Joburi rezistente la recesiune. În ce domenii să te angajezi
De la întreprinderi mici la corporații mari, companiile de toate formele, dimensiunile și industriile nu sunt imune acestor provocări.
Ca atare, ei vor trebui să caute modalități de a deveni mai eficienți din punct de vedere fiscal, iar printre metode se numără și reducerea forței de muncă sau înghețarea angajărilor.
Cu toate acestea, există motive pentru a fi optimiști în ceea ce privește piața muncii care se îndreaptă spre 2023. Sunt multe domenii în care deficitul de forță de muncă este mare, astfel candidații au multe oportunități din care să aleagă.
Domeniile rezistente la o recesiune
Sunt domenii unde numărul ofertelor depășesc cu mult candidații disponibili, iar acest lucru duce la o competiție mai mare între companii pentru ocuparea pozițiilor, un timp mai mare de recrutare dar și oferte salariale mai mari pentru candidați.
Sănătate. Medici cu diverse specializări, Asistenți medicali, Infirmieri, Îngrijitorii
Sunt multe poziții active atât în țară cât și în străinătate iar salariile pornesc de la 700 de euro lunar pentru un Asistent medical și pot ajunge până la 5000 de euro în cazul unui Medic de familie dispus să se relocheze în Franța.
IT. Dezvoltatori de software, Analiști de business, Ingineri rețea.
Joburile care au legatură cu automatizare și optimizarea proceselor vor fi în continuare numeroase, iar în cazul în care specialiști din domeniu se confruntă cu disponibilizări, ei își pot găsi rapid un job nou, bine plătit.
Tehnicieni și muncitori calificați. Electricieni, Instalatori, Sudori etc.
Deficitul de muncitori specializați în domenii precum Construcții și Instalații, Producție, Inginerie este foarte mare, sistemul educațional oferind puțini absolvenți care să poate acoperi cererea. Ofertele de muncă sunt în țară dar și în străinătate, iar ofertele salariale depășesc ușor 1000 de euro/lunar.
Financiar/Contabilitate. Contabili, Economiști, Auditori Financiari
Orice afacere, indiferent de mărimea acesteia, are nevoie de un contabil, chiar și lucrătorii independenți care folosesc un PFA pentru a-și încasa veniturile. Iar în România sunt peste 1,5 milioane de firme și PFA-uri active în prezent. Meseria de contabil este una de care este și va fi nevoie constant în mediul business.
Vânzări. Consilieri vânzări, Manageri vânzări, Ingineri vânzări
Online sau offline în magazine, domeniul vânzărilor are cele mai multe oportunități de angajare. Pentru a avea succes într-o carieră în vânzări, poți urma mai multe tipuri de studii. Conform codurilor COR care definesc meseria de agent de vânzări, nu ai nevoie de studii superioare în domeniu, ci de multă determinare și dorință de muncă.
Date oferite de BestJobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 35.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală (coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști).