Ce spun autoritățile de la București despre invazia de țânțari
Capitala europeană a ţânţarilor. Aşa s-ar putea numi zilele acestea Bucureştiul, care se confruntă cu o invazie. Oamenii se plâng că ne-au năpădit insectele, iar specialiştii confirmă situaţia, pe care o cataloghează drept gravă.
A plouat enorm în ultima perioadă, însă primăria a început abia de săptămâna trecută tratamentele pentru combaterea ţânţarilor şi NU în primăvară, cum era indicat.
Parcurile şi zonele cu lacuri sunt preferate de ţânţari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Specialiştii spun că ploile din ultimele săptămâni au favorizat apariţia ţânţarilor într-un număr mult mai mare decât în anii trecuţi. Iar tratamentele ar fi trebuit aplicate încă de când s-a încălzit.
Elena Iorgu, cercetător specialist în insecte: ''Chiar de la începutul primăverii până în toamnă pot da continuu tratamente, pentru că mai ales dacă e un sezon ploios ei se înmulţesc în mod continuu, au condiţii propice pentru înmulțire. De la câteva zile la două săptămâni maximum, e de ajuns ca să formeze o nouă generaţie de ţânţari.”
Însă Primăria Capitalei a început abia de câteva zile să aplice tratamentele specifice împotriva ţânţarilor în parcuri, pe marile bulevarde şi pe străzile adiacente din sectoarele 1,2,3 şi 4 şi parţial în 5.
Contractul cu firma privată care se ocupa până acum de aceste tratamente împotriva ţânţarilor a expirat la începutul anului, iar Primăria Capitalei a decis ca de acest serviciu să se ocupe una dintre companiile municipale numită Eco Igienizare. Dar cum bugetul municipalităţii a fost aprobat cu întârziere şi contractul pentru combaterea ţânţarilor a fost semnat abia acum câteva zile.
Sorin Chiriţă, city manager: "Vom face şi alte tratamente, pentru că după ce se finalizează tot Bucureştiul, vor fi puse capcane, astfel încât să vedem efectul tratamentului şi avem un plan de acţiune pe care îl vom aplica începând de săptămâna viitoare, în funcţie de rezultatul pe care îl vor da capcanele."
Între timp, specialiştii vă sfătuiesc să vă feriţi singuri de ţânţari, mai ales că unii pot transmite virusul West Nile. Hainele largi, deschise la culoare şi spray-urile sau cremele sunt cele mai eficiente "arme".
Însă multe farmacii şi-au epuizat stocurile.