Ce conțin ghidurile de propagandă date de Kremlin presei aservite. Legătura dintre Rusia Kieviană și invazia din Ucraina

Vladimir Putin

Două ghiduri distribuite presei din Rusia, în iulie, de administrația Putin îi învață pe jurnaliști cum să prezinte războiul cu Ucraina.

Documentele oferă informații detaliate despre cum să creeze paralele între războiul actual al Rusiei în Ucraina și evenimentele istorice binecunoscute de public, scrie publicația Meduza.

Primul ghid se concentrează pe „botezul Rusiei” din 988, când se spune Volodimir cel Mare, conducătorul Rusiei din Kiev, a botezat oamenii din Kiev după ce s-a convertit însuși la creștinismul ortodox.

Al doilea ghid este despre Bătălia de la Neva din 1240, când se crede că prințul Alexandru de Novgorod a învins invadatorii suedezi de pe malul râului Neva.

Astfel, cele două documente instruiesc mass-media să folosească evenimentele pentru a prezenta actuala invazie a Ucrainei de către Rusia ca un război preventiv lansat pentru a proteja Rusia de un Occident lipsit de Dumnezeu și de resurse, precum și de sataniștii ucraineni care fac sacrificii umane ritualice. Aceste mesaje, dictate de Kremlin, au început deja să apară în mass-media de stat, uneori literal.

Citește și
peskov
Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina, dar în propriile sale condiții, anunță Dimitri Peskov
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Rezumatul documentelor de propagandă

Publicația independentă „Meduza” a realizat un rezumat al ghidurilor rusești de propagandă.

Ambele ghiduri dau vina pentru invazia din Ucraina pe „Occidentul colectiv”, despre care susține că a petrecut aproape un mileniu atacând Rusia în încercarea de a-și captura resursele naturale și de a distruge Biserica Ortodoxă.

Lupta împotriva „celor fără Dumnezeu”

Cel mai recent ghid a fost distribuit șefilor mass-media proguvernamentali la sfârșitul lunii iulie, potrivit unor surse apropiate administrației Putin.

În introducerea sa, autorii subliniază presupusele asemănări între "botezul Rusiei", când se spune că primul conducător creștin susținut de Rusia a botezat oamenii din Kiev și războiul aflat în desfășurare în Ucraina.

Documentul susține că războiul din Ucraina, la fel ca „botezul Rusiei”, consolidează „bazele țării ca stat”, precum și „bazele dezvoltării Rusiei pentru secolele viitoare”. Autorii nenumiți afirmă că totul este rezultatul recentei „coeziuni sociale” în jurul armatei și în jurul „cursului strategic al președintelui”, scriind: „Rusia a devenit din nou capabilă să-și îndeplinească misiunea: apărarea celor asupriți”.

De asemenea, Kremlinul sugerează să dea vina pentru izbucnirea războiului pe „Occidentul colectiv”, care este convins atât de „propriul său excepționalism”, cât și de „inferioritatea” creștinilor ortodocși. Autorii „recomandă” ca mass-media și personalitățile publice să spună următoarele despre cauzele războiului:

„Conflictul din Ucraina a fost instigat de către țările occidentale, care au furnizat Ucrainei arme. Ucraina urma să devină un teren de scenă pentru un atac asupra Rusiei. Scopul strategic al Occidentului colectiv a rămas neschimbat de secole: ei vor izolarea, slăbirea, dezmembrarea și distrugerea completă a Rusiei.”

Unul dintre scopurile „operațiunii militare speciale”, conform documentului, este „de a lupta împotriva celor fără Dumnezeu”, caracterizați de autori drept „violatori, hoți și criminali” care „nu cred în orice – și care cred că acest lucru îi eliberează de responsabilitățile morale față de alți oameni.”

De asemenea, Kremlinul recomandă ca mass-media să nu scutească trupele Ucrainei de denumirea de „nelegiuite”. De fapt, ghidul instruiește personalități din presă și politicieni să susțină că soldații ucraineni „oferă sacrificii și comit crime ritualice”, precum și că folosesc femei și copii ca „scut uman” (ceva ce a pretins presa de stat rusă de la începutul războiului. Organismele de propagandă ale Rusiei au răspândit acest mesaj chiar înainte ca noile ghiduri să fie publicate. La începutul lunii iunie, de exemplu, un titlu al RIA Novosti susținea că „Satanismul și ocultismul au devenit ideologia batalioanelor naționale ale Ucrainei”.

„O lovitură preventivă”

Celălalt ghid lansat de Kremlin face asocieri între războiul din Ucraina și bătălia de la Neva. Documentul a fost lansat la începutul lunii iulie, când Rusia sărbătorește în mod tradițional aniversarea bătăliei din 1240.

Autorii încep prin a explica că „Occidentul colectiv” încearcă de secole să despartă Rusia. Ei explică chiar la cine se referă: conform Kremlinului, „Occidentul colectiv” s-a referit în diferite momente la Ordinul Teutonic, Suedia, Commonwealth-ul polono-lituanian, imperiul lui Napoleon, al treilea Reich și NATO.

Toate aceste entități, susține documentul, au practicat aceeași tactică: întoarcerea „oamenilor care trăiesc aproape de granițele Rusiei ” împotriva statului rus. În acel moment, autorii fac o analogie directă cu „Occidentul colectiv” care „a pompat Ucraina” cu arme și a deschis o „rețea de biolaboratoare” pe teritoriul său (o afirmație care a fost complet respinsă).

Totuși, continuă ghidul, toate atacurile Occidentului asupra Rusiei au avut același final: „Societatea se unește în jurul liderului național și, dând dovadă de curaj și eroism pe câmpul de luptă, luptă împotriva invadatorilor”. Kremlinul recomandă ca mass-media și politicienii pro-guvernamentali să observe cum s-a întâmplat acest lucru atât după victoria din Bătălia de la Neva, cât și după începutul războiului din Ucraina (deși nu există date sigure care să susțină această afirmație).

Unul dintre capitolele din document se numește „Puterea în Adevăr!” Se crede că aceste cuvinte au fost rostite de Alexander Nevsky, dar conform înregistrărilor istorice, fraza făcea parte dintr-o expresie mai lungă: „Puterea nu este în Dumnezeu, ci în adevăr” (ghidul Kremlinului include și acest citat).

„Războinicii Rusiei au avut adevărul de partea lor – își apărau casa, iar victoria noastră a fost astfel singurul rezultat posibil”, scriu autorii. Secțiunile despre „operațiunea militară specială” nu fac nicio mențiune despre „apărarea casei cuiva”, dar susțin că soldații ruși de astăzi sunt, de asemenea, „încrezători că au dreptate, pentru că își continuă munca taților lor și strămoși: terminând nazismul”.

Occidentul vrea să distrugă Rusia

Kremlinul mai susține în document că Occidentul contemporan, ca și manifestările sale din trecut, vrea să distrugă Rusia pentru a pune mâna pe resursele țării. Cu toate acestea, spun autorii, acele resurse s-au schimbat; în timp ce Occidentul dorea popularea Rusiei, acum are nevoie de mineralele sale:

Societatea de consum care s-a dezvoltat în Occident necesită foarte multe resurse. Occidentul a rămas fără resurse proprii în urmă cu câteva secole, motiv pentru colonialism și neocolonialism. Occidentul a declarat deschis că Rusia are prea multe resurse pentru o singură țară și, prin urmare, trebuie împărțită.

Propagandiștii ruși sunt instruiți să folosească toate aceste argumente pentru a conduce audiența la concluzia că războiul din Ucraina a fost o „lovitură preventivă” - o afirmație pe care instituțiile proguvernamentale și Putin însuși au făcut-o în mod repetat.

„Conducerea Rusiei, precum și Vladimir Putin însuși, nu ar permite un atac asupra Rusiei. S-a luat decizia de a lansa o operațiune militară specială, care a permis Rusiei să prevină repetarea datei de 22 iunie 1941, când trupele naziste au invadat teritoriul rus”, susțin autorii.

Mai multe publicații au preluat deja afirmațiile propagandiste, informează Meduza.

Un articol de pe Gazeta.ru, de exemplu, este intitulat „Botezul Rusiei și operațiunea specială în Ucraina: ce au în comun?” Include propoziții și paragrafe copiate direct dintr-unul dintre „ghidurile” Kremlinului, inclusiv că „Rusia a devenit din nou capabilă să-și îndeplinească misiunea – să-i apere pe cei asupriți”. Articolul descrie, de asemenea, lupta Rusiei împotriva „celui fără Dumnezeu”.

Un articol similar a fost postat pe site-ul pro-guvernamental FederalPress. Site-ul de propagandă Regnum a publicat un articol despre asemănările dintre Bătălia de la Neva și „operațiunea specială”.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Iluzionistul Uri Geller i-a transmis lui Vladimir Putin că va opri războiul nuclear cu puterea minţii sale
Iluzionistul Uri Geller i-a transmis lui Vladimir Putin că va opri războiul nuclear cu puterea minţii sale

Iluzionistul israelian Uri Geller, faimos pentru îndoirea unor linguri cu ajutorul puterii minţii, i-a avertizat pe liderii politici din Rusia şi China, transmiţându-le că se va folosi de puterile lui mintale pentru a preveni un conflict nuclear.

Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina, dar în propriile sale condiții, anunță Dimitri Peskov
Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina, dar în propriile sale condiții, anunță Dimitri Peskov

Kremlinul este dispus să negocieze o soluţie 'paşnică' la conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de agenţiile de presă EFE şi Interfax.

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder declară că Putin vrea o „soluţie negociată” la războiul din Ucraina
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder declară că Putin vrea o „soluţie negociată” la războiul din Ucraina

Gerhard Schroeder, fost cancelar german şi prieten al lui Vladimir Putin, a declarat că preşedintele rus îşi doreşte o „soluţie negociată” la războiul din Ucraina.

Vladimir Putin: „Nimeni nu poate câştiga un război nuclear”. SUA, Franța și UK, mesaj ferm pentru președintele rus
Vladimir Putin: „Nimeni nu poate câştiga un război nuclear”. SUA, Franța și UK, mesaj ferm pentru președintele rus

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că un asemenea război nu trebuie pornit niciodată, relatează luni Reuters, conform Agerpres.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.