Consumatorii de steroizi riscă până la 5 ani de închisoare. Legea discutată în Parlament

steroizi
iStock

Legea pentru prevenirea şi combaterea producerii şi traficului de substanţe dopante cu grad mare de risc, aflată la Camera Deputaţilor, prevede pedepse de până la 5 ani de închisoare pentru fabricarea, oferirea, vânzarea, dar şi administrarea acestora.

„Fabricarea, producerea, experimentarea, prepararea, procesarea, transformarea, oferirea, distribuirea, vânzarea, punerea în vânzare, administrarea, livrarea cu orice titlu, trimiterea ori alte operaţiuni privind circulaţia substanţelor dopante cu grad mare de risc şi a produselor care conţin substanţe dopante cu grad mare de risc, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi", se arată în inițiativa legislativă discutată în Parlament.

La acest capitol intră steroizii, principala categorie de substanţe dopante folosită atât de sportivii profesionişti, cât şi de cei amatori, dar şi hormonii de creştere şi substanţele chimice care sporesc producerea naturală de testosteron şi hormoni de creştere, potrivit Agerpres.

Conform documentului aflat la Camera Deputaţilor, şi îndemnul la consumul ilicit de substanţe dopante va constitui infracţiune dacă modificarea legislativă va fi aprobată, fiind pedepsit cu închisoare de până la 3 ani. În cazul în care faptele săvârşite duc la moartea victimei, pedepsele pot ajunge până la 7 ani de închisoare.

Modificările Legii 104 au fost propuse de către Agenţia Naţională Anti-Doping în urma consumului înregistrat, mai ales în sălile de culturism şi fitness. În momentul de faţă, traficul de substanţe dopante de mare risc este considerat contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 25.000 de lei.

Citește și
Olivera Ugoci
Cine e culturista care păzea transportul de droguri de 9 mil. € de la Vama Giurgiu
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Situația în prezent

 

„Noi vrem să treacă sub incidenţa penală. Suntem una dintre puţinele ţări care nu am incriminat această zonă. De asemenea, prin modificarea legislativă noi cerem ca toţi instructorii din sălile de forţă să fie pregătiţi din punct de vedere antidoping şi să le povestească oamenilor. Atenţie, a nu se confunda aceste substanţe cu proteinele care se comercializează şi sunt permise. Dar pe site-uri se vând steroizi şi hormoni de creştere fără niciun fel de problemă, pentru că dacă îi prinzi, dar este foarte greu să îi prinzi, plătesc o amendă de 25.000 de lei şi la revedere, merg mai departe”, a declarat, preşedintele ANAD, Cristian Balaj.

La nivel European, doar România şi Bulgaria au rămas în urmă în ceea ce priveşte absenţa incriminării substanţelor dopante cu grad mare de risc, mai spune Balaj: "În momentul de faţă dintre ţările Uniunii Europene, doar în Bulgaria şi România sunt contravenţii traficul de hormon de creştere şi steroizi, pentru celelalte ţări sunt considerate infracţiuni. Şi vorbim aici de traficul de steroizi, hormoni de creştere şi uneori stimulente. Şi dacă sunt considerate contravenţii nu se pot asculta telefoane, nu se pot face intervenţii, nu se poate face mandat de percheziţie, absolut nimic".

Certificat ANAD

 

În România există aproximativ 800 de săli de forţă, care au un certificat antidoping din partea ANAD, în sensul că o persoană angajată a firmei respective a participat la un curs de instruire al Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

Pentru o sală de fitness, primul pas este să desemneze o persoană care să participe la un curs de instruire pe care Agenţia Naţională Anti-Doping îl organizează.

În ceea ce priveşte controalele la sălile de culturism şi fitness, ANAD are atribuţiuni limitate conform legii în forma actuală, neavând dreptul să verifice spre exemplu nici măcar vestiarele: "În cadrul controalelor vedem în primul rând dacă există autorizaţie de funcţionare din partea noastră, apoi verificăm suplimentele aflate spre vânzare. Ei au obligaţia să trimită şi o listă cu suplimentele alimentare comercializate şi notificările de punere pe piaţă emisă de către direcţiile de sănătate publică. Şi noi verificăm dacă sunt OK, pentru că ne-am trezit la începuturi că era altceva. Şi verificăm efectiv şi încăperea, dar mai mult decât a vedea nu putem face, pentru că suntem limitaţi în activitate".

Agenţia Naţională Anti-Doping va pune la punct şi o platformă online prin care doreşte să extindă capacitatea administrativă, dar care va avea şi un rol de formare şi educaţie în acest domeniu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Cum arată doctorița culturistă. Și-a transformat corpul în numai 2 ani
Cum arată doctorița culturistă. Și-a transformat corpul în numai 2 ani

O femeie din China a devenit cunoscută pe rețelele de socializare, după ce a publicat mai multe fotografii în care arată felul în care și-a transformat corpul în numai doi ani.

Cine e culturista care păzea transportul de droguri de 9 mil. € de la Vama Giurgiu
Cine e culturista care păzea transportul de droguri de 9 mil. € de la Vama Giurgiu

O tânără din Serbia, care a câștigat 15 medalii în competiții de culturism, se află printre cele trei persoane reținute în cazul capturii de 750 de kg de canabis, după un control la punctul de trecere de la Vama Giurgiu.

Este poreclită ”Barbie Musculoasa”. Cum arată corpul acestei tinere. GALERIE FOTO
Este poreclită ”Barbie Musculoasa”. Cum arată corpul acestei tinere. GALERIE FOTO

Yeon-woo Jhi este o culturistă din Coreea de Sud, care are în palmares mai multe titluri importante. Contrastul dintre chipul ei delicat și feminin și corpul cu musculatura impresionantă i-a adus porecla "Barbie Musculoasă".

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.