Judecatorii care l-au condamnat pe Adrian Nastase la 2 ani cu executare si-au motivat decizia

×
Codul embed a fost copiat

Activitatea infractionala din dosarul Trofeul calitatii reprezinta un caz de coruptie la cel mai inalt nivel, protagonist fiind unul dintre cei mai importanti exponenti ai clasei politice romanesti, arata cei doi judecatori ICCJ.

Cei doi judecatori ICCJ care l-au condamnat pe Adrian Nastase la inchisoare cu executare, pe data de 30 ianuarie, in dosarul "Trofeul calitatii", isi prezinta motivarea.

Nastase este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Cei doi judecatori din completul de la instanta suprema arata ca acest dosar reprezinta fara indoiala un caz de coruptie la cel mai inalt nivel. "In acest context, in majoritate, Curtea constata ca activitatea infractionala ce a facut obiectul prezentei cauze reprezinta fara indoiala un caz de coruptie la cel mai inalt nivel, prin implicarea unui personaj care nu era un simplu presedinte de partid, ci unul dintre cei mai importanti exponenti ai clasei politice romanesti, presedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru in functie si candidat cotat cu sanse reale (daca nu chiar cu cele mai mari) la cea mai inalta demnitate a statului roman", se arata in documentul dat publicitatii miercuri de catre instanta suprema.

Pe de alta parte, judecatorii Ionut Matei si Ioana Bogdan noteaza ca in cauza nu este vorba despre o simpla finantare ilegala a unei campanii electorale, care - pare a fi de notorietate - este un fenomen obisnuit in Romania, ci despre punerea la dispozitia lui Adrian Nastase a unor fonduri ilicite considerabile - de patru ori mai mari decat cele declarate oficial pentru intreaga campanie electorala a acestui candidat. Obtinerea acestor fonduri nu ar fi fost posibila fara implicarea nemijocita in activitatea infractionala a unei institutii publice, conduse de Paula Irina Jianu, "personaj aflat in sfera de influenta" a lui Adrian Nastase si a familiei acestuia.

Citește și
Adrian Nastase
Dosarele lui Nastase: achitare in "Matusa Tamara", condamnare in "Trofeu", ce va fi la Zambaccian?
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Mai mult, aceasta implicare a Inspectoratului de Stat in Constructii a echivalat cu un prejudiciu important adus acestei institutii, in principal prin neincasarea taxelor de participare care trebuiau sa constituie venituri la bugetul sau, dar si prin cheltuirea ilegala a unor sume de bani pentru defasurarea Trofeului Calitatii.

In acelasi timp, nu poate fi trecut cu vederea faptul ca, in realitate, prin schema pusa la punct de catre inculpati, campania electorala a inculpatului Nastase a ajuns sa fie finantata de mii de persoane fizice si juridice, participanti la Trofeul Calitatii, dar fara stirea si consimtamantul acestora, fiind evident ca la momentul la care au luat decizia (patrimoniala) de a participa la aceasta manifestare nu au avut reprezentarea ca, in realitate, ceea ce se va finanta prin taxele platite de ei nu va fi o manifestare animata de scopuri generoase (promovarea si evidentierea calitatii in domeniul constructiilor), ci campania electorala a unuia dintre candidatii la Presedintia Romaniei", mai noteaza instanta in motivare.

Potrivit minutei deciziei instantei supreme, pedeapsa aplicata in dosarul "Trofeul calitatii" este executorie.

Cristina Rotaru, cel de-al treilea judecator din complet, a considerat ca Adrian Nastase trebuie achitat in acest dosar pe motiv ca fapta nu exista.

Prin decizia instantei, lui Adrian Nastase i-a fost interzisa pentru o perioada de doi ani exercitarea mai multor drepturi. In acelasi dosar, Paula Irina Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel ca aceasta va executa, daca sentinta va ramane definitiva, sapte ani de detentie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie, la care s-a aplicat un spor de un an, astfel ca pedeapsa finala care ar urma sa fie executata este de sapte ani.

Adrian Nastase, in solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana si Bogdan Popovici si Cristian Mihail Vasile au fost obligati, de catre instanta suprema, la plata in solidar cu societatile Arond SRL si Eurografica SRL a peste trei miliarde de lei vechi despagubiri catre ISC.

Jianu, Gasparovici, sotii Popovici si Vasile au mai fost obligati de judecatori la plata a peste trei miliarde de lei catre ISC. Totodata, instanta a decis confiscarea sumei de 38.217,220 lei de la Adrian Nastase, bani presupus obtinuti prin fapta penala comisa.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
DNA cere pedeapsa cu executare pentru Adrian Nastase in dosarul
DNA cere pedeapsa cu executare pentru Adrian Nastase in dosarul "Zambaccian". Sentinta, pe 30 martie

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie a solicitat la instanta suprema pedepse de inchisoare cu executare in cazul fostului premier Adrian Nastase, a sotiei acestuia, Daniela Nastase si a Irinei Paula Jianu, in dosarul "Zambaccian".

Dosarele lui Nastase: achitare in
Dosarele lui Nastase: achitare in "Matusa Tamara", condamnare in "Trofeu", ce va fi la Zambaccian?

Fostul Premier Adrian Nastase a primit luni o sentinta neaspteptata in dosarul "Trofeul Calitatii". Asta dupa ce in urma cu doua saptamani era achitat intr-un alt dosar de coruptie, "Matusa Tamara".

Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul
Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Trofeul calitatii"

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare, luni, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul calitatii".

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.