Lipsa indicatoarelor rutiere contribuie la producerea accidentelor. Numai în București lipsesc mii de semne de circulație
Lipsa indicatoarelor și a marcajelor rutiere reprezintă un risc major de accident pe străzile din România. În ultimii doi ani, un singur accident rutier a fost raportat că s-a produs din cauza unor probleme de semnalizare rutieră.
Asta, în condițiile în care numai în București lipsesc mii de indicatoare, ori sunt acoperite de vegetație, și numeroase treceri de pietoni nu mai sunt marcate.
Primul recensământ al indicatoarelor făcut în sectorul doi al Capitalei arată că numai aici lipsesc peste 1.700 de indicatoare. Aproape 800 de treceri de pietoni au marcaj deteriorat.
Edi Brandabura, corespondent PROTV: „Suntem la intersecţia a doua străzi din Sectorul 2 al Capitalei, iar peste drum de noi se afla un loc de joacă pentru copii. Aici nu exista niciun marcaj rutier cu trecere de pietoni, aşa că cei mici trebuie să fie foarte atenţi şi să se asigure bine înainte să treacă strada, ca să ajungă în parc."
„E riscant că nu sunt marcaje rutiere pe aici şi nu e sigur" consideră un adolescent.
Specialiştii spun că lipsa indicatoarelor rutiere sau marcajele deteriorate reprezintă o cauză frecventă a producerii accidentelor rutiere, pe care poliţiştii de prea puţine ori o raportează atunci când fac constatarea. Din 2019 şi până acum, într-un singur caz a fost invocată lipsa indicatorului rutier drept cauză pentru producerea unei coliziuni.
Cătălin Codescu - președintele Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere: „Dacă un conducător auto se apropie de o zonă unde există o trecere de pietoni nesemnalizată, sau semnalizată necorespunzător şi este surprins de un pieton angajat în traversare, nu poate acţiona asupra sistemului de frânare în timp util, pentru a evita impactul. La 50 km/h, un şofer are nevoie de peste 25 de metri pentru a opri în condiţii de siguranţă de la momentul apariţiei stării de pericol."
Radu Mihaiu - Primarul Sectorului 2 : „Vrem să facem un contract prin care le refacem pe toate, acum că ştim ce avem de făcut. Birocraţia pentru un astfel de contract durează. Pentru asta, cel mai probabil câştigătorul licitaţiei va fi ce mai probabil anul viitor, însă până anul viitor o să facem o achiziţie simplificată cât să demarăm lucrurile.”
Şi Ministerul Transporturilor a anunţat că va adopta, până la finalul acestui an, o ordonanţă care prevede crearea unei platforme online unde şoferii vor putea semnala orice zonă de pe un drum naţional în care apar nereguli de acest gen.
Pe lângă indicatoarele lipsă, nici cele care sunt amplasate nu sunt toate în stare bună ori vizibile. Multe sunt acoperite de vegetaţie, iar şoferii nu le observă din vreme.
Sursa: Pro TV
Etichete: accident, indicatoare rutiere, semne de circulație,
Dată publicare:
25-08-2021 19:48