Lectiile de Ziua Europei, predate in satul lui Nea Marin si Nea Iancu: "Daca ma da la ProTV, sa ma dea cu sticla in brate"

Ultima actualizare: 12-05-2014 06:48

Desi adoptati cu acte in regula de batranul continent de mai bine de sapte ani, oamenii satului romanesc inca ridica mirati din umeri atunci cand aud ca, vineri, am celebrat Ziua Europei.

Stiu bine avantajul subventiei in agricultura, pe care o primesc de cand Romania este parte a Uniunii, dar cam atat. Bancnota de 100 de euro au vazut-o doar la televizor, cat despre calatorii in Germania sau Franta nici nu poate fi vorba. Se tem sa nu li se faca rau in avion.

La doar cativa kilometri de Bucuresti, intr-un sat de agricultori, oamenii isi trag sufletul dupa o zi de munca. Pentru ei, 9 mai este o zi ca oricare alta.

"Aoleu, ma vede sora mea la televizor si zice: 'Iete, fratele meu n-a sapat via...", a spus razand un satean.

Si pentru ca alcoolul dezlega limbi, dar impleticeste picioare, omul ne povesteste ca fratele sau a castigat bani multi in Spania, dar acum nu mai are de munca.

"Ne-am scumpit dupa UE. Asta ne-a adus UE: scumpirile lor. Dar francezului si englezului le convine ca ajutorul de somaj e 1.500 de euro. Daca as avea 1.500 de euro aici, mi-as face o amarata de vila cu trei etaje. Si as sta la carciuma si as urmari cursul valutar", a declarat un alt localnic.

La doi pasi de carciuma satului, pe ulita principala, ne intampina nea Marin. Asezate pe sant, vecinele ii asculta cu atentie lectia europeana.

"E mai bine. Poti sa pleci unde vrei in tarile din UE, fara pasaport, doar cu buletinul. Dupa aia subventiile de la UE pentru agricultura. Nu prea stie lumea la tara, adavarul asta e, ca nu stie. Nici cei foarte tineri nu stiu. Habar n-au", sunt de parere satenii.

Cu toate ca isi calculeaza inca veniturile in lei vechi, batranele asteapta momentul cand postasul le va aduce si lor pensia in euro.

Nenea Iancu intervine si el. Si daca tot s-a lamurit ce e cu 9 mai, prima lui grija a fost sa intrebe cum sa sarbatoreasca: "Fasole cu ciolan, nu merge? Sau mici cu bere? Sa-i dea astia marii".

"Da-mi ma sticla aia, ca barem daca ma da la Pro TV, sa ma dea cu sticla in brate", ii spune o femeie sotului ei.

Si daca tot a venit vorba, ai nostri inca ii asteapta pe europeni sa le repare drumurile pline de glod si sa le ofere un trai mai bun.

Cat despre politicienii autohtoni, il lasam pe nea Marin sa traga concluzia: "Bine a zis Nicu Ceausescu cand le-a zis: 'Ba, voi nu sunteti in stare sa vopsiti ce-a facut tata!'. Si asta-i adevarul!".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO