Laboratorul din Romania in care porcii intra in rolul unui pacient. Ce inseamna pentru oameni operatiile facute aici
Luna decembrie cu siguranta nu este pe gustul porcilor. In timp ce unii ajung jumari, altii joaca rol de pacienti in cel mai performant laborator din Europa, aflat la Timisoara.
Acolo, medicii pot exersa tehnici de chirurgie pe animale. Specialisti din Polonia, Spania sau Egipt le fac grasutilor reconstructii de tesut, in caz de cancer mamar sau de arsura. Astfel, cu ajutorul porcilor, sunt reduse greselile care pot aparea in timpul operatiei in cazul oamenilor.
Pacientii chirurgilor veniti de peste hotare sunt 5 purcei, spalati si anesteziati, gata de operatie. Cursantii sunt 10 tineri medici specialisti care vor sa puna in practica ce au invatat. Pentru ca porcul are structura interioara a organelor asemanatoare cu cea a omului, a fost ales pentru exercitii.
"Practic aici nu mai vin medici rezidenti, ci vin medici specialisti. Abilitatile pe care trebuie sa le aiba un chirurg sunt deosebite si este preferabil sa le invete in laboratoare ca sa evite sa faca greseli care ar putea duce la dezastru la oameni", spune prof. dr. Mihai Ionac, Medic primar chirurgie vasculara.
"Am venit la Timisoara pentru facilitatile pe care le aveti aici, sunt bune, de asemenea chirurgii de aici sunt extrem de buni si mai ales sunt extrem de buni in a-i invata pe altii", spune prof. dr. Jaume Masia, seful Institutului de Microchirurgie Europeana.
Zilele acestea medicii invata - pe porci - reconstructia tesutului in functie de diferite afectiuni.
"Pentru o reconstructie atunci cand avem un cancer, o arsura, o problema la nivelul unui picior care este cu cangrene se ia o alta bucata de tesut dintr-o alta parte a corpului. Ei simuleaza o reconstructie de san folosita la pacientii de cancer mamar folosind un lambou care se recolteaza in zona abdomenului", explica si Alexandru Nistor, medic specialist chirurgie plastica, coordonator curs.
Elena a venit din Spania si e nerabdatoare sa exerseze procedura. "Incerc sa fac o taietura pe porc pe care chirurgii plasticieni o folosesc la reconstructia sanului la femei. este mai complicat pentru ca are o dimensiune mai mica."
Acest curs face parte din Scoala Europeana de Microchirurgie Reconstructiva, care reuneste renumiti chirurgi din lumea intreaga, iar de la an la an tehnicile exersate sunt dintre cele mai moderne.