Lanţul de erori care a transformat Suceava în principalul focar de coronavirus din România

Ultima actualizare: 26-03-2020 19:29

Suceava este, în acest moment, principalul focar din România. Zeci de medici, asistenți și infirmieri sunt pe lista celor infectați.

Pentru gestionarea defectuoasă a crizei sanitare, directorul DSP Suceava și cel al Spitalului Județean au fost demiși. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că la spitalul din localitate, acum închis, s-au făcut mai multe greşeli epidemiologice. Opt dintre decedați au fost internați aici.

Un lung şir de erori a transformat Spitalul de Urgență din Suceava în focar. O decizie contestabilă a directorului medical - investigată acum de procurori - a declanşat dezastrul. Medicul Mircea Macovei le-a cerut cadrelor medicale să vină la spital, fără să ţină cont că unele erau confirmate cu COVID-19 ori se aflau în izolare. În discuţia purtată prin intermediul unei aplicaţii de mesagerie, directorul a invocat un ordin de ministru - care, în realitate, nu există.

A urmat o contaminare în masă.

34 de medici și 49 de asistenți, contaminați

 

Acum, în spitalul din Suceava, 34 de medici sunt infectaţi cu COVID-19. Acelaşi diagnostic l-au primit şi 49 de asistenţi medicali şi infirmieri.

Anatol Burlacioc, medic Spitalul Județean Suceava: "Prima infectată a fost o colegă din UPU, iar pe locul doi sunt colegii de la infecţioase, care au fost luni la acea şedinţă cu ordin de ministru care nu există şi s-au adunat în aceeaşi sală foarte mulţi oameni şi infectaţi şi neinfectaţi."

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: "Toată această situaţie este ca urmare a unor nereguli crase, atât manageriale, cât şi din punct de vedere medical al anchetelor epidemiologice. N-au respectat niciun pas al anchetei epidemiologice, nicio măsură de prevenţie, DSP-ul şi Epidemiologia nu au adaptat fiecare moment al anchetei la fiecare caz nou apărut. Tratamentul la pacienţii depistaţi pozitiv s-a făcut după o lungă perioadă în spitalizare, unii fiind şi în afara spitalului."

Anatol Burlacioc este chirurg plastician în Spitalul de Urgenţă din Suceava. Spune că în unitatea medicală în care lucrează s-au făcut şi alte greşeli şi vorbeşte de incompetenţă.

Anatol Burlacioc: "Nu ni s-a impus un anumit echipament de protecţie de niciun fel până s-a închis spitalul. Ni s-a dat o mască fără instrucţiuni clare pentru când, cum şi de ce să o purtăm. Nu ni s-au dat echipamente suplimentare de protecţie în afară de mască. Nu s-au creat circuite obligatorii pentru contacte. Felul cum a fost gestionata această situaţie, trădează incompetența."

Unitatea Medicală a fost închisă, iar cei peste 120 de pacienţi din spital au început să fie mutaţi în alte clinici. Cei confirmaţi cu COVID-19 sunt transferaţi la boli infecţioase, într-o clădire separată, iar ceilati îşi vor continua tratamentul acasă, unde vor fi izolaţi. Cazurile grave au fost duse la Iaşi.

Toate urgenţele din judeţul Suceava sunt preluate acum de spitalul din Rădăuţi.

Între timp, la Suceava se fac eforturi pentru a redeschide Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judeţean. Joi au ajuns aici, de la Iaşi, trei medici, doua asistente şi o infirmieră. Li se vor alătura asistente din oraşul Fălticeni şi din cabinetele şcolare din Suceava.

Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iaşi: Este foarte greu să facem o echipă absolut nouă pentru urgenţă, în Suceava, care să fie funcţională, să fim în sprijinul colegilor de acolo care, deocamdată, sunt fie în autoizolare, fie internaţi, fie aşteaptă rezultatele testărilor. Speram că efortul să dea roade şi foarte curând să vă anunţăm că am redeschis urgenţa.

1.300 de angajați din spitalul din Suceava, testați


În acelaşi timp, continua testarea personalului medical care lucrează în spitalul din Suceava. În total sunt 1.300 de oameni.

Suceava este - în acest moment - cel mai mare focar de coronavirus din România. Inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur a fost infectat. Şi angajaţii de la Serviciul de Salvare din oraş au început să se îmbolnăvească. Federaţia Naţională Sindicala "Ambulanta" a anunţat că sunt infectaţi un asistent medical şi un ambulantier.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!