Țuțuianu afirmă că ”soluția” este sesizarea CCR dacă Iohannis refuză să o revoce pe Kovesi

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 26 Februarie 2018 16:50
Categorie: Politic
Adrian Tutuianu, Liviu Dragnea

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a declarat că dacă preşedintele Klaus Iohannis va refuza să ia act de solicitarea de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, soluţia este sesizarea CCR.

"Dacă preşedintele va refuza să ia act de solicitarea de revocare făcută de ministrul Justiţiei, soluţia este aceea a sesizării Curţii Constituţionale, pentru că ne-am afla în situaţia unui conflict constituţional între puterile statului.

Soluţia apelării la CCR stă în mâna preşedintelui Camerei Deputaţilor, preşedintelui Senatului sau preşedintei CSM", a precizat Ţuţuianu, după şedinţa grupului parlamentar senatorial al PSD, potrivit Agerpres.

Totodată, el a adăugat că ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanţei de contencios-administrativ, "pentru că refuzul preşedintelui s-ar încadra în situaţia prevăzută de legea contenciosului-administrativ".

"De asemenea, stau şi mă gândesc acum că tot juridic ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanţei de contencios-administrativ, pentru că refuzul preşedintelui s-ar încadra în situaţia prevăzută de legea contenciosului-administrativ. Dacă Constituţia îţi spune că preşedintele decide, cum ar putea fi iscat acest conflict constituţional?

Explicaţia foarte completă şi argumentată juridic a dat-o fostul preşedinte al CCR, domnul profesor Vida (Ioan Vida - n.r.). Este o explicaţie corectă, bine fundamentată juridic şi aş vrea să vă spun foarte clar că aici nu e vorba nici de o luare de poziţie politică, şi nici de o dispută politică. Aici e vorba pur şi simplu de aplicarea unui text constituţional în limitele şi litera Constituţiei", a susţinut Ţuţuianu.

Întrebat cum comentează faptul că fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean spunea că tocmai Constituţia îi dă dreptul acesta de a decide preşedintelui României, senatorul social-democrat a arătat că este o opinie exprimată în spaţiul public, aşa cum a exprimat-o şi Ioan Vida.

"Ea probabil va avea un răspuns dacă va exista o sesizare, un răspuns care va fi istoric. Pentru că, de aici încolo, în raport de decizia Curţii Constituţionale. vom avea o practică ce va fi aplicată în orice situaţie identică", a menţionat Ţuţuianu.

Cât priveşte raportul prezentat de ministrul Tudorel Toader, senatorul PSD a spus că este un raport juridic, şi nu politic, făcut de profesionişti, "de care preşedintele trebuie să ţină seama".

"Este un raport în primul rând juridic, nu este un raport politic, prin care se constată cu argumente, care în opinia mea sunt pertinente, anumite neregularităţi în ceea ce înseamnă actul de management al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Sunt lucruri în general cunoscute de opinia publică, sunt lucruri care sunt evaluate din perspectivă juridică. De exemplu, de Curtea Constituţională, dacă facem referire la Ordonanţa 13 de anul trecut, sunt lucruri pe larg dezbătute în media naţională şi sunt chestiuni care îşi au fiecare, punctual, fundamentare sau motivare în fapt şi în drept. Cred că este un raport complet, făcut de profesionişti, un raport fundamentat juridic, şi nu politic, de care preşedintele trebuie să ţină seama", a punctat Ţuţuianu.

Adrian Ţuţuianu a mai precizat că argumentele ministrului Justiţiei "sunt mult mai multe decât în Ordonanţa 13", menţionând că, "într-un fel, ministrul Tudorel Toader a strâns elemente care să contureze mai bine propunerea pe care a făcut-o, de revocare".

Adrian Tutuianu, Liviu Dragnea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Dragnea, despre suspendarea lui Iohannis: Orice discuție este falsă
Dragnea, despre suspendarea lui Iohannis: Orice discuție este falsă
Codruța Kovesi va fi audiată marți la CSM, în scandalul DNA. Va participa şi Tudorel Toader
Codruța Kovesi va fi audiată marți la CSM, în scandalul DNA. Va participa şi Tudorel Toader
Raluca Prună, fost ministru al Justiției, despre raportul lui Toader:
Raluca Prună, fost ministru al Justiției, despre raportul lui Toader: "E o rușine ca la carte"
Analist politic: ”Ar putea fi ușor de justificat începerea unei proceduri de suspendare a președintelui”
Analist politic: ”Ar putea fi ușor de justificat începerea unei proceduri de suspendare a președintelui”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a reclamat la CCR legea administrației publice locale 215/2001
Iordache: Nu e diferenţă între pacienţii tratați într-un spital de stat şi unul privat
Stelian Ion: PSD şi ALDE l-au convins pe Tudorel Toader să dea ordonanţele pe justiţie
Iohannis, atac la ministrul Sănătății: ”Tehnică extrasă din manualul de manipulare al PSD”
Circ în Parlament. Deputatul PSD Eugen Nicolicea, numit ”cocotă bătrână” de un liberal
Propuneri legislative pentru construirea a 3 autostrăzi, adoptate de Senat. Când ar urma să fie gata
Olguta Vasilescu
Olguţa, despre referendum: Eu zic să-l lăsăm pe preşedinte să şadă şi să cujete liniştit
Iordache, despre Iohannis și referendum: ”Până termină de gândit, poate trece mandatul”
Deputații anchetează TAROM: ”De ce s-au vândut cele 2 avioane la prețuri de scobitori?”
Efectele negative ale OUG 114 în România. Lista făcută de liberali
Europarlamentar, despre candidatura lui Kovesi: ”Are mai multe şanse de câştig”
Deputații au respins moţiunile simple împotriva miniștrilor Toader și Teodorovici