Tot mai multi romani raman mutilati dupa accidente la vanatoare. Legea este mult prea permisiva cand vine vorba de instruire
Medicii oftalmologi atrag atentia ca s-au inmultit cazurile in care oamenii raman mutilati, pe viata, dupa ce impusca iepuri, fazani sau rate, la partide de vanatoare.
Duminica noapte, un barbat lovit in ochi de o alice a fost adus de urgenta la Spitalul de Oftalmologie din Capitala. Din pacate, doctorii nu i-au mai putut salva vederea. Este al doilea caz in doua saptamani, iar reprezentantii Asociatiei Vanatorilor spun ca multi dintre romanii care vor sa vaneze isi fac instruirea de forma din cauza legislatiei mult prea permisive.
O alica de plumb, de dimensiunea unui bob de mazare, l-a mutilat pe viata pe un barbat de 59 de ani. In acest sfarsit de saptamana, dupa ce a fost la vanatoare intr-o padure din judetul Valcea, omul a fost nimerit accidental de o alica in ochiul drept. Duminica noapte a fost adus de urgenta la Bucuresti, sperand ca doctorii vor reusi sa faca o minune.
Prof. dr. Monica Pop, manager Spital de Oftalmologie: "Ochiul este pierdut, vederea este pierduta. Acest pacient a platit scump acest gen de distractie. Mie mi se pare indamnisibil... Pacientul este in stare buna, el s-a impacat cu ideea."
Acum o saptamana, tot la Spitalul de Oftalmologie a fost transferat un barbat din Targu Jiu, cu aceeasi suferinta la ochi. El a fost nimerit in ochi de o alice pe care doctorii au extras-o din osul orbital. Din fericire, vederea nu i-a fost afectata.
Au existat si situatii mult mai grave. La finalul lunii octombrie, un barbat de 42 de ani, din judetul Cluj, a fost impuscat mortal de partenerul sau de vanatoare, dupa ce acesta l-ar fi confundat cu un mistret. Victima, militar de profesie, a pierit pe loc, pentru ca glontul l-a nimerit drept in inima. Cel care l-a ucis are acum dosar penal pentru ucidere din culpa.
Iar cauzele pentru aceasta inmultire a accidentelor este clara.
Neculai Seloaru, presedinte AGVPS: "Cauza principala o constituie cadrul legal care a devenit mult mai permisiv obtinerii armelor de vanatoare. Nu mai este instruirea atat de exigenta ca alta data, examenul de vanator este mai usor si s-a mai introdus ceva: o diminuare a raspunderii si a disciplinei, in vanatoare."
Numai anul acesta, potrivit IGPR, s-au intregistrat 44 de incidente de vantaore cu arme de foc, majoritatea detinute legal.