Lanţul de erori care a transformat Suceava în principalul focar de coronavirus din România

×
Codul embed a fost copiat

Suceava este, în acest moment, principalul focar din România. Zeci de medici, asistenți și infirmieri sunt pe lista celor infectați.

Pentru gestionarea defectuoasă a crizei sanitare, directorul DSP Suceava și cel al Spitalului Județean au fost demiși. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că la spitalul din localitate, acum închis, s-au făcut mai multe greşeli epidemiologice. Opt dintre decedați au fost internați aici.

Un lung şir de erori a transformat Spitalul de Urgență din Suceava în focar. O decizie contestabilă a directorului medical - investigată acum de procurori - a declanşat dezastrul. Medicul Mircea Macovei le-a cerut cadrelor medicale să vină la spital, fără să ţină cont că unele erau confirmate cu COVID-19 ori se aflau în izolare. În discuţia purtată prin intermediul unei aplicaţii de mesagerie, directorul a invocat un ordin de ministru - care, în realitate, nu există.

A urmat o contaminare în masă.

34 de medici și 49 de asistenți, contaminați

 

Citește și
Povestea tragică a femeii de 64 de ani din Suceava care a murit în urma infectării cu coronavirus
Povestea tragică a femeii care a murit la spitalul din Suceava. "I-au pus un pansament peste hemoragie"

Acum, în spitalul din Suceava, 34 de medici sunt infectaţi cu COVID-19. Acelaşi diagnostic l-au primit şi 49 de asistenţi medicali şi infirmieri.

Anatol Burlacioc, medic Spitalul Județean Suceava: "Prima infectată a fost o colegă din UPU, iar pe locul doi sunt colegii de la infecţioase, care au fost luni la acea şedinţă cu ordin de ministru care nu există şi s-au adunat în aceeaşi sală foarte mulţi oameni şi infectaţi şi neinfectaţi."

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: "Toată această situaţie este ca urmare a unor nereguli crase, atât manageriale, cât şi din punct de vedere medical al anchetelor epidemiologice. N-au respectat niciun pas al anchetei epidemiologice, nicio măsură de prevenţie, DSP-ul şi Epidemiologia nu au adaptat fiecare moment al anchetei la fiecare caz nou apărut. Tratamentul la pacienţii depistaţi pozitiv s-a făcut după o lungă perioadă în spitalizare, unii fiind şi în afara spitalului."

Anatol Burlacioc este chirurg plastician în Spitalul de Urgenţă din Suceava. Spune că în unitatea medicală în care lucrează s-au făcut şi alte greşeli şi vorbeşte de incompetenţă.

Anatol Burlacioc: "Nu ni s-a impus un anumit echipament de protecţie de niciun fel până s-a închis spitalul. Ni s-a dat o mască fără instrucţiuni clare pentru când, cum şi de ce să o purtăm. Nu ni s-au dat echipamente suplimentare de protecţie în afară de mască. Nu s-au creat circuite obligatorii pentru contacte. Felul cum a fost gestionata această situaţie, trădează incompetența."

Unitatea Medicală a fost închisă, iar cei peste 120 de pacienţi din spital au început să fie mutaţi în alte clinici. Cei confirmaţi cu COVID-19 sunt transferaţi la boli infecţioase, într-o clădire separată, iar ceilati îşi vor continua tratamentul acasă, unde vor fi izolaţi. Cazurile grave au fost duse la Iaşi.

Toate urgenţele din judeţul Suceava sunt preluate acum de spitalul din Rădăuţi.

Între timp, la Suceava se fac eforturi pentru a redeschide Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judeţean. Joi au ajuns aici, de la Iaşi, trei medici, doua asistente şi o infirmieră. Li se vor alătura asistente din oraşul Fălticeni şi din cabinetele şcolare din Suceava.

Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iaşi: Este foarte greu să facem o echipă absolut nouă pentru urgenţă, în Suceava, care să fie funcţională, să fim în sprijinul colegilor de acolo care, deocamdată, sunt fie în autoizolare, fie internaţi, fie aşteaptă rezultatele testărilor. Speram că efortul să dea roade şi foarte curând să vă anunţăm că am redeschis urgenţa.

1.300 de angajați din spitalul din Suceava, testați


În acelaşi timp, continua testarea personalului medical care lucrează în spitalul din Suceava. În total sunt 1.300 de oameni.

Suceava este - în acest moment - cel mai mare focar de coronavirus din România. Inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur a fost infectat. Şi angajaţii de la Serviciul de Salvare din oraş au început să se îmbolnăvească. Federaţia Naţională Sindicala "Ambulanta" a anunţat că sunt infectaţi un asistent medical şi un ambulantier.

Citește și...
Coronavirus România 26 martie, LIVE UPDATE. Șase decese anunțate astăzi, bilanțul total ajunge la 23 de morți
Coronavirus România 26 martie, LIVE UPDATE. Șase decese anunțate astăzi, bilanțul total ajunge la 23 de morți

Coronavirus România 26 martie, LIVE UPDATE. De la zi la zi, primim tot mai multe veşti rele. Autorităţile confirmă deja 22 decese, dar şi 1.029 cazuri de infectare.

Povestea tragică a femeii care a murit la spitalul din Suceava.
Povestea tragică a femeii care a murit la spitalul din Suceava. "I-au pus un pansament peste hemoragie"

Poveștile celor sfârșiți pe lista neagră a decedaților confirmați cu COVID-19 scot la iveală neputința și erorile sistemului sanitar.

Recomandări
Iarna a pus stăpânire pe România. 27 de județe și Capitala se află, până duminică dimineață, sub avertizare de vreme severă
Iarna a pus stăpânire pe România. 27 de județe și Capitala se află, până duminică dimineață, sub avertizare de vreme severă

Iarna a venit brusc, la final de ianuarie, și a cuprins în forță jumătate de țară. A nins susținut și a bătut viscolul. În cinci județe este cod portocaliu de vreme rea.

Putin vrea să revendice o „bucată uriașă” din Oceanul Arctic. Liderul de la Kremlin a convocat Consiliul de Securitate
Putin vrea să revendice o „bucată uriașă” din Oceanul Arctic. Liderul de la Kremlin a convocat Consiliul de Securitate

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a transmis, vineri, în cadrul Consiliului de Securitate, că Rusia dorește să extindă limitele platformei sale continentale din Oceanul Arctic.

Polonia va trimite Ucraina alte 60 de tancuri modernizate: „Încercăm să avem un rol conducător prin puterea exemplului”
Polonia va trimite Ucraina alte 60 de tancuri modernizate: „Încercăm să avem un rol conducător prin puterea exemplului”

Premierul polonez a anunțat că țara sa va trimite Ucrainei încă 60 de tancuri modernizate, pe lângă cele 14 Leopard, pe care s-a angajat să le livreze alături de alți aliați.