Țuțuianu afirmă că ”soluția” este sesizarea CCR dacă Iohannis refuză să o revoce pe Kovesi

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 26 Februarie 2018 16:50
Categorie: Politic
Adrian Tutuianu, Liviu Dragnea

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a declarat că dacă preşedintele Klaus Iohannis va refuza să ia act de solicitarea de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, soluţia este sesizarea CCR.

"Dacă preşedintele va refuza să ia act de solicitarea de revocare făcută de ministrul Justiţiei, soluţia este aceea a sesizării Curţii Constituţionale, pentru că ne-am afla în situaţia unui conflict constituţional între puterile statului.

Soluţia apelării la CCR stă în mâna preşedintelui Camerei Deputaţilor, preşedintelui Senatului sau preşedintei CSM", a precizat Ţuţuianu, după şedinţa grupului parlamentar senatorial al PSD, potrivit Agerpres.

Totodată, el a adăugat că ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanţei de contencios-administrativ, "pentru că refuzul preşedintelui s-ar încadra în situaţia prevăzută de legea contenciosului-administrativ".

"De asemenea, stau şi mă gândesc acum că tot juridic ar fi posibil ca orice persoană interesată să se adreseze instanţei de contencios-administrativ, pentru că refuzul preşedintelui s-ar încadra în situaţia prevăzută de legea contenciosului-administrativ. Dacă Constituţia îţi spune că preşedintele decide, cum ar putea fi iscat acest conflict constituţional?

Explicaţia foarte completă şi argumentată juridic a dat-o fostul preşedinte al CCR, domnul profesor Vida (Ioan Vida - n.r.). Este o explicaţie corectă, bine fundamentată juridic şi aş vrea să vă spun foarte clar că aici nu e vorba nici de o luare de poziţie politică, şi nici de o dispută politică. Aici e vorba pur şi simplu de aplicarea unui text constituţional în limitele şi litera Constituţiei", a susţinut Ţuţuianu.

Întrebat cum comentează faptul că fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean spunea că tocmai Constituţia îi dă dreptul acesta de a decide preşedintelui României, senatorul social-democrat a arătat că este o opinie exprimată în spaţiul public, aşa cum a exprimat-o şi Ioan Vida.

"Ea probabil va avea un răspuns dacă va exista o sesizare, un răspuns care va fi istoric. Pentru că, de aici încolo, în raport de decizia Curţii Constituţionale. vom avea o practică ce va fi aplicată în orice situaţie identică", a menţionat Ţuţuianu.

Cât priveşte raportul prezentat de ministrul Tudorel Toader, senatorul PSD a spus că este un raport juridic, şi nu politic, făcut de profesionişti, "de care preşedintele trebuie să ţină seama".

"Este un raport în primul rând juridic, nu este un raport politic, prin care se constată cu argumente, care în opinia mea sunt pertinente, anumite neregularităţi în ceea ce înseamnă actul de management al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Sunt lucruri în general cunoscute de opinia publică, sunt lucruri care sunt evaluate din perspectivă juridică. De exemplu, de Curtea Constituţională, dacă facem referire la Ordonanţa 13 de anul trecut, sunt lucruri pe larg dezbătute în media naţională şi sunt chestiuni care îşi au fiecare, punctual, fundamentare sau motivare în fapt şi în drept. Cred că este un raport complet, făcut de profesionişti, un raport fundamentat juridic, şi nu politic, de care preşedintele trebuie să ţină seama", a punctat Ţuţuianu.

Adrian Ţuţuianu a mai precizat că argumentele ministrului Justiţiei "sunt mult mai multe decât în Ordonanţa 13", menţionând că, "într-un fel, ministrul Tudorel Toader a strâns elemente care să contureze mai bine propunerea pe care a făcut-o, de revocare".

Adrian Tutuianu, Liviu Dragnea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Dragnea, despre suspendarea lui Iohannis: Orice discuție este falsă
Dragnea, despre suspendarea lui Iohannis: Orice discuție este falsă
Codruța Kovesi va fi audiată marți la CSM, în scandalul DNA. Va participa şi Tudorel Toader
Codruța Kovesi va fi audiată marți la CSM, în scandalul DNA. Va participa şi Tudorel Toader
Raluca Prună, fost ministru al Justiției, despre raportul lui Toader:
Raluca Prună, fost ministru al Justiției, despre raportul lui Toader: "E o rușine ca la carte"
Analist politic: ”Ar putea fi ușor de justificat începerea unei proceduri de suspendare a președintelui”
Analist politic: ”Ar putea fi ușor de justificat începerea unei proceduri de suspendare a președintelui”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Octavian Petric
Ponta îi mai dă o lovitură lui Dragnea. Ce deputat PSD a plecat la Pro România
Liviu Dragnea: ”S-a încercat sfâșierea acestui partid, din exterior și din interior”
Dăncilă: ”De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, România a mers bine”
Tăriceanu l-a numit ”dragă Liviu” și ”colegul meu” pe Dragnea. Plan anti-Iohannis
Tăriceanu cere un ”moment zero” în Justiție. ”Miile de români au fost victime ale DNA”
Tăriceanu, despre Iohannis: ”Am sperat să nu mai avem un al doilea Băsescu”
Lucian Șova
Explicațiile ministrului demisionar al Transporturilor pentru situația de pe căile ferate
Orban: E ”ilogic” să dai jos un premier PSD pentru a pune un alt premier PSD
Dacian Cioloș renunță la Mișcarea România Împreună și face partid nou. Cum se va numi
Codrin Ştefănescu, avertisment despre Consiliul PSD: "Toţi să fie atenţi la Dragnea"
Orban: Alegerile anticipate, cea mai bună soluţie, în cazul căderii guvernului
CCR numește ”absurdă” o modificare PSD-ALDE privind sancționarea corupției