Litoralul românesc va avea noi plaje, de anul viitor. Care sunt stațiunile în care vor începe construcțiile
Litoralul românesc va avea noi kilometri de plajă, în sud. Anul viitor ar urma să înceapă construirea, dar și refacerea unei porțiuni dintre Costinești și Neptun.
O bună parte nu a fost amenajată niciodată. Constructorii olandezi vor primi peste 314 milioane de lei, ca să transforme zona de coastă.
Cum nu există aproape deloc nisip, nici măcar în larg, noile plaje vor fi construite cu materiale luate din Mamaia și Constanța.
În multe zone dintre Costinești și Neptun nu este nisip deloc sau sunt doar fâșii foarte înguste, care nu au fost amenajate niciodată. Alte porțiuni, pe care au fost plaje, au fost distruse de furtuni.
În Olimp, o plajă a fost înghițită complet de mare. Valurile se izbesc cu putere de ce a mai rămas dintr-un dig. Zone unde plaja a fost practic înghițită veți întâlni și în Cap Aurora, dar și în Olimp.
Potrivit constructorilor, toată zona va fi refăcută. Este vorba de 9,1 kilometri de plaje.
O parte sunt porțiunile virgine, care nu au nici măcar un metru de plajă, iar valurile se sparg de faleză.
Toate vor fi înnisipate, iar la final vor avea între 90 și 120 de metri lățime. Asta înseamnă plaje complet noi. Zonele dintre aceste bucăți, unde sunt și acum plaje, vor fi și ele extinse.
Histru Uzunu, director Apele Române Dobrogea Litoral: ,,Este supusă eroziunii cu puțin nisip în zonă și trebuie adus nisip din altă parte. Dacă o să găsim resurse suficiente, o să luăm nisip de acolo de unde am luat și pentru Mamaia”.
Marius Stamat, directorul unei companii de construcții: ,,Accesul este mai dificil în anumite locuri pentru că există porțiuni relativ mari unde nu există plajă deloc. Vor trebui construite niște zone de acces pentru a putea construi structurile și a face înisiparea”.
Kilometri noi de plajă înseamnă turiști în viitor, în stațiuni unde ajungeau foarte puțini.
Liliana Becheru, administrator hotel: „Nu ai cum să vinzi, dacă ești hotelier în proximitatea mării, cazare fără plajă. Nu se poate. Fără plajă, o stațiune turistică la malul mării nu poate să existe”.
Autoritățile vor să dezvolte și sectorul martim de agrement
Dragoș Anghelescu, viceprimar Mangalia: „Pentru fiecare stațiune vom avea posibilitatea de cel puțin o marină civilă de vase de mici dimensiuni”.
Vor fi construite și cinci diguri de protecție, iar înnisiparea întregii zone ar urma să se facă la finalul sezonului următor.