Laserul de la Măgurele a ajuns la "cea mai mare putere din lume". Ce probleme au apărut


Ultimul update: Joi 07 Februarie 2019 18:10
Data publicarii: Joi 07 Februarie 2019 18:02
Categorie: Stiri actuale
laser magurele

Record mondial înregistrat de laserul de la Măgurele. 

Ioan Dăncuș, directorul Departamentului de Lasere al proiectului de la Măgurele, a declarat pentru Edupedu.ro că “laserul de la ELI a ajuns la cea mai mare putere din lume la momentul acesta, 7 PW, și e o veste foarte bună. Este unul dintre punctele de răscruce pentru noi, întrucât ne apropiem de 10 PW; acesta este un nivel intermediar foarte important, care dovedește că drumul pe care l-am ales este cel bun”.

“În acest moment, laserul care se află pe locul al doilea ca putere, în lume, este de 4 PW, în Coreea de Sud”, a mai spus Dăncuș.

CITIŢI MAI MULTE PE EDUPEDU.RO

Pe de altă parte, există probleme cu faza a doua a proiectului, ce presupune instalarea unui sistem de fascicul luminos gamma.

Problemele au apărut în urma disputei existente deja de ceva timp între beneficiarul proiectului - Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) - şi consorţiul european EuroGammaS (EGS), care trebuie să livreze şi să instaleze sistemul de fascicul luminos gamma, în baza unui contract în valoare de 66 milioane de euro.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: edupedu.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO