Lectia de omenie din Muntenegru. Zeci de oameni s-au asezat la cozi ca sa doneze sange pentru romani
Accidentul autocarului romanesc a provocat o mobilizare masiva in Muntenegru. Localnicii au venit sa dea o mana de ajutor
la operatiunile de salvare, personalul medical a lucrat peste program si zeci de oameni s-au asezat la cozi ca sa doneze sange.
Muntenegrenii au trecut la fapte ca si cum ar fi fost vorba de membrii famililor lor, iar autoritatile romane - le-au transmis deja multumiri.
La ora 17.15, Centrul pentru situatii de urgenta din Ministerul muntenegrean de Interne, dadea alarma. Echipele de salvare au pornit imediat spre locul accidentului. Sasa Stefanovic este unul dintre primii medici ajunsi acolo.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sasa Stefanovic, medic: ''A fost infiorator. Foarte greu de lucrat acolo. Nu vedeai nimic. O prapastie uriasa, un autobuz alb in ceata si nimic altceva. Imediat ce am coborat, am auzit tipetele celor care supravietuisera".
Intre timp, la Podgorita, spitalul se pregatea deja sa primeasca ranitii.
Tragedie in Muntenegru. LISTA persoanelor ranite in accidentul in care si-au pierdut viata 18 romani
Vladimir Dobricanin, seful sectiei de urgenta: "Am informat Sectia de Transfuzii, iar ei au organizat grupurile de oameni care au donat sange".
In trei ore, peste o suta de oameni donasera sange.
Miodrag Radunovic, ministrul Sanatatii: "Angajati ai spitalului care erau in timpul liber au venit la serviciu din proprie initiativa".
In scurt timp, sectia de primiri urgente era luata cu asalt.
Slavica Vujisic, doctor: "31 de pacienti au fost adusi la spitalul nostru. Unul nu mai prezenta semne vitale. Din pacate, doi pacienti au murit in timp ce erau tratati."
Un pacient a fost trimis la neurochirurgie, cinci la chirurgie toracica, unul la chirurgie abdominala si unul la plastica. Alti trei au fost tratati la ORL, sase la oftalmologie si cinci la ortopedie.
Ranko Lazovic, doctor: "Din cei 28 care au supravietuit, in cazul a 12, operatiile s-au incheiat deja. Opt sunt la terapie intensiva. (...) Vietile acestora sunt in pericol".
Cei cu rani usoare au putut deja sa stea de vorba cu autoritatile, care incearca sa stabileasca ce s-a intamplat. Prim-ministrul muntenegrean Milo Djukanovic i-a transmis condoleante ambasadorului roman si impreuna cu ministrul de interne au vizitat ranitii.