Consumatorii de steroizi riscă până la 5 ani de închisoare. Legea discutată în Parlament


Ultimul update: Marti 11 Februarie 2020 10:22
Data publicarii: Marti 11 Februarie 2020 10:08
Categorie: Stiri Sport
steroizi

Legea pentru prevenirea şi combaterea producerii şi traficului de substanţe dopante cu grad mare de risc, aflată la Camera Deputaţilor, prevede pedepse de până la 5 ani de închisoare pentru fabricarea, oferirea, vânzarea, dar şi administrarea acestora.

„Fabricarea, producerea, experimentarea, prepararea, procesarea, transformarea, oferirea, distribuirea, vânzarea, punerea în vânzare, administrarea, livrarea cu orice titlu, trimiterea ori alte operaţiuni privind circulaţia substanţelor dopante cu grad mare de risc şi a produselor care conţin substanţe dopante cu grad mare de risc, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi", se arată în inițiativa legislativă discutată în Parlament.

La acest capitol intră steroizii, principala categorie de substanţe dopante folosită atât de sportivii profesionişti, cât şi de cei amatori, dar şi hormonii de creştere şi substanţele chimice care sporesc producerea naturală de testosteron şi hormoni de creştere, potrivit Agerpres.

Conform documentului aflat la Camera Deputaţilor, şi îndemnul la consumul ilicit de substanţe dopante va constitui infracţiune dacă modificarea legislativă va fi aprobată, fiind pedepsit cu închisoare de până la 3 ani. În cazul în care faptele săvârşite duc la moartea victimei, pedepsele pot ajunge până la 7 ani de închisoare.

Modificările Legii 104 au fost propuse de către Agenţia Naţională Anti-Doping în urma consumului înregistrat, mai ales în sălile de culturism şi fitness. În momentul de faţă, traficul de substanţe dopante de mare risc este considerat contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 25.000 de lei.

Situația în prezent

 

„Noi vrem să treacă sub incidenţa penală. Suntem una dintre puţinele ţări care nu am incriminat această zonă. De asemenea, prin modificarea legislativă noi cerem ca toţi instructorii din sălile de forţă să fie pregătiţi din punct de vedere antidoping şi să le povestească oamenilor. Atenţie, a nu se confunda aceste substanţe cu proteinele care se comercializează şi sunt permise. Dar pe site-uri se vând steroizi şi hormoni de creştere fără niciun fel de problemă, pentru că dacă îi prinzi, dar este foarte greu să îi prinzi, plătesc o amendă de 25.000 de lei şi la revedere, merg mai departe”, a declarat, preşedintele ANAD, Cristian Balaj.

La nivel European, doar România şi Bulgaria au rămas în urmă în ceea ce priveşte absenţa incriminării substanţelor dopante cu grad mare de risc, mai spune Balaj: "În momentul de faţă dintre ţările Uniunii Europene, doar în Bulgaria şi România sunt contravenţii traficul de hormon de creştere şi steroizi, pentru celelalte ţări sunt considerate infracţiuni. Şi vorbim aici de traficul de steroizi, hormoni de creştere şi uneori stimulente. Şi dacă sunt considerate contravenţii nu se pot asculta telefoane, nu se pot face intervenţii, nu se poate face mandat de percheziţie, absolut nimic".

Certificat ANAD

 

În România există aproximativ 800 de săli de forţă, care au un certificat antidoping din partea ANAD, în sensul că o persoană angajată a firmei respective a participat la un curs de instruire al Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

Pentru o sală de fitness, primul pas este să desemneze o persoană care să participe la un curs de instruire pe care Agenţia Naţională Anti-Doping îl organizează.

În ceea ce priveşte controalele la sălile de culturism şi fitness, ANAD are atribuţiuni limitate conform legii în forma actuală, neavând dreptul să verifice spre exemplu nici măcar vestiarele: "În cadrul controalelor vedem în primul rând dacă există autorizaţie de funcţionare din partea noastră, apoi verificăm suplimentele aflate spre vânzare. Ei au obligaţia să trimită şi o listă cu suplimentele alimentare comercializate şi notificările de punere pe piaţă emisă de către direcţiile de sănătate publică. Şi noi verificăm dacă sunt OK, pentru că ne-am trezit la începuturi că era altceva. Şi verificăm efectiv şi încăperea, dar mai mult decât a vedea nu putem face, pentru că suntem limitaţi în activitate".

Agenţia Naţională Anti-Doping va pune la punct şi o platformă online prin care doreşte să extindă capacitatea administrativă, dar care va avea şi un rol de formare şi educaţie în acest domeniu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

Cum arată doctorița culturistă. Și-a transformat corpul în numai 2 ani
Cine e culturista care păzea transportul de droguri de 9 mil. € de la Vama Giurgiu
Este poreclită ”Barbie Musculoasa”. Cum arată corpul acestei tinere. GALERIE FOTO
VIDEO PROTVPLUS.RO