Ivan Patzaichin va fi înmormântat cu onoruri militare
O țară întreagă plânge după Ivan Patzaichin, marele nostru campion olimpic, care s-a stins duminică, la vârsta de 71 de ani, la spitalul Elias, răpus de o boală care îl chinuia de multă vreme.
Legenda tânărului care ne-a adus aurul chiar şi cu o pagaie ruptă este însă vie şi e de datoria noastră să o preţuim. Ivan Patzaichin va fi înmormântat marți, la Cimitirul Bellu, cu onoruri militare.
Ivan Patzaichin a fost un copil modest, plecat dintr-un sat din Delta Dunării, hotărât să devină primul în lume și i-a reușit. La 18 ani, după doar un an de pregătire, au început să curgă medaliile. Au fost patru de aur la Jocurile Olimpice din '68, '72, '80 și '84 și alte trei de argint. Cu o asemenea performanță, Ivan Patzaichin a inspirat mii și mii de sportivi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Povestea lui Ivan Patzaichin începe într-o casă țărănească din Delta Dunării, de la Mila 23. Născut într-o familie de pescari lipoveni, Ivan vâslea zilnic pe distanțe mari, ca să-și ajute părinții.
Ivan Patzaichin: "Plecam pe înserat, ajungeam dimineața, că era barca mare la rame, mergea greu contra curentului și toată ziua tatăl meu tăia lemne și eu le încărcam în barcă. Pe înserat plecam și până dimineața ajungeam acasă."
Olimpiada de la Munchen avea să-l facă celebru după ce, imediat după start, i s-a rupt pagaia.
Ivan Patzaichin: "S-a rupt în primii metri și am ridicat deasupra capului, dar arbitrii n-au oprit și eu prin alunecare am depășit cei 25 de metri. Mă aplaudau tribunele și am reușit să ajung."
În 1975 avea să o cunoască pe Georgiana, o tânără farmacistă, de care s-a îndrăgostit la prima vedere. S-au căsătorit și au avut-o pe Ivona.
Ivona Patzaichin: "Își amintește că au jucat o partidă de șah. A câștigat-o și de atunci n-a mai jucat niciodată."
Deși a ajuns o legendă, un sportiv decorat de președinți și chiar de Casa Regală a României cu cele mai înalte distincții, Ivan Patzaichin a rămas același om simplu cu capul pe umeri.
Teodor Frolu, prietenul lui Ivan Patzaichin: 'În ultimii 12 ani am bătut tara în sus și în jos, am făcut mii de km cu mașină și pe apa, promovând ce iubea el, oamenii și natura./Daca ne uitam la cați oameni au venit în jurul lui și l-au sprijinit, ne-au sprijinit arata că avea acea magie de a aduna oameni buni în jurul lui și să-i facă să lucreze împreună,. moștenirea lui e aceasta idee de echipe și de respect reciproic."
Sorin Zaharia, prieten: "Un om care a plecat din Deltă, pe care notorietatea nu l-a schimbat în niciun fel, un om care a reușit să își facă prieteni, un om care atunci când venea în restaurant și clienții doreau să își facă poze lăsa mâncara și făcea poze cu toți. Era un om deosebit."
Florin Popescu, antrenorul lotului român de Caiac Canoe vorbește cu multă durere despre pierderea celui pe care îl numea tată.
Florin Popescu, vicepreședinte Federația Română de Caiac-Canoe: "El m-a luat, m-a crescut, m-a făcut mare. Pentru mine a fost un alt doilea tată.”
Reporter: ”Credeți că se va mai naște vreodată un sportiv ca el?”
Florin Popescu: ”Eu îmi doresc, dar nu cred. Știți cum e, sportul e greu și numai oamenii ca domnul Ivan Patzaichin pot să îndure să stea 11 luni în cantonament și să facă tot ce li se spune. A stat departe de soție, de familie, și când a fost sportiv și ca antrenor. Nu am stat să calculez, dar sigur a stat 30 de ani de cantonamente. "
Ministrul Tineretului și Sportului, întors în țară de la Jocurile Paralimpice i-a dedicat lui Ivan Patzaichin medalia de argint câștigată acolo.
Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului: "Mulțumesc Ivane, mulțumesc că ne-ai arătat calea și ne-ai arătat că se poate."
Mihai Covaliu, președinte COSR: "Când erai în preajma lui te simțeai un om mai bun."
Ivan Patzaichin s-a stins în secția de Oncologie a Spitalului Elias. În ultimele zile, starea sa s-a agravat, potrivit medicilor.
Cutremurați de veste, mii de români obișnuiți, dar și sportivi cunoscuți și-au exprimat regretul prin mesaje scrise pe rețelele de socializare. Toți cei care vor să îi aducă un ultim omagiu lui Ivan Patzaichin o pot face începând de marți, de la ora 12, la Muzeul Clubului Sportiv Dinamo.