La târgurile de Crăciun este vremea scumpirilor. Cumpărător: „Sunt preţurile mai mari ca în orice ţară din Europa"
Este vremea târgurilor de Crăciun, pline de magie şi culoare. Târgurile de Crăciun dezvoltă şi la noi o industrie de produse specifice, de la turtă dulce, acadele, globuri, decoraţiuni, dar şi mâncăruri tradiţionale preparate pe loc.
Preţurile variază de la un târg la altul, diferenţa pe care o observă chiar vizitatorii. Comercianţii recunosc că preţurile sunt mai mari, pentru că au şi costuri de producţie, plus chirie şi utilităţi.
Un cuplu din Oradea a mers special la Cluj, pentru Târgul de Crăciun. Oamenii au alocat 300 de lei pentru o zi întreagă.
Femeie: „Astea două, șaptezeci de lei.”
Reporter: Un cârnat și ciolan cu cartofi?
Femeie: „Da, da. Mă sui în roată, și am luat niște castane, pireu și bombe, sau cum se cheamă.”
Reporter: Un ceai, vin fiert?
Femeie: „Da, atât.”
Un pahar de ceai e 9 lei, iar unul cu vin fiert 13. Dacă vreţi un langoş, o să daţi 20 de lei, la fel ca pentru o felie de pizza. În schimb, un cârnat în baghetă costa 32 de lei.
Comercianții se justifică şi spun că nu ar avea altfel cum să plătească electricitatea şi chiria.
Cei care vând decoraţiuni au dat în medie pentru o căsuţă 18.000 de lei, fără TVA, însă cei care vând mâncare 24.000 de lei.
Prețuri Târgul de Crăciun Cluj-Napoca
Ceai - 9 lei
Vin fiert - 13 lei
Ciocolată caldă - 12 lei
Langoș - 20 lei
Turtă dulce - 10 lei
Cârnat în baghetă - 32 lei
Gogoși - 20 lei
Felie pizza - 20 lei
O porție de sarmale - 25 lei
Burger - 35 lei
La Târgul de Crăciun de la Sibiu, vinul fiert e 9 lei, iar un langoș între 10 şi 20 de lei. Cei care vor să ia acasă vor da pentru un kilogram de cârnaţi afumaţi între 52 și 105 lei, iar pentru unul de tobă, 65 lei.
Cuplu de tineri: „În principal, prețul reflectă trendul din ziua de azi, dacă la Cluj un langoș e 20 de lei, de ce să nu fie și la Sibiu 20 de lei. Dacă merge, de ce nu."
Tânăr: „Prețurile puțin ridicate, însă cum ziceam, parcă în momentul când vii o dată pe an, merită să dai 15 lei pe un pahar de vin sau 20 de lei pe un kebap. Adică, ținând cont de condițiile de azi cu electricitatea și toate prețurile ridicate la materia primă, mi se par ok."
Pentru o căsuță de lemn, comercianţii au de achitat de la 6.000 de lei pentru 52 de zile. La final vor da în jur de 1000 de lei pentru curent.
La târgul de Crăciun din Craiova, vizitatorii cumpără porții mici. 12 lei costă suta de grame de șorici. Pastrama de oaie este 15 lei. În realitate, comercianţii nu au cântar de farmacie şi pun mai mult.
Violeta Dinu, vizitator: „Produsele tradiționale sunt cele mai bune, și prețurile sunt pe măsură. Cred că aproape de încă 50 la sută, au crescut, vorbesc în urmă cu doi ani".
Gina Neculai, producător: „Avem vin fiert. Anul trecut, l-am avut cu 7 lei, anul ăsta este cu 8 lei, chiar dacă sunt mai mari cheltuielile, noi vrem să atragem clienții. Anul trecut, dacă noi kilogramul de zahăr îl luam cu 2 lei și 50 sau 2 lei 40, anul acesta nu îl găsești decât cu 6 lei.”
Cât de scump este la București
Povestea se repetă şi în Piaţa Constituţiei din Capitală.
-Am cumpărat clătite, nuga, am mâncat pomana porcului, foarte gustoasă, şi acum plecăm acasă.
-Şi cât aţi cheluiti pe tot?
-200 de lei. Sunt preţurile mai mari ca în orice ţară din Europa.
Cumpărător: „Este foarte scump, un kurtos colac, 25 de lei.”
Aici, comercianţii achită o taxă de participare de 3.100 de lei, dacă vând produse realizate de meşteri populari şi artişti plastici, şi 31.000 de lei dacă fac mâncare.
Reporteri: Bianca Ghiţă, Octavian Moldovan, Teodora Suciu, Roxana Vlădășel
Sursa: StirilePROTV
Etichete: scumpiri, top targuri de craciun, targ de craciun,
Dată publicare:
29-11-2022 19:59