Jumatate dintre angajatii Maternitatii Radauti, purtatori de stafilococ auriu.Spitalul a fost inchis
Jumatate dintre angajatii Maternitatii Radauti au fost depistati ca fiind purtatori ai stafilococului auriu, maternitatea, care a fost inchisa din 18 decembrie, urmand sa fie redeschisa, cel mai probabil, saptamana viitoare.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, luni, ca dupa depistarea focarului de infectie de la Maternitatea Radauti in data de 23 decembrie au fost prelevate probe, care au iesit pozitive la stafilococul auriu.
"Au fost recoltate din nou probe in data de 28 decembrie, au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Bucuresti si urmeaza sa primim informatii referitoare la situatia exacta care este acum la Maternitatea Radauti, respectiv daca aceste probe sunt negative", a spus prefectul.
Alegeri 2024
18:34
Băsescu l-a criticat dur pe Georgescu: „Nu este o soluţie pentru România, este un legionar”. Sfaturi cruciale pentru Lasconi
18:09
Cine preia frâiele PNL după demisia lui Nicolae Ciucă. Varianta-surpriză avansată de liberali
18:02
Pentru ce au votat, de fapt, românii din diaspora la alegerile prezidențiale. Câți s-au prezentat la vot
18:01
A „stat sub radar” și a „păcălit” sondajele. Cum era cotat Călin Georgescu în urmă cu o lună
El a precizat ca urmeaza ca, cel mai probabil, in data de 5 sau 6 ianuarie Maternitatea din Radauti sa fie redeschisa.
Sinescu a mai spus ca in acest moment maternitatea este inchisa, iar toate cazurile au fost preluate de Spitalul Judetean de Urgenta Suceava.
Prefectul a mentionat ca au fost depistate in focar 19 cazuri de infectie, din care 14 au fost spitalizate, iar in prezent mai sunt internati in spital doi nou-nascuti, nefiind probleme legate de starea acestora.
"Zece bebelusi au fost internati si tratati in Sectia de Chirurgie pediatrica de la Suceava, unul la Iasi si cate unul la Radauti si Siret", a mai spus Sinescu.
Prefectul a aratat ca in urma analizelor efectuate din totalul celor 45 de angajati ai Maternitatii Radauti un numar de 22 de persoane au fost depistate ca fiind purtatoare de stafilococ auriu.
Directia de Sanatate Publica (DSP) Suceava a dispus, in 18 decembrie, inchiderea temporara a Maternitatii Radauti dupa aparitia unui focar de infectie intraspitaliceasca cu sase cazuri de nou-nascuti care au contactat stafilococ auriu medicilino-rezistent.
Directorul adjunct al DSP Suceava, Catalina Zorescu, preciza ca primul caz de infectie a fost semnalat in 19 noiembrie, dar ca institutia a fost sesizata de epidemiologul Spitalului Judetean Suceava in 16 decembrie, ultimele doua cazuri internate in spitalul sucevean inregistrandu-se in 17 decembrie.
Ea mai spunea ca Maternitatea Radauti s-a mutat in actuala locatie in 4 decembrie, dupa ce cladirea a fost modernizata in cadrul unui program de reabilitare a maternitatilor finantat de Banca Mondiala. Pana in 4 decembrie, maternitatea a functionat in alt spatiu.
Noua nou-nascuti si mamele acestora au fost transferati de la Maternitatea din Radauti la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava.
Conform sursei citate, bebelusii de la spitalul din Radauti, care nu prezentau sau prezentau o simptomatolgie usoara a infectiei, au fost externati dupa trei sau patru zile de la nastere, iar nou-nascutii bolnavi au fost dusi la Spitalul Judetean Suceava. Durata de incubatie a bolii este cuprinsa intre sapte si zece zile.
Zorescu mai spunea ca stafilococul auriu medicilino-rezistent este un microb specific de spital care capata rezistenta la antibiotice.
Potrivit acesteia, DSP Suceava a decis sa inchida temporar Maternitatea Radauti, iar Spitalul din Radauti, in cadrul caruia functioneaza maternitatea, a fost amendat cu 15.000 de lei de inspectorii sanitari suceveni.