Klaus Iohannis, primit cu onoruri in Spania. Regele Felipe al VI-lea: Romaniei i se cuvine intrarea in Schengen
Klaus Iohannis a fost primit la sosirea sa la Madrid cu garda de onoare. Acesta este insotit in vizita externa de sotia sa, Carmen Iohannis, fiind invitat de Regele Felipe al VI-lea si de Regina Letizia.
Din delegatie mai fac parte consilierii prezidentiali Dan Mihalache, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Leonard Orban, secretarul de stat in MAE George Ciamba. Aeronava oficiala a facut duminica escala la Sibiu pentru presedintele Klaus Iohannis si sotia acestuia, relateaza Agrepres.
Presedinte Klaus Iohannis si prima doamna au sosit la Palatul Regal din Madrid pentru un dejun oficial pe care regele Felipe al Spaniei l-a oferit in cinstea invitatilor. In sala, oaspetii au fost condusi de cuplul regal. De altfel, regina Letitzia i-a indicat primei doamne locul in care trebuie sa astepte restul mesenilor si cu zmabete largi au schimbat cateva cuvinte.
La masa, pe langa membri ai guvernului, a fost invitat si singurul roman pe care spaniolii l-au ales sa ii conduca intr-o localitate de langa Madrid. Inainte de dejun, regele si presedintele au tinut cate un discurs si au ridicat un pahar de sampanie in cinstea relatiilor dintre Romania si Spania.
De un an de zile, de cand Spania are un rege tanar, regulile de protocol s-au schimbat, iar intalnirile oficiale sunt mult mai relaxate. Regele Felipe si regina Letitia nu vor de exemplu ca oaspetii sa se incline in fata lor si nici nu ii mai lasa sa astepte, ci le ies in intampinare.
Klaus Iohannis, despre Victor Ponta
Klaus Iohannis a fost intrebat de un jurnalist cum comenteaza situatia premierului Victor Ponta, care a fost inculpat de DNA. De asemenea, premierul spaniol este intrebat ce s-ar intampla in Spania daca un membru al Guvernului ar fi inculpat.
Klaus Iohannis: "Punctul meu de vedere in aceasta chestiune este foarte bine cunoscut inca din 5 iunie. Nu am nimic de adaugat, dar imi mentin acea evaluare, iar in rest .. cred ca este bine astazi sa ne concentram pe relatia cu Spania. Dar vom colabora institutional, ca sa nu las asta in suspans."
Mariano Rajoy: "Este o intrebare care are o dubla intentie. Ce se intampla in Spania daca un procuror acuza un membru al Guvernului. Eu am avut norocul ca niciun procuror sa nu fi acuzat vreun membru al Guvernului si n-as vrea sa stiu ce s-ar fi intamplat in acest caz. Asta ar fi insemnat ca exista posibilitatea si nu vreau sa las sa se inteleaga acest lucru."
Regele Felipe al VI-lea: Romaniei i se cuvine intrarea in Schengen, date fiind eforturile coerente
Spania sprijina aderarea Romaniei la Schengen, deoarece i se cuvine, date fiind eforturile concrete depuse de autoritatile romane, a declarat luni regele spaniol Felipe al VI-lea, la dejunul oficial oferit in onoarea presedintelui Klaus Iohannis, transmite Agerpres.
"Totdeauna Romania a avut in Spania un aliat ferm in aspiratiile sale europene si proatlantice. Acum cand ambele tari sunt pe deplin integrate in familia europeana, aspiratiile noastre trebuie sa se indrepte catre apararea ferma a nu putinelor interese pe care le impartasim. Spania, cum bine stiti, sprijina intrarea Romaniei in Spatiul Schengen. Este ceea ce i se cuvine, date fiind eforturile coerente si sustinute care au fost depuse in acest sens de catre autoritatile romane, in pozitia de frontiera externa a UE pe care o are Romania", a spus regele Felipe al VI-lea.
El a vorbit despre relatiile intense dintre Spania si Romania. "Intre limbile si culturile noastre exista o inrudire cu radacini ce duc pana la Traian, cel dintai dintre imparatii romani nascuti in Hispania si reper fundamental pentru identitatea romana", a afirmat regele Spaniei.
Acesta a aratat ca romanii din Spania aduc o contributie importanta la dinamismul economiei spaniole.
"In ultimii ani, sute de cetateni romani s-au stabilit in Spania si au devenit astazi comunitatea straina cea mai numeroasa pentru tara noastra. Prin efortul ei, aceasta comunitate a adus o insemnata contributie la dinamismul economiei noastre, fapt care merita sa fie pe deplin recunoscut", a subliniat regele Felipe al VI-lea.
Regele Spaniei a apreciat eforturile depuse de presedintele Iohannis in primele luni ale mandatului sau pentru reformele care tin de consolidarea statului de drept.
"In urma alegerilor care au avut loc in noiembrie anul trecut, ati primit sprijinul poporului roman pentru a va asuma cea mai inalta demnitate a tarii. Romania se bizuie pe o democratie solida, pe o economie deschisa si este un partener activ, constient de responsabilitatile ce ii revin si solidar in cadrul Comunitatii Internationale. Apreciem si incurajam fermitatea si eforturile dvs in cursul primelor luni de mandat, in scopul de a obtine un consens pentru avansarea pe drumul reformelor menite sa consolideze statul de drept si sa imbunatateasca conditiile de viata si bunastarea cetatenilor dvs", a afirmat regele.
El a subliniat ca Spania impartaseste ingrijorarea Romaniei in ceea ce priveste securitatea si respectul fata de dreptul international in zona estica a UE.
"Tara mea, ca natiune prietena si aliata, nu poate decat sa sprijine vocatia Romaniei de a se transforma intr-un pol de stabilitate in regiune. De aceea, Spania a contribuit in ultimele luni la eforturile NATO in vederea intaririi securitatii euroatlantice. (...) Dupa acesti ani in care criza i-a afectat in mod sever pe cetatenii nostri, economiile noastre se afla din nou pe drumul cresterii economice. Asadar, trebuie sa ne unim fortele, perseverand in consolidarea redresarii economice si dinamizand crearea de locuri de munca", a mai spus regele Spaniei.
Potrivit acestuia, anul trecut, schimburile comerciale dintre Spania si Romania au atins cifre record, ceea ce ar trebui sa stimuleze exploatarea potentialului celor doua economii complementare, desfasurand proiecte comune de colaborare sau de investitii.
"Spania cunoaste extrem de bine capacitatea de transformare pe care o are politica europeana de coeziune, iar, asa cum am procedat in alte domenii, dorim sa punem la dispozitia Romaniei cunostintele si experienta noastra", a afirmat regele Felipe al VI-lea.
Totodata, regele a mentionat "excelenta colaborare" dintre cele doua tari "in prevenirea si neutralizarea celor mai grave amenintari la adresa vietii cotidiene, precum criminalitatea organizata si traficul de persoane".
Regele Spaniei a precizat ca in 2016 se implinesc 135 de ani de la stabilirea relatiilor bilaterale care au "in fata un viitor promitator". "Am, de asemenea, convingerea ca prima dvs vizita in Spania ne va da prilejul sa progresam in intarirea unor legaturi ce corespund afectiunii reciproce dintre popoarele noastre si aspiratiile cetatenilor nostri", a declarat el.
Regele a amintit, la dejunul oferit impreuna cu sotia sa, regina Letizia, in onoarea presedintelui Klaus Iohannis si a sotiei sale Carmen Iohannis, de vizita lor in Romania.
"Atat regina, cat si eu pastram amintiri foarte placute de la vizita noastra in Romania, in calitate de printesa si print de Asturia, din iulie 2009, in timpul careia am simtit cordialitatea si ospitalitatea poporului roman, precum si prietenia prin care sunt legate tarile noastre", a spus suveranul spaniol.
La finalul discursului, regele Spaniei a ridicat paharul si a zis "Noroc" in limba romana.
Iohannis:Autoritatile romane trebuie sa aiba in vedere o relatie mai stransa cu romanii si servicii consulare mai eficiente
Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la intalnirea cu comunitatea de romani din spania, ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa aiba in vedere o relatie mai stransa cu romanii si servicii consulare mai eficiente.
El a afirmat ca romanii din spania sunt "ambasadorii nostri" in aceasta tara, le-a multumit ca reprezinta Romania cu onoare si ca sunt un exemplu de patriotism.
"Printre voi ma simt acasa. Va rog sa primiti aprecierea si respectul meu pentru ceea ce faceti: investiti in Romania prin banii trimisi, ii inspirati pe cei din tara sa isi doreasca mai mult si sa aiba incredere. si, in acelasi timp, contribuiti la dezvoltarea comunitatilor in care traiti aici, in spania", a spus seful statului.
Iohannis a aratat ca de la preluarea mandatului sunt lucruri care s-au miscat si schimbat in politica romaneasca, dar si proiecte care merg mai greu.
"sunt proiecte pe care le-am dus la bun sfarsit, cum este strategia Nationala de Aparare, pentru ca ne-am asezat la masa dialogului, pentru ca am pus obiectivele comune pentru Romania inaintea certurilor politice. sunt alte proiecte care merg mai greu, pentru ca rezistenta la schimbare este inca foarte mare. Dar drumul pe care am pornit este cel promis: al unei politici facute altfel, cu mai multa integritate si decenta, cu respect pentru lege si pentru oameni, cu dialog, dar si cu fermitate in apararea unor principii", a afirmat el.
seful statului a vorbit despre strategia Nationala de Aparare a tarii, punctand ca documentul stipuleaza o Romanie puternica, care poate asigura securitatea cetatenilor sai si ii poate proteja, prin mijloace diplomatice si juridice, oriunde s-ar afla ei.
"Cred ca autoritatile romane trebuie sa aiba mereu in vedere o relatie mai buna si mai stransa cu cetatenii, servicii consulare mai eficiente si adaptate realitatilor, o organizare care sa raspunda cerintelor si o comunicare pe masura. Am toate aceste lucruri in atentie", a declarat Iohannis.
El a indicat ca in strategia Nationala de Aparare a afirmat ca o Romanie puternica isi promoveaza identitatea.
"Voi faceti acest lucru aici, in spania, prin promovarea limbii si culturii romane, prin rolul pe care il aveti in societate. Voi faceti Romania puternica", a afirmat Iohannis.
seful statului a precizat ca la nivelul Administratiei Prezidentiale s-a inceput gandirea unei viziuni coerente pentru diaspora, astfel incat a fost initiat un dialog cu toti reprezentantii institutiilor cu atributii.
El i-a indemnat pe romanii din spania sa fie solidari si uniti.
"sa fiti lideri in comunitatile voastre, sa fiti constienti de forta pe care o aveti. stiu ca sunteti cu sufletul acasa. Iar cel mai bun raspuns din partea noastra, a celor din tara, este sa construim acea Romanie in care sa va doriti sa va intoarceti", a conchis Iohannis.
La finalul discursului, seful statului si sotia sa, Carmen Iohannis au discutat cu romanii din spania, au facut fotografii si au primit mici cadouri, precum carti si diverse albume. De asemenea, prima doamna a primit o bratara impletita in culorile tricolorului pe care a purtat-o la evenimentul organizat pentru intalnirea presedintelui Iohannis cu romanii din spania.
Iohannis despre dubla cetatenie romano-spaniola: Nu exista o solutie foarte simpla
Presedintele Klaus Iohannis se declara optimist ca, intr-o perspectiva rezonabila, vor fi gasite solutii in problema dublei cetatenii romano-spaniole.
Aceasta chestiune a fost abordata luni in cadrul intrevederii pe care seful statului roman a avut-o la Madrid cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, in contextul vizitei oficiale pe care Iohannis o efectueaza in Regatul Spaniei.
"E una din temele care este importanta pentru multi romani si trebuie sa stiti ca am abordat aceasta chestiune. Nu exista o solutie foarte simpla. Dupa cum stiti, exista legea spaniola care clarifica foarte clar chestiunea dublei cetatenii, cand poate fi acordata, cand nu poate fi acordata. Pentru Romania, chestiunea inca nu este foarte simpla, dar am gasit deschidere si sunt optimist ca intr-o perspectiva rezonabila se vor gasi solutii si pentru aceasta problema", a afirmat Iohannis, dupa intrevederea cu premierul spaniol Mariano Rajoy.
La randul sau, seful Guvernului spaniol a precizat ca Spania este deschisa in privinta acestei chestiuni, subliniind ca dubla cetatenie este "o cetatenie europeana, care ne inglobeaza pe toti".
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, Spania, vizita, carmen iohannis, felipe, Mariano Rajoy,
Dată publicare:
12-07-2015 21:34