Judecatoarea ICCJ Maria David, condamnata la patru ani de inchisoare cu executare pentru coruptie

iccj

Judecatoarea ICCJ Maria David a fost condamnata, marti, de instanta suprema la patru ani de inchisoare cu executare.

Decizia a venit in dosarul in care este acuzata de trafic de influenta, dupa ce ar fi primit de la un om de afaceri peste 200.000 de euro pentru a interveni la colegi magistrati.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a condamnat-o pe judecatoarea Maria David la cate patru ani de inchisoare pentru ambele fapte de coruptie imputate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), respectiv pentru cea din noiembrie 2009 si pentru cea din februarie 2012, cand a fost organizat si flagrantul.

Instanta a mai stabilit ca Maria David sa nu isi poata exercita unele drepturi civile timp de doi ani dupa executarea pedepsei de patru ani de inchisoare.

Judecatorii ICCJ au mai obligat-o pe Maria David sa ii restituie cei 200.000 de euro lui Petru Blanda, bani pretinsi acestuia in schimbul promisiunii ca ii va rezolva unele dosare aflate la instante.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Totodata, Maria David a fost obligata la plata a 10.00 de lei, reprezentand taxe judiciare catre stat ocazionate de ancheta penala.

Decizia nu este definitiva, putand fi contestata la Completul de cinci judecatori al ICCJ.

Judecatoarea Maria David a fost trimisa in judecata in 21 martie, in stare de arest preventiv, pentru doua fapte de trafic de influenta, Petru Blanda fiind denuntatorul din acest dosar.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada noiembrie-decembrie 2009, judecatoarea Maria David ar fi pretins si primit de la omul de afaceri Petru Blanda 200.000 de euro, promitandu-i, in schimb, ca va interveni pe langa magistrati din cadrul Curtii de Apel Ploiesti investiti cu solutionarea unei actiuni de contestatie in anulare si ii va determina sa adopte o solutie favorabila.

Prin aceasta contestatie, Blanda dorea anularea unei decizii penale a Curtii de Apel Ploiesti prin care fusese condamnat la o pedeapsa de trei ani de inchisoare in regim de detentie pentru evaziune fiscala. In 10 decembrie 2009, aceasta actiune a fost admisa in principiu, iar in 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Ploiesti a respins ca nefondata contestatia in anulare.

Ulterior, impotriva aceleiasi decizii de condamnare, Petru Blanda a formulat si o cerere de revizuire, care in 15 noiembrie 2011 a fost respinsa de Judecatoria Targoviste.

In acest context, in perioada ianuarie - februarie 2012, judecatoarea David a primit de la Blanda, in mai multe transe, suma totala de 4.000 de euro si 3.800 de lei, si a mai pretins inca 110.000 de euro, promitandu-i, in schimb, ca va interveni pe langa judecatori din cadrul Curtii de Apel Ploiesti investiti cu solutionarea recursului impotriva sentintei Judecatoriei Targoviste, pentru a-i determina sa pronunte o hotarare favorabila acestuia. In 27 februarie, Curtea de Apel Ploiesti a respins si acest recurs.

Procurorii anticoruptie au pus sechestru asigurator pe doua imobile ale Mariei David.

In 28 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori a incuviintat perchezitia la imobilele detinute de Maria David, retinerea si arestarea preventiva a judecatoarei.

O zi mai tarziu, Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis un mandat de arestare preventiva pe numele Mariei David, care ulterior a ramas definitiv dupa ce un complet de cinci judecatori de la aceeasi instanta a respins contestatia acesteia impotriva deciziei de arestare.

Surse judiciare sustin ca judecatoarea David ar fi avut o relatie foarte apropiata cu omul de afaceri, pe care il cunostea din timpul facultatii, iar denuntarea ei de catre Blanda a fost un teribl soc pentru magistrata.

David a fost judecator in Targoviste, apoi a promovat la Curtea de Apel Ploiesti, iar din 2009 a fost magistrat la instanta suprema.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
DNA:67 de persoane, printre care presedinti de sectii din Teleorman, Vrancea si Gorj, urmarite penal
DNA:67 de persoane, printre care presedinti de sectii din Teleorman, Vrancea si Gorj, urmarite penal

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de 67 de persoane acuzate de fraude la referendum.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.