Pilotii au facut show pentru pamanteni la Campia Turzii. 5.000 de oameni au asistat la demonstratie

×
Codul embed a fost copiat

Baza militara 71 de la Campia Turzii s-a transformat pentru o zi intr-un veritabil teatru de operatiuni militare.

Fortele speciale ale armatei, sprijinite de masini de razboi, elicoptere si avioane echipate de lupta au simulat o interventie in vreme de razboi.

De la sol, demonstratiile s-au mutat pe cer, unde pilotii avioanelor de lupta i-au incantat pe spectatori cu loopinguri sau ranversari executate cu precizie.

Peste 5.000 de oameni au privit cu sufletul la gura o simulare de lupta la sol. Fortele Speciale de la Targu Mures au primit sprijin aerian din partea elicopterelor IAR 330 Socat si al avioanelor Mig 21 Lancer.

Solo sau in formatii, pilotii Flotilei 71 au revendicat vazduhul cu acrobatii uluitoare.

Citește și
Ziua Aviatiei
Pilotii au pregatit un spectacol fabulos pentru Ziua Aviatiei!
Crima pasională din lumea bună a Bucureștiului care a rămas nerezolvată și la 90 de ani distanță. Cum a sfârșit Tita Cristescu, prima Miss România

La final, elicopterele si avioanele s-au aliniat in fata spectatorilor emotionati, intr-un salut ce a adus ropote de aplauze.

Si ministrul Apararii a zburat cu un MIG 21 Lancer pilotat chiar de comandantul escadrilei. Mircea Dusa a sustine ca a obtinut inainte brevetul medical necesar zborului supersonic.

Flota aeriana va fi innoita in anii urmatori. Pentru inceput vor fi achizitionate 12 aeronave F16, dar se vor face investitii si pentru achizitionarea de armament si pregatirea pilotilor.
 

Rezumatul evenimentelor de sambata

In mai multe unitati au fost organizate show-uri aviatice si expozitii de profil. Pe langa demonstratii spectaculoase, vizitatorii au aflat si povestile impresionante ale celor care stapanesc vazduhul.

Pentru oameni, adevaratii piloti au nenumarate amintiri si sfaturi. Capitanul comandor Ion Staiculescu, "parintele" flotei Spartan a Fortelor Aeriene Romane, a facut mii de misiuni umanitare. Toate diferite, dar cu emotii la fel de mari.

Ion Staiculescu: "La Bagdad, cand a trebuit sa aterizam la verticala aeroportului, cand a trebuit sa zburam in spirala pana la nivelul solului si acolo sa aterizam".

Misiuni in Afghanistan, Libia sau Algeria, bebelusi in stare grava, raniti in explozii - le-a trait pe toate. L-au intarit ca profesionist, l-au completat ca om.

Ion Staiculescu: "Sa stiti ca nu am lacrimat numai o data. Asta e viata... Si eu sunt om, nimeni nu e supraom".

Ultimele lacrimi le-a varsat luna trecuta, atunci cand a trebuit sa piloteze spre casa avionul cu cele 18 sicrie in care se aflau romanii morti in accidentul din Muntenegru.

"Sunt misiuni care nu pot fi povestite... Sa te duci la extrema astfel incat sa spui cuiva toate simtamintele tale, mai pastrezi ceva si pentru tine", spune Ion Staiculescu.

Ca sa ajunga pana aici, a muncit mult. Dupa 4.000 de ore de zbor pe Antonov, s-a reapucat de invatat pentru Spartan.

"Parintele" Spartanului este Hercules-ul.

Uriasul Hercules poate duce pana la 70 de tone de incarcatura sau 60 militari echipati cu parasute, pana la inaltimi mari, gratie cabinei complet presurizate.

Le vin in ajutor, mai agile si mai usor de strecurat, elicopterele.

Cristi si Stefan lucreaza impreuna de 6 ani si isi petrec mai mult timp unul cu celalalt decat cu familiile. Multumirea din ochii celor pe care ii ajuta compenseaza insa. Asa cum a fost asta iarna, cand au carat tone de alimente sinistratilor.

Capitan Cristian Vasilica, pilot elicopter, Flotila 90: "Au fost niste misiuni extrem de dificile, pentru ca era ca un desert alb, nu mai vedeai culori, unde este apa, unde este camp. Nametii erau cam cat elicopterul. Nu le aduceam numai alimente si provizii, le aduceam speranta".

Capitan Stefan Furtuna, pilot elicopter, Flotila 90: "Am dat de un banc de ceata. Se vede ca un zid care se izbeste de tine, dupa care nu mai vezi nimic. Te uiti pur si simplu la instrumentele de bord si sistemele de navigatie".

De buna functionare a elicopterelor se ocupa doua femei, in mainile carora isi pun pilotii viata.

Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene se va sarbatori, in acest an, printr-o serie de manifestari care se vor desfasura dupa urmatorul program:

Sambata, 20 iulie

- ora 11.00, ceremonie militara si religioasa cu depuneri de coroane de flori, la Monumentul Eroilor Aerului din Piata Aviatorilor;

- orele 12.00-14.00, Ziua Portilor Deschise la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni, zboruri demonstrative, zboruri de agrement pentru public, expozitie aeronave;

Duminica, 21 iulie

- 11.00-14.00, Ziua Portilor Deschise la Flotila 71 Aeriana Campia Turzii, zboruri demonstrative cu aeronave civile si militare, exercitii aeriene tactice cu MiG-21 LanceR si IAR-330, lansari parasutisti, expozitie aeronave.

La evenimente vor participa oficiali romani si straini, reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale, ai asociatiilor de veterani de razboi si cadre militare in rezerva sau in retragere, precum si ai autoritatilor publice locale. Accesul publicului la aceste activitati este liber.

Articol recomandat de sport.ro
Fanii lui Tottenham și-au pierdut răbdarea! Cine este ”ținta” ultrașilor și ce au spus despre Radu Drăgușin
Fanii lui Tottenham și-au pierdut răbdarea! Cine este ”ținta” ultrașilor și ce au spus despre Radu Drăgușin
Citește și...
Spectacol impresionant cu torte si artificii de Ziua Aviatiei
Spectacol impresionant cu torte si artificii de Ziua Aviatiei

O ceremonie a aviatorilor romani le-a luat ochii bucurestenilor. Din piata Aviatorilor, unde au facut apelul solemn, studentii si ofiterii de aviatie s-au retras cu torte, incheind astfel ceremoniile organizate de ziua lor.

Pilotii au pregatit un spectacol fabulos pentru Ziua Aviatiei!
Pilotii au pregatit un spectacol fabulos pentru Ziua Aviatiei!

Demonstratii de zbor, aeronave deschise pentru toti curiosii si povesti din teatrele de operatiuni. Bazele aeriene din tara au lasat deoparte secretele militare si le-au permis pentru o zi romanilor sa afle tainele zborului.

Recomandări
Bucureștiul, fabrica de făcut milioane a clanurilor imobiliare. Cum îi ajută instituțiile statului pe interlopi să prospere
Bucureștiul, fabrica de făcut milioane a clanurilor imobiliare. Cum îi ajută instituțiile statului pe interlopi să prospere

„Pe urmele Vestului sălbatic” - Partea I. Toți știm că ei există, dar rar îi vedem. Au avut dosare penale, au sfidat legi și reguli, dar scopul lor a fost atins. S-au îmbogățit. 

Președinta Georgiei, după alegerile parlamentare: „Nimeni nu poate răpi Georgiei viitorul său în Europa”
Președinta Georgiei, după alegerile parlamentare: „Nimeni nu poate răpi Georgiei viitorul său în Europa”

După alegerile parlamentare din weekend, președinta Georgiei a lansat un apel la manifestații de amploare în stradă. Mai mult, aceasta a acuzat Rusia că a intervenit pentru a influența rezultatul scrutinului.  

Președintele Iranului: Teheranul nu caută război, însă va oferi un răspuns „corespunzător” pentru raidurile israeliene
Președintele Iranului: Teheranul nu caută război, însă va oferi un răspuns „corespunzător” pentru raidurile israeliene

Teheranul nu caută război, însă va oferi un răspuns „corespunzător” pentru raidurile israeliene de vineri noapte, a anunțat președintele Iranului.