Klaus Iohannis și-a ținut discursul într-o școală-model, în loc să meargă într-o unitate cu rezultate dezastruoase la Bac

×
Codul embed a fost copiat

Klaus Iohannis a susținut, luni, ultimul său discurs în calitate de președinte al României, la deschiderea unui nou an școlar, la colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” din Capitală. El a vorbit despre importanța educației.

Preşedintele a  transmis în timpul festivităților dedicate începutului de an școlar că educaţia este temelia pe care se construieşte viitorul unei naţiuni, iar cadrele didactice sunt ”arhitecţii acestui viitor”. 

„Vă doresc tuturor un nou an şcolar foarte bun, cu rezultate frumoase şi cu reuşite dascălilor în a promova ideea că educaţia este foarte valoroasă, iar elevilor reuşite frumoase, rezultate bune, reuşite în carieră pe mai departe”, a afirmat preşedintele la începutul discursului. 

El a continuat elogiind instituţia de învăţământ, despre care a afirmat că şi-a dobândit reputaţia de şcoală-fanion a învăţământului românesc pentru că, în cei aproape 160 de ani de existenţă, a dat societăţii absolvenţi remarcabili, care au ridicat standardele de performanţă în domeniile în care s-au afirmat.

Citește și
bac
Catastrofă la Bacalaureatul de toamnă, cel mai slab rezultat din ultimii 7 ani. Procentul final de reușită este 29,3%
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Crezi că școala ta te pregătește suficient de bine pentru viitor?

Adriana Stere, corespondent PRO TV”Oricum, primul test din acest an școlar l-au dat deja președintele Iohannis și ministrul Educației, Ligia Deca. Încântați amândoi că se află în această școală fanion, un model pentru restul unităților de învățământ din sistemul nostru, ambii le-au urat elevilor să aibă energie și chemare să învețe, ca să culeagă roadele mai târziu. Bine, Liceul Mihai Viteazul este deja printre cele mai bune din țară, cu performanțe înalte, atât la examenele naționale, cât și la olimpiadele și concursurile internaționale.

Așa că acest mesaj ar fi fost, poate, mai potrivit în acele licee unde nimeni a promovat la BAC, despre care vorbim, din păcate, în fiecare an. Acolo, elevii vin din familii sărace sau neinstruite și ar avea nevoie de un imbold ca să priceapă că învață pentru viitorul lor. Dar, din păcate, acele licee nu sunt vizitate niciodată de personalități. În prima zi de școală, noi rămânem printre copii, vom merge și în alte școli, ca să-i vedem pe bobocii de clasa întâi.”

CITIȚI ȘI: Catastrofă la Bacalaureatul de toamnă, cel mai slab rezultat din ultimii 7 ani. Procentul final de reușită este 29,3%

Ioahnnis, mesaj la început de an școlar

„Văd astăzi, aici, elevi extrem de motivaţi, care, sub îndrumarea profesorilor dedicaţi din Colegiul „Mihai Viteazul”, se implică în cluburi de dezbateri, deprind abilităţi de leadership şi fac voluntariat în scop caritabil, participă la cluburi de lectură şi de radio, la programe de mobilitate europeană, sunt pasionaţi de astronomie, film, robotică sau sport. Aceste iniţiative, care se identifică cu spiritul colegiului dumneavoastră, sunt dovada unei deschideri atât de necesare în învăţământul românesc pentru o educaţie care să-i pregătească în mod real pe tineri pentru provocările lumii în care vor deveni adulţi”, a adăugat Iohannis, subliniind că îşi doreşte ca acest spirit creat alături de mentorii Colegiului „Mihai Viteazul” să fie o sursă de inspiraţie pentru elevii din toată ţara, pentru că ceea ce promovează acest colegiu este ”esenţa educaţiei: curiozitatea şi cunoaşterea, perseverenţa” ca elevii să îşi urmeze pasiunile, dorinţa de a fi azi mai buni decât ieri”, a transmis președintele, potrivit News.ro.

”În acest timp, noi, adulţii, ne angajăm să vă susţinem şi să construim un viitor mai sigur şi mai prosper”, a dat asigurări Iohannis. 

România Educată, în discursul lui Iohannis

Iohannis a subliniat că şcolile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice şi restul personalului din învăţământ.

„Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului „România Educată”, transpus în Legile educaţiei din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu şcolar şi universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaţionale, ci şi un spaţiu în care toţi cei implicaţi să se simtă protejaţi şi respectaţi”, a precizat Klaus Iohannis.

„Sunteţi cei care le oferiţi sprijinul de care au nevoie pentru a-şi atinge potenţialul. Vă încurajez să rămâneţi implicaţi în educaţia lor, să le fiţi alături în fiecare etapă a acestei călătorii fascinante. Cred cu tărie că reuşita elevilor depinde de o bună colaborare şi comunicare între familie şi şcoală, dar şi de sprijinul moral pe care copiii îl primesc din partea părinţilor”, le-a transmis Klaus Iohannis părinților.

Iohannis: Există bani pentru modernizarea școlilor

Profesorilor le-a transmis că educaţia e face privind spre viitor, fără a ignora nicidecum prezentul şi trecutul.

„Trebuie să acceptăm că rolul educaţiei în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde. Pentru a fi sustenabile, creşterea economică şi a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetăţeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante. Rolul dumneavoastră în această ecuaţie devine esenţial, pentru că sunteţi cei care pregătiţi noile generaţii să facă faţă provocărilor şi să beneficieze de oportunităţile care li se oferă. Sunteţi cei care oferiţi modele de dezvoltare profesională şi de abilităţi practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor. Educaţia este temelia pe care se construieşte viitorul unei naţiuni, iar dumneavoastră, cadrele didactice, sunteţi arhitecţii acestui viitor”, a declarat Klaus Iohannis.

El s-a referit şi la infrastructura şi dotările şcolare,precizând că există fondurile necesare pentru a continua modernizarea spaţiilor de învăţământ, inclusiv pentru dezvoltarea „şcolilor verzi”, pentru că beneficiem de încă 2,2 miliarde de euro pentru educaţie şi formare prin Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare, parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Aici, în inima Bucureştiului şi din curtea unuia dintre cele mai prestigioase colegii din ţară, este locul cel mai potrivit să conştientizăm că, oricât de spectaculos ar fi spaţiul pe care îl oferă, oricât de moderne sunt dotările sale, o şcoală este mult mai mult decât un simplu edificiu. Performanţa şcolară se măsoară prin rezultatele elevilor în competiţiile şcolare şi extraşcolare sau la examenele naţionale, dar şi prin reuşita personală a fiecărui copil, prin modul în care mediul şcolar a contribuit la conturarea personalităţii sale. În definitiv, educaţia nu este doar un proces formal, ci şi un drum al autocunoaşterii şi al dezvoltării personale. Aşa cum ştim, rezultatele reformelor în educaţie se văd în timp, iar eu sunt convins că acestea se vor vedea pe măsură ce generaţiile noi vor ajunge la momentul examenelor naţionale. În încheiere, vă doresc tuturor un an şcolar plin de realizări, în care să vă atingeţi obiectivele şi să vă depăşiţi limitele! La mulţi ani!”, a încheiat preşedintele.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Câți părinți sunt mulțumiți de profesori și învățători. Aproape 40% plătesc pentru meditații private - studiu IRES
Câți părinți sunt mulțumiți de profesori și învățători. Aproape 40% plătesc pentru meditații private - studiu IRES

Noul an școlar începe cu multe lipsuri după cum arată un studiu IRES. Părinții explică faptul că au contribuit la renovarea sălilor de clasă și că, în anii anteriori, au fost nevoiți să plătească pentru manuale auxiliare și meditații.

Catastrofă la Bacalaureatul de toamnă, cel mai slab rezultat din ultimii 7 ani. Procentul final de reușită este 29,3%
Catastrofă la Bacalaureatul de toamnă, cel mai slab rezultat din ultimii 7 ani. Procentul final de reușită este 29,3%

Sistemul nostru de educație a reușit să livreze cel mai mic număr de tineri promovați la bacalaureatul de toamnă din ultimii 7 ani.

HARTA. Ce județe din România au înregistrat cea mai mică rată de promovare la BAC 2024, sesiunea de toamnă
HARTA. Ce județe din România au înregistrat cea mai mică rată de promovare la BAC 2024, sesiunea de toamnă

Mai puţin de o treime dintre absolvenţii de liceu care au susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea de toamnă 2024 au promovat.

„România educată”. Penultimii în UE în testele PISA și cu 1 din 4 liceeni care pică Bac-ul, Șefa de la Educație e mulțumită
„România educată”. Penultimii în UE în testele PISA și cu 1 din 4 liceeni care pică Bac-ul, Șefa de la Educație e mulțumită

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, că, potrivit datelor statistice, România stă mai bine decât "multe alte state europene" în ceea ce priveşte încadrarea în muncă a tinerilor.

„România educată”: 38.000 de elevi nu au susținut Evaluarea Națională anul trecut. Principala cauză a abandonului școlar
„România educată”: 38.000 de elevi nu au susținut Evaluarea Națională anul trecut. Principala cauză a abandonului școlar

Sărăcia și neglijența părinților, dar și lipsa de implicare a profesorilor au frânt aripile a 38 de mii de copii, care nu ajuns, anul trecut, să dea examenul de clasa a opta.

Recomandări
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 

Trenul nou a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul tren, potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).  

Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea
Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe avertizări meteo de vreme rea, Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.