Cat de mult castiga presedintele din chiria casei din Sibiu, pierduta in instanta. Iohannis va da banii inapoi statului
Presedintele Romaniei renunta - si nu prea - la imobilul din Sibiu pierdut in urma unei sentinte definitive din noiembrie 2015. Potrivit unor surse oficiale, Iohannis va da inapoi statului 12.500 de euro.
Klaus Iohannis a luat act de radierea unor drepturi cu privire la imobilul care a facut obiectul deciziei civile a Curtii de Apel Brasov si, fara nicio indoiala, va returna de indata sumele care i-au fost virate in baza contractului de inchiriere, anunta Administratia Prezidentiala. Klaus si Carmen Iohannis au fost radiati din Cartea Funciara luni.
"Domnul Klaus Iohannis a luat act de rectificarea Cartii Funciare nr. 9331 Sibiu, in sensul radierii unor drepturi cu privire la imobilul care a facut obiectul deciziei civile a Curtii de Apel Brasov. In contextul juridic creat, domnul Klaus Iohannis respecta pe deplin hotararea justitiei si, fara nicio indoiala, va returna de indata sumele care i-au fost virate in baza contractului de inchiriere, incepand cu data comunicarii deciziei civile a Curtii de Apel Brasov", a precizat, marti, pentru AGERPRES, Administratia Prezidentiala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Imobilul, aflat in centrul Sibiului, a fost inchiriat de cuplul prezidential unei banci comerciale. Chiria anuala ar fi fost de 60.000 de euro pe an, potrivit unor surse, suma pe care Carmen si Klaus Iohannis au impartit-o cu mostenitorii cladirii. Rezulta deci ca sotii Iohannis au luat 2.500 de euro lunar. Insa sumele incasate dupa decizia CAB Brasov vor trebui returnate statului, care este acum proprietarul imobilului.
Decizia Curtii de Apel Brasov dateaza din 12 noiembrie 2015. Pe 16 noiembrie. presedintele Iohannis s-a declarat nemultumit de sentinta judecatoreasca prin care a pierdut casa, spunand ca impreuna cu avocatii sai cauta cele mai bune cai de a o contesta.
Ulterior, Instanta suprema a admis o cerere depusa de familia Iohannis, prin care s-a solicitat stramutarea procesului de la Curtea de Apel Brasov la o alta curte de apel din tara, decizia fiind definitiva. Pe 6 aprilie, ICCJ a decis respectiva contestatie in anulare impotriva deciziei instantei din noiembrie 2015 se va judeca la Curtea de Apel Pitesti. Klaus Iohannis a reclamat in cererea de stramutare, potrivit presei locale, faptul ca judecatorii din Brasov nu indeplinesc conditia de independenta si impartialitate, ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor, in cei 10 ani cat a durat procesul.
Odiseea imobilului din Sibiu
Imobilul in cauza a facut parte din averea sotilor Maria si Eliseu Ghenea, iar dupa decesul acestora averea a trecut in anii '70 in proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care insa a decedat fara a avea copii. Casa, situata pe strada Nicolae Balcescu nr. 29 din Sibiu, a trecut in proprietatea statului roman, iar in 1997 a fost cumparata de chiriasi. Insa 2 ani mai tarziu, contractele prin care chiriasii au cumparat casa au fost anulate in instanta, la cererea familiei Bastea, mostenitorii sotilor Ghenea.
Fammilia Iohannis a cumparat jumatate din imobil, partea lui Ioan Bastea, iar cealalta jumatate a ramas proprietatea sotiei acestuia, Rodica (foto sus). Fostii chiriasi au deschis procese in instante, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat in posesia imobilului din Sibiu, contestand calitatea de urmas de drept a familiei Bastea.
Sursa: Pro TV
Etichete: Sibiu, klaus iohannis, casă, carmen iohannis, Curtea de Apel, iccj,
Dată publicare:
19-04-2016 12:16