Litoralul pentru toţi 2023. Sejurul ar putea deveni o problemă pentru turiștii vor să ajungă la Mamaia sau Constanța
S-a deschis programul „Litoralul pentru toți", cu tarife si cu 65 la sută mai mici decât în vârful sezonului estival. Dar sejurul ar putea deveni o problemă pentru cei care vor să ajungă la Mamaia sau Constanța.
Zona este un imens șantier. Nu există trotuare, stațiile de autobuz sunt improvizate pe străzile pline de praf, iar terasele din centru sunt înconjurate de muncitori și excavatoare.
50 de hoteluri sunt înscrise în programul "Litoralul pentru toți" care a început deja.
Camelia Ciurea, managerul unei agenții de turism: „Ofertele încep în stațiunea Eforie Nord de la 79 de lei camera pe noapte, doar cazare, pentru doi adulți, în timp ce în Mamaia aceeași cameră este 88 de lei pe noapte.”
Plajele sunt aranjate, iar vremea s-a mai încălzit. Problemele apar când turiștii vor să viziteze și Constanța ori să se cazeze în Mamaia. Orașul este un imens șantier: străzi neasfaltate, munți de nisip și gropi. Oamenii care circulă cu mijloacele de transport în comun se înghesuie în stațiile improvizate.
Pe Bulevardul Mamaia, principala cale de acces spre stațiune, se circulă bară la bară. Șoferii pierd minute în șir în trafic în ambuteiaje și asta pentru că se circulă pe un singur fir pe sens. Se asfaltează și se montează borduri.
Lucrurile arată și mai rău în centrul orașului. Diana Slav este ghid turistic de 10 ani. Mii de turiști au vizitat Constanța cu ajutorul tururilor pe care le organizează ea.
Turista din Anglia: „Am venit prin toată Europa și am zis că e o destinație minunată, să încheiem vacanța la Marea Neagră. E o problemă!"
Drumul care duce spre mare, la plajă, este plin de pietre.
Iar în centrul Constanței, la nici 100 de metri de plaja Modern, într-o zonă cu multe restaurante și terase, oamenii trebuie să fie atenți pe unde calcă.
Yvette Mîrza, corespondent ProTV: „Sunt mai multe țevi din plastic, guri de canalizare, nu am cum să înaintez pe trotuar și atunci trebuie să ajung pe șosea și să îmi continui traseul pe acest trotuar plin de pietre. Aici sunt conducte, canistre, materiale de construcții."
Vergil Chițac, primarul Constanței: „Știu că deranjează cetățenii, e un cost politic pe care mi-l asum în mod evident, însă nu se putea face altfel. Cum putem noi din iad să trecem în rai fără să trecem prin purgatoriu? Orașul, în zona centrală, lumea trebuie să înțeleagă că va fi gata în luna septembrie."
Restul lucrărilor vor fi terminate până la sfârșitul anului.