Liderii opoziției îl acuză pe Cîțu că și-a plătit susținătorii la congres cu banii din fondul de rezervă ai Guvernului
Un miliard de lei s-a dus miercuri seară, dintr-un foc, la primării, din fondul de rezervă al Guvernului. Fondurile merg la edilii care nu mai au bani de salarii și investiții, însă nu la toți.
Dintre cele 2.756 de localități care primesc sprijin de la guvern, foarte puține sunt conduse de oameni din USR și PSD.
Aproape trei sferturi din suma dată de guvern ajunge însă la primarii PNL și UDMR. Adversarii politici îl acuză pe premierul Florin Cîțu că plătește pentru voturile colegilor de partid, care l-au ales președinte la congres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„O localitate cu 1300 de locuitori a luat 485.000 de lei. O localitate de 10.000 de locuitori cum este Brăhășeștiul, cum e Pechea, nu mai spunem despre Matca, care are 12.000 de locuitori nu s-a luat niciun ban" explică un edil.
Zamfira Burlacu, primar Comuna Șendreni: „Cum să ne terminăm podurile, şanţurile, că vine anotimpul în care ploile or să facă ravagii."
Cu o listă lungă de solicitări, unii primarii pesedisti au ieşit în stradă, supăraţi că nu au primit niciun leu de la guvern. Nu mai au bani pentru salarii, căldură, curent electric sau asistența socială, iar despre investiţii nici nu se mai pune problema.
156 de milioane de lei au ajuns în localitățile conduse de PSD, în timp ce în cele conduse de PNL şi UDMR - peste 856 de milioane. Nemulțumiți sunt şi primarii USR. Doar cinci edili au primit sprijin de la guvern, puţin peste un milion de lei.
Klaus Iohannis, președintele României: „Sunt convins că guvernul și premierul fac toate lucrurile exact cum e legal și corect. Că unii și alții nu sunt mulțumiți, probabil este expresia unei frustrări că nu ei sunt la cheia banilor".
Marcel Ciolacu, președintele PSD: „15% s-a dus către administraţiile PSD, PSD având peste jumătate din administraţii. Cum poate să-mi explice mie Iohannis că nu s-au împărţit banii pe culoare politică? Au cerut cu disperare bani pentru încălzire, spitale, şcoli, nu au primit nici pentru hârtie igienică. Astăzi, Iohannis şi Cițu au trimis nota de plată pentru congresul PNL"
La polul opus, judeţul condus de Gheorghe Flutur, susţinător al premierului demis Florin Cițu, a primit una dintre cele mai mari sume din fondul de rezervă al guvernului. Peste 46 de milioane de lei pentru întregul judeţ, iar municipiul Suceava 15 milioane de lei.
Constanța, la nivel de judeţ, a primit 71 de milioane de lei, iar municipiul - 10 milioane. La congresul PNL de la finalul lunii septembrie, cele două filiale au votat masiv pentru Florin Cîțu, având un număr foarte mare de delegaţi. De aici, şi criticile foştilor parteneri de guvernare,
Dacian Cioloș, preşedinte USR: „Fondul de rezervă e folosit de Florin Cițu exact cum îl folosea Liviu Dragnea, care a eliminat toate criteriile obiective de utilizare a acelor fonduri. Îşi plăteşte susţinere, probabil votul în parlament pentru rămânerea la guvernare".
Banii scoşi din fondul de rezervă al Guvernului ar urma să le asigure primăriilor partea de co-finanțare a unor proiecte europene, ori să îi ajute să îşi plătească salariile, utilităţile şi cheltuielile cu asistența socială.