Klaus Iohannis, la Summitul securitatii nucleare din SUA. "Vreau ca mesajul Romaniei sa se auda clar la Washington"

iohannis

 Presedintele Klaus Iohannis se va afla de miercuri pana sambata in Statele Unite ale Americii, unde va participa la Summitul securitatii nucleare, care va avea loc la Washington.

In cursul zilei de joi, Iohannis va vizita Memorialul Holocaustului si va participa la cina oferita de presedintele SUA, Barack Obama, la Casa Alba, in onoarea sefilor de delegatii prezenti la Summitul securitatii nucleare.

Klaus Iohannis va participa vineri la sesiunea de deschidere a summitului, la un dejun de lucru si la discutia pe baza unui scenariu pregatit de organizatori care consta in prezentarea, prin intermediul unui videoclip, a unui caz ipotetic de terorism nuclear - furtul de material nuclear sau radioactiv de catre actori nestatali si utilizarea partiala a acestuia. La finalul summitului, presedintele Iohannis va sustine o declaratie de presa.

Tot vineri, seful statului se va intalni cu reprezentantii comunitatii romanesti din Washington.

Potrivit unor surse oficiale, presedintele Iohannis va avea si intalniri bilaterale cu oficiali care participa la Summitul securitatii nucleare.

Citește și
Klaus Iohannis
Traian Basescu, ales din nou presedinte... de partid. O gluma despre caciula lui Klaus Iohannis a starnit hohote de ras
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Klaus Iohannis: Avem nevoie de actiuni comune

Voi pleca astazi (n. r. – miercuri) spre Washington, unde voi participa la invitatia presedintelui Statelor Unite, domnul Barack Obama, la summitul privind securitatea nucleara.

Atentatele care au zguduit recent orase si capitale europene pun in pericol nu doar securitatea fizica a cetatenilor nostri, ci sunt un atac impotriva valorilor si principiilor pe care le reprezentam.

Avem nevoie de solidaritate, responsabilitate si actiune comuna. Summitul de la Washington este dedicat prevenirii terorismului nuclear prin intarirea arhitecturii globale in domeniul securitatii nucleare.

Vreau ca mesajul Romaniei sa se auda ferm de la Washington. Romania se afla in prima linie a statelor care isi indeplinesc pe deplin angajamentele in domeniul securitatii nucleare, avand un program nuclear clar si o conduit responsabila.

Evenimentul de la Washington este al patrulea dintr-un process mai amplu lansat in 2010 de catre presedintele Barack Obama. Acum, in 2016, alaturi de alte 52 de state precum si de liderii unor organizatii internationale relevante, vom analiza cee ace s-a realizat in ultimii sase ani si vom decide asupra cailor de urmat.

Romania reconfirma faptul ca este un membru activ si responsabil al grupului restrans al statelor cu capacitati nucleare relevante, posesoare ale intregului ciclu al combustibilului nuclear.

Romania va continua sa aplice in programul sau nuclear cele mai ridicate standarde din domeniul securitatii nucleare. Voi face o vizita la Muzelu Memorial al Holocaustului. Voi avea o intrevedere cu un reprezentant al comunitatii romanesti din State Unite si regiunea Washington.

Summitul de la Washington privind securitatea nucleara, sub spectrul unei 'bombe murdare' in mainile jihadistilor

Scenariul-catastrofa al unei 'bombe murdare' in mainile jihadistilor Statului Islamic (SI) va plana asupra lucrarilor summitului privind securitatea nucleara ce va avea loc joi si vineri la Washington, la initiativa lansata in 2010 de presedintele american Barack Obama, noteaza miercuri AFP.

Inca in 2009, intr-un discurs rostit la Praga, presedintele american avertiza ca riscul unui 'atac nuclear' reprezenta 'amenintarea cea mai imediata si mai grava pentru securitatea nucleara'.

Contextul conferintei de la Washington este cu atat mai dramatic, cu cat summitul, al patrulea de acest fel, va incepe la doar o saptamana dupa atentatele de la Bruxelles revendicate de gruparea Stat Islamic si pe fondul informatiilor despre un ipotetic atentat 'terorist nuclear'.

Vinerea trecuta, presa belgiana relata ca celula islamista bruxelleza care a comis atacurile de la 22 martie intentiona sa fabrice o 'bomba murdara' radioactiva, concluzie survenita in urma informatiei ca doi dintre atacatorii sinucigasi de la Bruxelles, fratii El Bakraoui, au supravegheat prin mijloace video locuinta unui expert nuclear belgian.

De altfel, la doua zile dupa tragedia de la Bruxelles, directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Yukiya Amano, avertiza intr-un interviu acordat AFP: 'Terorismul se raspandeste, iar posibilitatea ca materiale nucleare sa fie folosite nu poate fi exclusa'.

La randul sau, coordonatorul UE pentru lupta antiterorista, Gilles de Kerchove, atragea atentia, in editia de sambata a cotidianului La Libre Belgique, ca un eventual atac cibernetic si preluarea sub control a 'centrului de comanda al unei centrale nucleare' de catre jihadisti ar putea surveni 'mai devreme de cinci ani'.

O dovada a ingrijorarii Washingtonului este si faptul ca acesta a propus Belgiei asistenta pentru 'protejarea infrastructurilor nucleare' ale tarii, care a desfasurat deja militari in jurul centralelor sale.

Desi summitul privind securitatea nucleara nu va fi dedicat exclusiv riscului terorist, statele participante la coalitia militara antijihadista se vor reuni in marja conferintei.

Dupa cum a explicat marti purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, Statele Unite 'se tem ca arme de distrugere in masa ar putea sa cada in mainile teroristilor'. La Casa Alba, consilierul adjunct pentru securitate nationala, Benjamin Rhodes, a admis ca 'organizatii teroriste isi propun de ani intregi sa achizitioneze materiale nucleare'.

Chiar daca putini experti considera ca SI ar putea sa se doteze candva cu arma atomica, sunt multi cei care se tem ca gruparea jihadista ar putea intra in posesia unor cantitati de uraniu sau plutoniu cu care sa incerce asamblarea unei 'bombe murdare'. Un astfel de dispozitiv nu ar provoca o explozie nucleara, dar radioactivitatea produsa ar avea grave consecinte sanitare, psihologice si economice.

Potrivit datelor de care dispune AIEA, in ultimii 20 de ani in lume au avut loc in jur de 2.800 de incidente referitoare la trafic, detinere ilegala sau pierdere de materiale nucleare.

Experti americani in neproliferare nucleara estimeaza ca, la sfarsitul lui 2014, stocurile mondiale de uraniu inalt imbogatit se ridicau la 1.370 de tone, cea mai mare parte aflate in Rusia.

In cele doua zile ale summitului de la Washington, presedintele american Barack Obama va fi gazda a in jur de 50 de inalti demnitari straini, printre care omologii sai chinez Xi Jinping, sud-coreean Park Geun-Hye si turc Recep Tayyip Erdogan, dar si premierul japonez Shinzo Abe.

In schimb, vor absenta presedintele rus Vladimir Putin, a carui tara ramane o putere nucleara majora, si liderii Iranului si Coreii de Nord, state cu programe nucleare controversate.

'Liderii planetei se confrunta cu o alegere foarte clara: se vor angaja sa creasca securitatea nucleara sau isi vor reduce eforturile?', se intreba in aceasta saptamana centrul de studii Belfer Center, notand ca 'raspunsul lor va determina nivelul riscului ca grupari teroriste precum SI sa puna mana pe materiale nucleare pentru a fabrica o bomba rudimentara'.

In opinia lui James Lewis, de la Center for Strategic and International Studies (CSIS), o parte a solutiei consta 'intr-o cooperare internationala esentiala in scopul punerii laolalta a celor mai bune practici in materie de aparare'.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Directorul SRI:
Directorul SRI: "In 2015, nu am permis sau am expulzat peste 340 de persoane cu risc terorist"

Directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, a declarat, marti, ca serviciul este performant, dar nu este perfect si ca mai are de lucru in ceea ce priveste transparenta.
 

Traian Basescu, ales din nou presedinte... de partid. O gluma despre caciula lui Klaus Iohannis a starnit hohote de ras
Traian Basescu, ales din nou presedinte... de partid. O gluma despre caciula lui Klaus Iohannis a starnit hohote de ras

Traian Basescu, reales in unanimitate presedinte al Partidului Miscarea Populara, la congresul formatiunii, a anuntat ca noul sau obiectiv politic este unirea cu Republica Moldova.

Peste un milion si jumatate de romani au sarbatorit Pastele. Mesajul transmis de presedintele Klaus Iohannis
Peste un milion si jumatate de romani au sarbatorit Pastele. Mesajul transmis de presedintele Klaus Iohannis

Catolicii si protestantii din intreaga lume au cantat sambata noapte "Hristos a inviat" si au primit cu bucurie vestea Invierii Domnului. Si in bisericile de la noi, sute de credinciosi au mers sa asculte slujba si sa ia lumina sfanta.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.