Litoralul romanesc se mareste cu 330.000 mp. Noile plaje au GARANTIE de jumatate de secol
In prag de iarna, vremea schimbatoare nu ia prin surprindere doar autoritatile din Romania, ci si pe constructorii straini care lucreaza la extinderea si consolidarea plajelor noastre
Firma din Austria responsabila de extinderea plajelor din Mamaia intarzie lucrarile din cauza vantului puternic si a eroziunii costiere. Aceste doua fenomene sunt obisnuite pentru Marea Neagra, asa ca reprezentantii Ministerului Mediului nu au acceptat astfel de scuze. Si le-au cerut sa demareze cat mai repede lucrarile finantate de Uniunea Europeana.
In Mamaia Sud este liniste, desi ar fi trebuit sa fie la fel de multa agitatie ca in celelalte zone din Constanta unde se lucreaza la extinderea plajelor. Firma austriaca da in principal vina pe vreme, desi conditiile meteo nu par a fi o problema pentru ceilalti constructori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cum pornesti un razboi pe plaja cu un cearceaf printre sezlonguri
Plaja din Mamaia Sud, lunga de 1,2 kilometri, are acum 20 de metri latime, iar in urma lucrarilor de extindere ar trebui sa ajunga la 120 de metri. Licitatia a fost castigata de o firma din Austria, care pe langa innisipari, ar trebui sa refaca sau sa construiasca, dupa caz, patru diguri.
Attila Korodi, Ministrul Mediului, sustine ca "nu se intampla nimic pe teren. Pe 19 noiembrie o sa revin pe santier, pana atunci le-am trasat foarte clar ce ar trebui sa vedem si daca nu vom vedea daca acest contract mai are viabillitate sau nu."
Reprezentantii firmei sustin ca eroziunea costiera, care s-a accentuat, incetineste lucrarile, dar fenomenul este previzibil, spun specialistii.
Klaus Bleckenwegner, reprezentantul companiei, recunoaste ca lucrarile nu sunt in termen, dar promite ca „le vom accelera pentru ca este in interesul nostru sa le terminam mai devreme. Datele de acum trei, patru ani, cand am venit, s-au schimbat foarte mult. Incercam sa terminam inainte de vacanta de vara, dar depinde foarte mult de vantul din acest an."
VAMAIA, locul unde salbaticia se combina cu plajele de 5 stele
In cazul in care firma austriaca nu respecta termenul de finalizare - sfarsitul anului 2015 - pierde lucrarea si plateste penalitati. Pe de alta parte, reprezentantii firmei olandeze, care se ocupa de latirea plajelor din Constanta si Eforie Nord, au vesti bune - lucrarile vor fi gata in mai.
Johannes Hafkenscheid, reprezentantul companiei olandeze, spune ca "scopul acestor plaje este sa protejeze zona costiera de eroziune. Garantia pentru aceste plaje este de 50 de ani, asa ca aceste constructii trebuie sa fie bine facute." Firma olandeza trebuie sa construiasca 11 diguri de suprafata si 4 diguri sub apa, care au rolul de a stopa eroziunea costiera.
Conform proiectului, turistii care isi vor petrece vacantele pe litoralul romanesc vor avea la dispozitie 33 de hectare noi de nisip pe care sa-si intinda prosoapele. Valoarea totala a lucrarilor este de 170 de milioane de euro, bani europeni. In cea de-a doua etapa, care va dura pana in 2020, se vor reface plajele de la Navodari, pana la Vama Veche. Ritmul de degradare a zonelor de coasta este accelerat, iar in lipsa unor masuri de protectie, in urmatorii de 20 de ani, apele marii ar putea inainta cu cel putin 40 de metri.