Laborator clandestin de steroizi, descoperit la Bacău. Polițiștii au „decapitat” o grupare de trafic
Un laborator în care se produceau clandestin steroizi a fost descoperit la Bacău, după o serie de percheziții.
Este vorba despre substanțe care ajută la creșterea masei musculare. Sunt periculoase și pot duce inclusiv la cancer, boli psihice sau la infarct, spun medicii.
11 persoane au fost duse la audieri. Ancheta - deschisă de DIICOT Iași - se desfășoară și în Republica Moldova.
Gruparea infracțională acționa în mai multe județe, spun procurorii - Iași, Bacău, Constanța, Sibiu, dar și în Capitală. Indivizii, care au dublă cetățenie - română și moldovenească - , au început să fabrice steroizi la Bacău, în urmă cu un an și jumătate. Substanțele dopante de mare risc erau apoi vândute în țări din Uniunea Europeană.
Medicii atrag atenţia ca acestea pot avea efecte negative asupra organismului, dacă nu sunt certificate și recomandate de specialiști.
Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași: „Fiind vorba de substanțe anabolizante similare hormonilor, de fapt hormoni sintetici, efectele lor sunt pe sistemul endocrin, dar modifică și metabolismul. Riscul de evenimente majore cardiovasculare este crescut”.
În general, tinerii sunt tentați să apeleze la astfel de suplimente, pentru a-și creşte rapid masa musculară. Fără a se gândi la urmări.
Adina Rusu, dietetician-nutriționist: „Pornind de la infertilitate, la risc crescut de cancer de prostată, până la afectare hepatică, cardiacă sau renală, și ajungând până la risc crescut de AVC sau infarct. Poate afecta negativ și psihicul, putând duce la comportament maniacal sau agresivitate și depresie.”
În paralel cu acțiunea polițiștilor și procurorilor din Iași, s-au făcut și 22 de percheziţii în Republica Moldova.
Afacerea era condusă de un absolvent al Facultății de Farmacie din Republica Moldova
11 persoane au fost reţinute în dosarul ce vizează construirea unui laborator în care se produceau clandestin steroizi, produse extrem de periculoase pentru sănătate.
Acesta a fost descoperit la Bacău și era dotat cu aparatură performantă.
Procurorii DIICOT au găsit 340.000 de comprimate și peste 20.000 de fiole gata de expediere, dar și materie primă pentru fabricarea lor.
Oamenii legii au ridicat inclusiv sume mari de bani și alte bunuri de lux. Potrivit anchetatorilor, afacerea, începută în 2021, era condusă de un absolvent al Facultății de Farmacie din Republica Moldova.
Împreună cu alți indivizi, cumpăra materia primă din China și apoi vindea produsele pe piața europeană. Indivizii ar fi obținut astfel peste un milion de euro. Cei 11 suspecţi vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.