Augustin Lazăr: Poate ministrul Justiţiei să formuleze o cerere de revocare ignorând procedurile?
Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocarea a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, trebuie să parcurgă o anumită procedură pentru a fi validă.
"Trebuie să înţelegem că este vorba de o cerere de revocare formulată de Executiv, o cerere de revocare care va fi examinată de Secţia de procurori şi trebuie să observăm că potrivit articolului 21, indice 1 din Regulamentul CSM ea trebuie să parcurgă o anumită procedură pentru a fi validă. Dacă veţi consulta dvs articolul 21, indice 1 va fi totul foarte clar", a spus Augustin Lazăr, relatează Agerpres.
Augustin Lazăr: Poate ministrul Justiţiei să formuleze o cerere de revocare ignorând procedurile prevăzute în regulamentul CSM?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Poate ministrul Justiţiei, respectiv Executivul, să formuleze o cerere de revocare ignorând procedura care este anume prevăzută în regulamentul CSM, garantul independenţei magistraturii, tocmai pentru a evita arbitrariul şi dorinţele politice, imixtiunile care s-ar putea ivi?", a întrebat Augustin Lazăr.
"Ministrul Justiţiei, spune Constituţia (...), exercită autoritatea asupra procurorilor (...) nu privind soluţiile, că nu e treaba lui, dar privind activitatea de urmărire penală. Legea (...) stabileşte că ministrul Justiţiei poate cere revocarea procurorului şef în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale (...). Prin urmare, avem un cadru constituţional care îţi conferă autoritatea, ai un cadru legal care îţi conferă competenţa. (...) Regulamentul nu poate să nu respecte prevederea din lege", a răspuns Tudorel Toader.
Procurorul general a insistat asupra prevederilor din regulamentul CSM, precizând că acesta stabileşte pas cu pas cum trebuie să fie verificată posibila activitate defectuoasă a procurorului şef, dându-i ocazia să se apere şi să conteste o eventuală hotărâre defavorabilă, ministrul Justiţiei replicând că o lege are prioritate în faţa unui regulament.
Augustin Lazăr a întrebat, ulterior, dacă un reprezentant al puterii executive poate să nu aştepte finalizarea unor proceduri de verificare aflate în curs, răspunsul lui Tudorel Toader fiind, din nou, că regulamentul CSM nu poate să limiteze competenţele ministrului Justiţiei.
Toader către Lazăr: Aţi dat o declaraţie absolut neinspirată cu privire la înfiinţarea secţiei de anchetare a magistraţilor
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut marţi, la şedinţa CSM, că procurorul general al României, Augustin Lazăr, a făcut o declaraţie "absolut neinspirată" în cazul secţiei de anchetare a magistraţilor.
"Critici vehemente au fost formulate cu privire la modificările legislative, modificări dovedite ulterior a fi constituţionale. Toată lumea, dar absolut toată lumea a protestat, a contestat soluţia înfiinţării acelei direcţii devenită secţie de anchetă a presupuselor fapte comise de către magistraţi indiferent de natura lor. Să nu se se supere domnul Lazăr, dar a dat o declaraţie absolut neinspirată când a spus că dacă DNA nu mai anchetează corupţia magistraţilor, DNA rămâne fără obiectul muncii, am citat aproape cuvânt cu cuvânt. Ori, nu cred că a vrut să spună că fenomenul de corupţie e în rândul magistraţilor şi trebuie să combată DNA, pentru că sunt puţine astfel de fapte şi este de înţeles, pentru că în corpul magistraţilor 7.000 cât sunteţi să exercite puterea, autoritatea judecătorească, dar o exercitaţi dumneavoastră 7.000 de specialişti cu drept la carieră, că legiuitorul şi executivul, indiferent care parte, îşi exercită competenţele ciclic cu un ciclu scurt, cinci ani la preşedinte, patru ani la Parlament, patru ani la Guvern, dacă nu şi mai scurt", a spus Toader.
El a afirmat că, ulterior, CCR a afirmat că direcţia devenită secţie "este în regulă".
"Eu, sigur, m-am abţinut din foarte considerente, dar nu este singura soluţie care vehement a fost criticată, ulterior Curtea a spus că este în regulă, este constituţională", a spus ministrul Justiţiei.
Sursa: Agerpres
Etichete: dna, tudorel toader, Kovesi, CSM, augustin lazar,
Dată publicare:
27-02-2018 14:52