Kovesi: Impotriva firmei de gaze din Sighetu Marmatiei a inceput urmarirea penala

Ultima actualizare: 11-09-2012 05:05
Laura Codruta Kovesi

Procurorul general, Codruta Kovesi, a anuntat, joi, ca s-a inceput urmarirea penala impotriva firmei care administreaza reteaua de gaze din Sighetu Marmatiei.

Procurorul general, Codruta Kovesi, a anuntat, joi, ca s-a inceput urmarirea penala impotriva firmei care administreaza reteaua de gaze din Sighetu Marmatiei, fiind dispusa instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor.

Seful Ministerului Public a spus, raspunzand intrebarilor jurnalistilor, ca un element de noutate aparut in ancheta privind exploziile de la Sighetu Marmatiei este ca s-a inceput urmarirea penala impotriva firmei de gaze, pentru vatamare corporala si distrugere calificata, dispunandu-se totodata identificarea tuturor bunurilor persoanei juridice, pentru instituirea masurilor asiguratorii.

Kovesi a precizat ca au fost audiati majoritatea martorilor la exploziile de la Sighetu Marmatiei, urmand ca, in functie de starea de sanatate a victimelor, sa fie audiate si acestea. Pana la acest moment, nicuna dintre victimele exploziilor nu a fost audiate de procurori.

Procurorul general a explicat ca ancheta a fost preluata de Sectia de urmarire penala si criminalistica din Parchetul instantei supreme pentru ca urmarirea penala sa se desfasoare ritmic, avand in vedere ca sediul firmei de gaze este in Bucuresti, iar victimele sunt internate in spitale din Capitala.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a dispus preluarea anchetei exploziilor de la Sighetu Marmatiei de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), intrucat sediul firmei ce distribuie gazul in localitatea maramureseana este in Bucuresti.

Potrivit Ministerului Public, considerentele care au stat la baza preluarii prin dispozitia procurorului general al Romaniei "au vizat complexitatea cauzei, posibilitatea desemnarii unor procurori din cadrul sectiei care sa instrumenteze in mod exclusiv acest dosar, faptul ca sediul central al firmei care distribuia gaz metan in oras se afla in Bucuresti, astfel incat este facilitata efectuarea de cercetari in raport cu aceasta firma".

"Procurorii au solicitat Autoritatii Nationale pentru Reglementarea Energiei desemnarea de urgenta a doua echipe de specialisti apartinand altor firme decat celei care distribuia gaz metan in oras, care sa efectueze verificari ale retelei de gaz in vederea depistarii si a localizarii unor potentiale alte scurgeri de gaz. In cursul zilei de astazi (miercuri-n.r.), 22 februarie 2012, vor fi derulate verificari, incepand cu sediile institutiilor publice, verificari ce vor viza toata reteaua de distributie, ce se intinde pe o lungime de 26 de kilometri", se mai arata in comunicat.

Totodata, arata Ministerul Public, in timpul cercetarilor la fata locului a fost ridicat din clubul in care a avut loc prima explozie sistemul de inregistrare video, ce urmeaza sa fie supus de catre expertii criminalisti unor verificari.

"In cursul zilei de 20 februarie 2012, au fost audiate un numar de 14 persoane, angajati ai firmei ce asigura distribuirea de gaz in oras, precum si alte persoane, audierile derulandu-se si in continuare", preciza sursa citata.

Inspectoratul de Stat in Constructii a dispus demolarea partiala numai a doi pereti exteriori ai constructiei, ce prezentau pericol iminent de prabusire. In cursul zilei de miercuri, dupa aceasta demolare partiala au continuat cercetarile la fata locului. In noaptea de sambata spre duminica, la ora 0.56, intr-o discoteca din Sighet, aflata la subsolul unei cladiri, a avut loc o explozie in care au fost ranite sapte fete.

Dupa 14 ore, in momentul in care se faceau cercetari privind explozia, o a doua deflagratie s-a produs, fiind raniti politisti, pompieri si un notar, care avea biroul deasupra discotecii. In cele doua explozii 21 de persoane au fost ranite, 17 fiind spitalizate, mare parte au fost aduse cu avionul militar la Bucuresti.

Cinsprezece dintre victime sunt in spitalele de Arsi (11) si Floreasca (patru) din Capitala, o alta victima se afla in Spitalul din Sighetul Marmatiei, iar alta la Spitalul din Baia Mare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO