Alina Bica, arestata preventiv in dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat, a demisionat de la sefia DIICOT
Alina Bica, arestata preventiv in dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro, a demisionat de la sefia DIICOT, dar si din functia de procuror al Directiei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
Demisia a fost scrisa vineri si inaintata procurorului sef al Romaniei, Tiberiu Nitu, au adaugat aceleasi surse.
Vineri, Nitu declara ca daca Alina Bica nu isi va da demisia, el, in calitate de procurorul general al Parchetului ICCJ, va analiza si va solicita revocarea ei din functia de conducere si din DIICOT.
Intrebat tot atunci cine va conduce DIICOT in perioada urmatoare, Tiberiu Nitu a spus ca, pentru inceput, conducerea Directiei va fi asigurata de procurorul sef adjunct, impreuna cu el.
Alina Bica a fost instalata la conducerea DIICOT in mai 2013, fiind numita la propunerea ministrului interimar al Justitiei de atunci, premierul Victor Ponta.
In septembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru functia de procuror general. Tot atunci, in presa a fost publicata o convorbire telefonică interceptata pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, discutie in care Bica se interesa de functia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunostinta a ei.
Alaturi de Alina Bica sunt invinuite in dosar alte 10 persoane, printre care doi actuali deputati si un fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Toti sunt acuzati de abuz in serviciu. Numele lui Dorin Cocos, arestat intr-un alt dosar de coruptie, este si el mentionat de martori.
Procurorul sef al DIICOT, Alina Bica, a petrecut ore lungi din noapte la Inalta Curte de Casatiei si Justitie. In cele din urma, mandatul de arestare a expirat si magistratul a decis sa astepte decizia instantei acasa. A plecat impreuna cu ceilalti suspecti.
Sambata dimineata, judecatorii au decis arestarea Alinei Bica. Automat ea a fost suspendata atat din functia de procuror, cat si din cea de sef DIICOT. Revocarea ei din functie poate fi facuta doar de presedintele tarii, la propunerea ministrului Justitiei.
Alina Bica este acuzata de fapte pe care le-ar fi comis in 2010, cand era secretar de stat la Ministerul Justitiei si membra a Comisiei Centrale pentru Despagubiri. De altfel, toti membrii comisiei, 9 la numar sunt acuzati alaturi de ea de abuz in serviciu.
Procurorii sustin ca ei ar fi aprobat ilegal acordarea unei despagubiri uriase pentru Stelian Gheorghe, un om de afaceri.
Un teren, pe care in acest moment se afla Parcul Plumbuita din Capitala, in suprafata de 13 hectare, a fost evaluat la 377 de milioane de lei. Ca sa se ajunga la aceasta suma uriasa, expertul evaluator a avut o contributie majora.
Evaluarea se face prin compararea unor terenuri similare vandute in acel moment cu cel pentru care urmeaza sa fie platita despagubirea. Asadar, terenul din Plumbuita a fost comparat cu o parcela de 3700 de metri patrati, de langa stadionul National, unde pretul era de 800 de euro metru patrat, cu un altul de 260 de metri in zona de vile din Lacul Tei, vandut cu 1100 de euro metru patrat, si cu un al treilea de 200 metri patrati, ofertat cu 1000 de euro pe metru patrat.
Toate aceste terenuri pentru comparatie au fost propuse de Stelian Gheorghe, cel care avea interesul, fiind proprietar, ca hectarele din Plumbuita sa fie evaluate la o suma cat mai mare. Anchetatorii spun ca expertul evaluator trebuia sa gaseasca singur terenuri in zona.
Cand rezultatul a fost prezentat comisiei, sustin procurorii in referat, Bica Alina a facut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerand ca raportul de evaluare este corect intocmit, iar suma stabilita era justificata.
Anchetatorii mai noteaza acum ca suma acordata drept despagubire reprezinta un record absolut al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.
Este una dintre cele mai mari sume platite. In plus, dosarul s-a rezolvat extrem de repede: intr-un an. Cereri similare din 2010 nu au fost solutionate nici pana astazi.
Martorii in dosar sustin ca cel care ar fi fost platit ca sa intervina la aceasta comisie, pentru a ajuta la obtinerea despagubirilor, ar fi Dorin Cocos. Omul de afaceri a cerut 10.000.000 Euro aproximativ, pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul ANRP in vederea solutionarii dosarului, sustin procurorii DNA.
Dorin Cocos ar fi intervenit pe langa membrii comisiei, incercand sa ii convinga ca 377 de milioane de lei este suma corecta. Si, a reusit. Anchetatorii au tinut cont si de faptul ca Alina Bica ar fi o apropiata a familiei Cocos - Udrea. Fotografiile facute la Paris, anul acesta, si o declaratie a Elenei Udrea vin acum in completarea cazului.
"Suntem prietene de 5 ani si nu vad care e problema", declara Elena Udrea, inainte de turul I al alegerilor prezidentiale.
Elena Udrea: Nu am nicio legatura cu acest caz
"Nu stiu nimic despre cazul retrocedarilor supraevaluate in care ar fi implicati doamna Alina Bica si fostul meu sot, Dorin Cocos. Nu am nicio legatura cu acest subiect si niciun fel de implicare in acest caz. Relatia de prietenie pe care o am cu doamna Alina Bica este de notorietate publica, nu am tinut-o niciodata ascunsa si a inceput ca urmare a colaborarii in Guvernul din care amandoua am facut parte.
Vazand ca s-a speculat pe ideea nominalizarii sale in comisia de la ANRP, fac precizarea ca doamna Alina Bica a reprezentat acolo Ministerul Justitiei ca efect al legii.
Precizez ca nu am discutat niciodata cu doamna Bica despre activitatea ei la ANRP, nici cand era acolo, nici dupa ce a plecat din respectiva Comisie. Mai mult, pana la suspendarea activitatii Agentiei, nu am stiut macar ca ea este cea care reprezinta Ministerul Justitiei (MJ) in restituirea proprietatilor, nefiind un aspect care sa fie de interes pentru activitatea mea in Guvern.
Am apreciat intodeauna profesionalismul doamnei Alina Bica, recunoscut prin participarea sa la elaborarea celor doua noi Coduri Penale si la mentinerea legalitatii actelor adoptate de Guvern pe care chiar ea le aviza, de regula, din partea MJ.
Nu stiu care sunt faptele de care este acuzata, dar sper ca isi va putea dovedi nevinovatia in fata legii.", a scris Elena Udrea pe Facebook.
Dorin Cocos ar fi cerut mita 10 milioane de euro, garantand ca "totul va fi bine"
Dorin Cocos ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni "pe langa factori de decizie din cadrul ANRP" in vederea solutionarii dosarului in care Gheorghe Stelian, zis Stelu, cerea despagubiri pentru terenul supraevaluat cu 61 de milioane de euro.
Asta se sustine intr-o declaratie data anchetatorilor care instrumenteaza cauza despagubirilor, conform unor documente DNA ce au stat la baza deciziei de arestare a sefei DIICOT Alina Bica.
In respectiva declaratie se mai afirma ca Gheorghe Stelian a cumparat de la un anume Dino Sinigalia, in 2010, drepturi litigioase pentru terenul de 13 hectare din zona Plumbuita.
"Dupa aceea, Dorin Cocos a garantat ca totul va fi bine ….Dupa ce s-a nominalizat un evaluator GS i a dat un plic cu bani ….100.000 lei.. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, …valoarea totala a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, si Dorin cocos a cerut 10.000.000 Euro aproximativ pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul ANRP in vederea solutionarii dosarului…. Cocos Dorin, in mai multe transe, suma de aproximativ 10.000.000 euro", a mai spus persoana audiata de anchetatori, citata in aceleasi documente.
In documentele anchetatorilor apare si numele lui Alin Cocos, fiul lui Dorin Cocos, mentionat de un coleg al Alinei Bica din comisia ANRP care a aprobat despagubirile cerute de Gheorghe Stelian.
Respectivul membru al comisiei - care, ca si Bica, este inculpat in dosar - le-a declarat anchetatorilor ca l-a cunoscut pe Gheorghe Stelian, prin intermediul lui Alin Cocos, dupa procedura privind despagubirile: "Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocos, cu care eram in relatii de prietenie. De asemenea, am aflat ca Bica Alina facea parte din cercul relational al familiei Cocos".
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, diicot, UDMR, Alina Bica, Marko Attila,
Dată publicare:
22-11-2014 07:44