Lacul Zaghen de lângă Tulcea, sufocat de gunoaie. Paznicul are program doar până la 4

Dată publicare: 27-02-2021 19:28
Dată actualizare: 27-02-2021 19:28


În loc să atragă turişti, lacul Zaghen de lângă Tulcea atrage doar munţi de gunoaie. În prezent, această arie protejată este călcată de braconieri şi de cei care, fără jenă, lasă aici resturi de pe şantier.

Se întâmplă asta pentru că Administraţia Deltei nu asigură paza cum ar trebui, iar oamenii nu au pic de respect pentru natură.


La 4 km de Tulcea se întinde - pe 200 de hectare - lacul Zaghen. Din păcate, speciile de păsări care şi-au făcut cuib aici sunt nevoite să supravieţuiască printre PET-uri şi moloz.

Un cuplu a găsit o lebădă prinsă între gunoaie, au tratat-o, iar după ce s-a făcut bine, au eliberat-o: „A fost adusă ieri, epuizată, rănită, parazitată, am tratat-o, deparazitat-o şi acum o eliberăm"

Antal Boncoi – medic veterinar: „Se vede că nu sunt gunoaie lăsate de vizitatori, sunt aduse tot felul de deşeuri şi aruncate aici, tot malul este plin, malul care se află pe partea oraşului"

„Și ziua, şi noaptea se aruncă. Vin cu getaxurile, au basculat şi au fugit" spune un cioban din zonă.

În fața unui asemenea tablou pare greu de crezut că aici s-au investit peste 70 de milioane de lei, mare parte din fonduri europene. Au fost consolidate digurile, s-au montat porţi de acces şi coşuri de gunoi. Între timp, multe au fost furate.

Ioana Boncoi, medic veterinar: „Ar însemna o oază de linişte pentru faună cât şi turistic, zona are un potenţial fantastic, numai că noi nu facem nimic."

Întreaga zonă este supravegheată de un singur paznic, care îşi încheie programul la ora 16. În rest, braconierii fac ce vor.

Instituţia care ar trebui să se îngrijească de lac este Administraţia Deltei Dunării. Conducerea se declară însă depăşită de situaţie.

Viorica Bască, director ARBDD: „Nu am reuşit conştientizarea oamenilor din zonă, nu am reuşit să-i facem să conştientizeze rolul acelei minidelte. Nu avem posibilitatea monitorizării 24 din 24 şi atunci ne trezim în situaţia în care noi trebuie să facem şi ecologizarea zonei, noi trebuie să urmărim dacă cineva se duce şi pescuieşte ilegal."

Teoretic, depozitarea deşeurilor într-un astfel de loc atrage o amendă de 2.500 de lei, practic...sunt gunoaie peste tot.