Mesajul lui Klaus Iohannis pentru maghiarii din Harghita si Covasna. Presedintele a refuzat drapelul Tinutului Secuiesc

×
Codul embed a fost copiat

Klaus Iohannis le-a transmis personal maghiarilor din judetele Harghita si Covasna ca isi pot lua gandul de la autonomia pe criterii etnice a Tinutului Secuiesc.

Aflat in vizita oficiala in zona, seful statului le-a cerut liderilor comunitatii maghiare sa renunte la abordari populiste si sa se preocupe mai mult de cresterea nivelului de trai al romanilor, indiferent de etnie. Asteptat cu drapelul Tinutului Secuiesc, drept cadou, Klaus Iohannis l-a refuzat si le-a oferit gazdelor tricolorul.

Seful statului - el insusi etnic sas cu cetatenie romana - a mers la Miercurea Ciuc pentru a afla de la sursa problemele etnicilor maghiari. A fost asteptat cu o surpriza care nu i-a fost tocmai pe plac: gazdele i-au cantat imnul tinutului secuiesc imediat dupa "Desteapta-te romane!".

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Multumesc ca mi-ati cantat cand am intrat. Aveti voci bune si puternice."

Politicienii din zona nu l-au menajat pe Klaus Iohannis si i-au prezentat o lunga lista de probleme si revendicari.

Citește și
saber guardian 2017
Klaus Iohannis, la cel mai mare exercitiu NATO din acest an, desfasurat in Romania. "E bine ca inamicul sa fie surprins"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Antal Arpad, primarul orasului Sf Gheorghe: "Suntem intimidati zi de zi, primim foarte multe mesaje de amenintare cu moartea. Vrem ca limba maghiara sa fie a doua limba oficiala in Tinutul Secuiesc, vrem crearea regiunii de dezvoltare a Tinutului Secuiesc, dorim proportionalitate etnica, crearea unei autonomii teritoriale si fiscale, precum si acceptarea steagului secuiesc"

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Cred ca descentralizarea este obligatorie, regionalizarea este de droit, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit fiindca ar inhiba dezvoltarea. Ma ingrijoreaza soarta tinerilor din zona care nu vorbesc bine limba romana. Este o problema care trebuie depasita pentru ca doar astfel putem convietui in armonie, dar si pentru ca doar asa le putem asigura acestor tineri un viitor"

Robert Raduly, primarul din Miercurea Ciuc, a incercat sa ii ofere lui Klaus Iohannis steagul tinutului secuiesc. Seful statului a refuzat cadoul, ba mai mult le-a oferit gazdelor drapelul Romaniei.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Acest steag a venit intotdeauna si cu oarece revendicari politice."

Seful statului i-a ascultat pe toti, iar la final a promis ca va reveni in Secuime, cat de curand, pentru a vedea cum convietuiesc romanii, indiferent de etnie.

Reactia presedintelui cand primeste steagul Tinutului Secuiesc

Primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, i-a oferit presedintelui Klaus Iohannis un steag al Tinutului Secuiesc, pe care a trecut data la care Iohannis a castigat alegerile si data de marti, cand a venit in judetele Harghita si Covasna, spunand ca acesta trebuie sa fie inceputul unui parteneriat.

Iohannis a cerut consilierilor sai un steag al Romaniei, pe care i l-a inmanat in replica lui Raduly Kalman, afirmand ca parteneriatul nu trebuie sa fie pe criterii etnice.

"Este un steag pe care am trecut cele doua date istorice, in care ati fost ales presedinte al Romaniei, si data de astazi. Am trecut deopotriva si procentele pe care le-ati obtinut in Harghita si Covasna", a spus primarul, adaugand ca acest gest ar trebui sa "pecetluiasca" un parteneriat intre presedinte si autoritatile din Tinutul Secuiesc.

Iohannis a urmarit zambind cum Kalman a scos steagul si l-a intins, oferindu-l apoi consilierilor presedintelui, apoi s-a ridicat si a mers catre primar, cerand de la consilier un alt pachet, din care a scos un steag al Romaniei, pe care l-a intins, la randul sau, pe scena si i l-a oferit primarului, in aplauzele salii.

"Cred ca este potrivit si ma bucur ca ati aplaudat. Daca este sa avem un parteneriat strategic, eu ca presedinte al Romaniei sa va las cadou in amintire, tricolorul nostru, al tututor. Ca sa nu gresim pe undeva cu steagurile. ati mentionat parteneriatul strategic dintre noi. Ati folosit steagul statului maghiar. Si cu acela avem un parteneriat strategic, dar el nu se bazeaza pe relatii etnice sau interetnice, ci pe relatii intre doua state vecine si care traiesc in buna intelegere", i-a spus Iohannis primarului.

Declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

Iohannis si-a inceput discursul urandu-le participantilor "Buna ziua" in limba maghiara.

"Va multumesc ca mi-ati cantat cand am intrat. Aveti voci bune si puternice. Din cate stiu eu, au trecut multi ani de cand un presedinte a pasit aici, intr-o vizita oficiala, asadar am tinut in mod special sa vin in aceasta zona minunata, cu oameni pusi pe treaba, pentru a va cunoaste", a spus presedintele.

El a afirmat ca a venit in aceste doua judete pentru "a-i asculta cu foarte mare atentie".

"Sunt sigur ca doar prin dialog si parteneriat autentic pot fi gasite cele mai bune solutii la dificultatile pe care le intampinati. Apreciez foarte mult echilibrul de care da dovada marea majoritate a alesilor locali din judetele Harghita si Covasna. Adesea v-ati constituit intr-un liant intre majoritate si minoritate si ati creat o punte intre actul decizional local si central", a continuat Iohannis.

Presedintele a mai atras atentia ca, de multe ori, realitatile din aceste doua judete, locuite in mare parte de maghiari, au fost interpretate "de o maniera care dezbina", si care accentueaza diferentele si "promoveaza ostilitatea".

"Intoleranta, respingerea celor de alta entnie, indiferent daca sunt practicate de reprezentanti ai minoritatii sau ai majoritatii, sunt cai sigure pentru blocarea evolutiei, atat a comunitatilor, cat si a tarii in ansamblu. La fel cum izolarea acestor comunitati nu este de natura sa favorizeze progresul", a mai spus Iohannis.

Iohannis, in Harghita:Descentralizarea e obligatorie, dar autonomia pe criterii etnice nu e de dorit, inhiba dezvoltarea

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca descentralizarea este obligatorie in Romania, iar regionalizarea este "de dorit", insa s-a aratat impotriva ideii autonomiei, dupa ce seful CJ Covasna, Tamas Sandor, a cerut acest lucru pentru zona Tinutului Secuiesc, explicand ca este o idee respinsa si la nivel european, pentru ca "inhiba dezvoltarea".

Iohannis a spus in discursul sau din cadrul dezbaterii "Coerenta si transparenta – exemple de bune practici la nivelul judetelor Harghita si Covasna", cu reprezentantii administratiei publice locale din judetele Harghita si Covasna, ca sunt trei teme despre care toata lumea se asteapta sa vorbeasca: descentralizare, regionalizarea si autonomie.

El a afirmat ca descentralizarea este "obligatorie", pentru a asigura cresterea economica, iar regionalizarea este "de dorit", daca se face in asa fel incat sa duca la modernizarea administratiei.

"Autonomia locala si regionala ajuta, dar autonomia pe criterii entice nu este de dorit, pentru ca ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomanda ca in cazul unei regionalizari sa nu se realizeze delimitarea regionala pe linia de delimitare etnica", a spus presedintele.

Iohannis a facut aceste declaratii dupa ce presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, i-a cerut, in discursul sau, autonomie pentru zona locuita preponderent de maghiari in Transilvania.

"Domnule presedinte, noi nu vrem autonomie pe criterii etnice, si declar inca odata si in fata presei, noi nu vrem autonomie pe criterii etnice. Noi vrem autonomie pentru bunastarea si pacea in regiune, o autonomie de tip UE. Daca vreti sa dau un exemplu, tipul Tirolului de sud, unde germanii convietuiesc in pace si bunastarea cu majoritatea din Italia", a spus seful CJ Covasna.

In debutul dezbaterii, dupa imnul Romaniei, a fost cantat imnul Tinutului Secuiesc de catre intreaga sala si de catre presedintii CJ Harghita si Covasna, care se aflau pe scena, alaturi de seful statului.

Seful statului participa la aceasta ora la dezbaterea „Coerenta si transparenta – exemple de bune practici la nivelul judetelor Harghita si Covasna”, cu reprezentantii administratiei publice locale din judetele Harghita si Covasna.

Dupa cantarea celor doua imnuri, presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a sustinut un discurs in care a vorbit despre drepturile minoritatilor, cerand mai multe masuri pentru protectia lor, si afirmand ca maghiarii nu trebuie sa se mai simta ca niste "copii vitregi ai statului roman". El a cerut presedintelui sa fie un mediator intre majoritate si minoritate.

Presedintele Klaus Iohannis merge, marti, intr-o vizita in judetele Harghita si Covasna pentru cunoasterea problemelor locale, identificarea realitatilor zonei, dar si a elementelor care tin de viitoarea dezvoltare regionala. In cadrul vizitei, seful statului va participa la o dezbatere cu autoritatile locale, va vizita Complexul Monahal Sumuleu Ciuc, caminul ”Sfantul Stefan” din Miercurea Ciuc, fabrica Perla Harghitei din Sancraieni, iar la finalul zilei va lua parte la un ceremonial militar la Mausoleul de la Marasti, in judetul Vrancea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Iohannis crede ca impozitarea Bisericii este
Iohannis crede ca impozitarea Bisericii este "aventura fiscala". Avertismentul transmis Guvernului Tudose

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, ca a vorbi in acest moment despre impozitarea Bisericii i se pare "un fel de aventura fiscala".

Klaus Iohannis, la cel mai mare exercitiu NATO din acest an, desfasurat in Romania.
Klaus Iohannis, la cel mai mare exercitiu NATO din acest an, desfasurat in Romania. "E bine ca inamicul sa fie surprins"

Presedintele Klaus Iohannis a participat, sambata, la Ziua Distinsilor Vizitatori din cadrul exercitiului multinational Saber Guardian 2017, aratandu-se impresionat de desfasurarea de forte si de calitatile comandantilor NATO si romani.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.