Liberalizarea pieţei energiei electrice, în atenția Avocatului Poporului. Solicitările trimise către ANRE
Avocatul Poporului a solicitat, marţi, preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriţă, clarificări privind campania de informare referitoare la liberalizarea pieţei energiei electrice.
În opinia Avocatului Poporului, informaţiile puse la dispoziţie pe site-ul ANRE sunt "greu" sau "aproape imposibil" de accesat de anumite categorii de consumatori, citează Agerpres.
Potrivit solicitării, care a fost postată pe site-ul Avocatului Poporului, instituţia s-a sesizat din oficiu având în vedere datele furnizate de Asociaţia Energia Inteligentă la începutul lunii decembrie 2020 din care rezultă că peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu ştiau că piaţa va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2021, precum şi faptul că în prima zi a noului an existau aproximativ 6 milioane de consumatori casnici "rămaşi captivi în piaţa reglementată", fără să cunoască opţiunile pe care le au la îndemână.
Avocatul Poporului cere un punct de vedere faţă de aspectele semnalate, dar şi clarificări punctuale, dorind să afle în ce măsură ANRE şi-a îndeplinit obligaţiile prin campanii proprii de informare a clienţilor casnici referitoare la liberalizarea pieţei energiei electrice, având în vedere că această autoritate are responsabilităţi în domeniul elaborării, aprobării şi monitorizării aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor, dar şi privind componenta de monitorizare în ceea ce priveşte punerea în aplicare a normelor referitoare la rolurile şi responsabilităţile furnizorilor de pe piaţă.
Totodată, Avocatul Poporului solicită să i se comunice dacă a existat un buget adecvat pentru o asemenea campanie de informare, precum şi dacă furnizorii de ultimă instanţă au anunţat consumatorii casnici în legătură cu modificările ce urmau să apară de la 1 ianuarie 2021.
Închierea contractelor pentru energia electrică
ANRE a prelungit până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată.
"Este vorba despre perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor, care se prelungeşte până la 31 martie, urmând ca acel preţ din oferta concurenţială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât şi furnizorilor, pentru că, dacă au într-o lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare", a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei.
El a precizat că a avut discuţii cu furnizorii, iar aceştia au fost de acord cu această propunere.
ANRE a iniţiat un proiect de ordin în acest sens, "având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieţei de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 asupra clienţilor casnici, necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanţă, precum şi asigurarea condiţiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condiţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 şi pentru ca procesul să se desfăşoare în beneficiul consumatorului final, a fost prevăzută măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienţii casnici să beneficieze de preţul din oferta concurenţială", potrivit notei de fundamentare.
Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), ci trebuie să compare şi să-şi aleagă de pe piața liberă oferta pe care o doresc.
Începând cu această dată consumatorii care erau până acum în regim reglementat vor plăti preţuri mai mari cu 13-26%, dacă păstrează actualul contract.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: anre, energie electrica, avocatul poporului,
Dată publicare:
05-01-2021 17:00