii” este:

a. atributiva;
b. predicativa;
c. subiectiva. 6 puncte

Conform baremului, raspunsul corect ar fi varianta C.

Citeste si: EVALUAREA NATIONALA 2012: Baremul la Limba si Literatura romana

Intr-o petitie online semnata deja de peste 11.000 de persoane, elevii isi aduna nemultumirile sub urmatorul text:

"Catre Ministerul Educatiei,

"Avand in vedere discutiile de pe forumuri si dezbaterile aprinse din presa, este evident ca subiectul II.A.3 a fost unul de dificultate mare care a dat nastere la interpretari si controverse, chiar in randul profesorilor, contrar prevederilor Ordinului Ministrului Educatiei nr. 5220/2011 care solicita elaborarea unor subiecte de dificultate medie pentru examenul de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale 2012, solicitam revizuirea de urgenta a baremului aprobat, in sensul punctarii ca si corecte atat a variantei C."propozitie subiectiva", cat si a variantei B. "propozitie predicativa""

"Aducem in sprijinul afirmatiilor noastre argumentele unor distinse profesoare de limba romana:"

"Subiectul care le-a creat cele mai mari probleme elevilor a fost acela care le cerea sa identifice tipul propozitiei subordonate din fraza "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii". Elevii aveau de ales intre atributiva, predicativa sau subiectiva. Majoritatea a optat pentru subiectiva, desi propozitia "Ceea ce ma jeneaza" era una predicativa. Daca pui subordonata dupa principala si nu inaintea ei, asa cum este in textul original, si faci contragerea (Dificultatea rasfoirii este jena - n. r.), lucrurile sunt mai clare. Subordonata este predicativa", a explicat pentru Gandul Irina Georgescu, profesor de limba si literatura romana la Colegiul National Sf. Sava din Bucuresti"

""Dificultatea rasfoirii este ceea ce ma jeneaza ..." Sic ! "Dificultatea" este subiectul lui "este"/ propozitia principala regenta plus predicativa "ceea ce ma jeneaza". Prin contragere "Dificultatea rasfoirii este jenanta pentru mine", nicidecum "Jena mea este dificultatea rasfoirii" este opinia unei alte distinse profesoare de limba si literatura romana".

"Va rugam sa ne sustineti in acest demers!"

Vezi si: Petitia online poate fi semnata aici

Utilizatorii StirileProTV.ro au avut si ei pareri impartite vis-a-vis de acest subiect. Comentariile de mai jos le apartin lor in totalitate

- "Ce se intampla cu baremul la limba romana, daca parerile (ale profesorilor de limba romana !!) sunt impartite? Copiii au "surse" diferite de informare, propriile cadre didactice, si baremul imparte raspunsurile. Subordonata este PREDICATIVA sau SUBIECTIVA ?"

- "Legat de subiectul II de la Evaluare Nationala 2012 limba romana si anume sa spunem felul propozitiei subordonate din fraza "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii ". In barem se spune ca este subiectiva, dar multi profesori (majoritatea) sustin ca este predicativa. Noi,elevii, pe cine sa credem? Sa tinem cont de faptul ca reprezinta 6 puncte din 100. Ne puteti ajuta cu lamuriri?"

- "Nu consider ca aceasta evaluare este suficient de serioasa pentru a fi catalogata drept un examen de tip barem. In primul rand la subiectul al 2-a, partea A, exercitiul numarul 3 a fost o grila, care prin banalitatea ei excesiva a devenit o adevarata piedica pentru elevii premianti si mai degraba o binecuvantare nemeritata pentru chiulangii care dau cu ghicitul. Raspunsul logic este în mod firesc B, desi baremul sustine C-ul. Un eveniment similar s-a petrecut si la simularea din toamna."

- "Va incurcati cu propozitiile pentru ca nu refaceti topica."

- "Pe vremea mea era mult mai greu"

- "Am intrebat o profesoara de Lb. si Literatura romana si nu a stiu nici ea sa-mi dea un raspuns exact. Ba era predicativa ba subiectiva. Nici acum nu stiu care este raspunsul final. Eu am pus b."

- La subiectul 2 era foarte simplu. Era subiectiva. Multi s-au incurcat. Predicativa nu ai cum sa o incurci cu subiectiva deoarece o predicativa urmeaza intotdeauna dupa verbele se stie, se cunoaste, etc."

- Am scris subiectiva si am taiat ca proasta :((

Structura anului scolar 2012-2013. Cand incepe scoala, programul vacantelor si examenelor