Surse: DNA ar fi deschis dosar penal pentru fondurile BOR, după investigația Recorder „Clanul Marelui Alb”
Investigația „Clanul Marelui Alb” ar fi dus la autosesizarea DNA. Procurorii anticorupție ar fi deschis un dosar penal în urma dezvăluirilor cu privire la o rețea subterană pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Române.
Investigația „Clanul Marelui Alb” publicată de Recorder, despre rețeaua secretă a oamenilor de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii care lucrează mână în mână într-o megaafacere (construcția și reabilitarea de biserici din bani publici) s-ar fi concertizat într-un dosar penal, potrivit surselor publicației amintite.
Miercuri, în urma dezvăluirilor din presă, doi dintre oamenii care apar în investigație și-au prezentat demisiile: Lazăr Neacșu a demisionat din PSD, din Consiliul General al Municipiului București și din Adunarea Națională Bisericească, iar preotul Aurel Mihai a demisionat din funcția de vicar al Arhiepiscopiei București.
„Prin sacrificarea acestor personaje, Biserica încearcă să minimalizeze implicarea Patriarhului Daniel și să bagatelizeze gravitatea faptelor prezentate în investigația Recorder, mutând atenția de la problema sistemică prezentată în materialul nostru: felul în care BOR administrează banii publici”, relatează jurnaliștii Recorder, promițând noi dezvăluiri.
1,3 miliarde de lei au fost alocați în ultimii 13 ani pentru construcția și reabilitarea bisericilor, adică pe parcursul mandatului Patriarhului Daniel, cel mai puternic om din BOR și pe care oamenii săi îl numesc „Marele Alb”.
După mai multe încercări în care Biserica a refuzat să ne răspundă la orice întrebare legată de felul în care administrează fondurile publice, am decis să ne infiltrăm în interiorul sistemului folosind o identitate ascunsă, notează Recorder. Jurnalistul Victor Ilie s-a pus la masa negocierilor cu episcopul vicar Aurel Mihai, consilierul general și afacerist Lazăr Neacșu, dar și cu o persoană care lucrează cu BOR.