Inundatiile fac prapad in 7 judete: 2 oameni morti si sute de evacuati din calea viiturilor. Un sat e complet izolat de ape

×
Codul embed a fost copiat

Inundatiile din zona Moldovei, care au luat 2 vieti si au pus in pericol alte sute de oameni, au lasat in urma prapad. Cele mai afectate judete sunt Vrancea, Bacau si Buzau.

Doi localnici au pierit luati de ape, 39 de persoane au fost salvate din situatii limita, iar peste 200 au fost evacuate in total, potrivit ultimului bilant. Pagubele sunt uriase, iar premierul Dacian Ciolos i-a cerut ministrului de Interne o evaluare in sedinta de guvern de saptamana viitoare, pentru a putea lua masuri.

Peste 100 de persoane au fost evacuate preventiv din patru judete in ultimele 24 de ore, desi nu s-au mai inregistrat situatii de risc deosebit pentru populatie ca urmare a fenomenelor hidro-meteorologice, in prezent majoritatea intorcandu-se la casele lor, a declarat, sambata, purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

"In ultimele 24 de ore, nu au mai fost inregistrate situatii dramatice sau de risc deosebit pentru populatie, fiind insa evacuate preventiv 113 de persoane din patru judete. La aceasta ora sunt in continuare evacuate doar 34, restul intorcandu-se la casele lor. In ultimele 24 de ore, au fost desfasurate interventii cauzate de situatii de urgenta in 155 de localitati. Mentionez ca nu avem localitati izolate", a precizat Dajbog.

STAREA DRUMURILOR

Citește și
Inundatii Franta
In mai multe zone din Franta va fi declarata stare de catastrofa naturala. Oamenii, salvati de pe acoperis cu elicopterul
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Circulatia pe DN 2 intre localitatile Domnesti - Adjud din judetul Vrancea a fost deschisa sambata dimineata la ora 10,00 pentru pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata (MTMA) mai mica de 7,5 tone.

Traficul rutier a fost inchis inchis temporar pe DN 2, intre localitatile Domnesti Sat si Adjud, in data de 3 iunie, pentru ca drumul a fost inundat din cauza raului Trotus, care a iesit din matca in urma ploilor abundente.

Compania de drumuri recomanda soferilor sa se informeze inainte de plecarea la drum asupra starii retelei de drumuri nationale la Dispeceratul Comandamentului CNADNR, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360 sau pe pagina de web a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA www.cnadnr.ro.

BUZAU

In localitatea Nenciulesti din judetul Buzau apa stransa de pe versanti a devenit un rau pe la portile oamenilor. “Ne-a fost frica, pur si simplu ne-a fost frica. am zis ca ne ia cu totul, sarea apa, era de trei metri in sus”, poveste o localnica.

Cand suvoaiele s-au retras au lasat in urma dezastru. Drumul care leaga localitatea de restul lumii a fost distrus complet pe o distanta de cativa km. Apa s-a infiltrat pe sub asfalt, pe care l-a rupt in mii de bucati. In spate este o localitate in care stau 300 de oameni, care toti sunt izolati in acest moment.

BACAU

In judetul Bacau un pod vechi de peste 50 de ani care leaga doua localitati, Basesti si Parjol, a fost frant de viitura.Apa inca vine cu debit mare, iar podul e rupt in doua. Batrana salvata vineri din mijlocul apelor de un medic veterinar care si-a facut curaj sa o scoata din valtoare putea sa moara inecata. Astazi peretii casei ei erau imbibati de apa.

In Helegiu si Livezi, localitati din judetul Bacau pe unde apele au trecut nestavilite, oamenii isi curata amarati curtile si casele de namol. Nu mai au nimic uscat in casa, iar toate lucrurile le-au fost rasturnate de ape. 4.500 de angajati ai ministerului de interne au dat o mana de ajutor localnicilor napastuiti de inundatii.


 

VASLUI

Un numar de 61 de locuinte din judetul Vaslui au fost afectate de ploile abundente din ultimele 24 de ore, totodata fiind inundate 123 de anexe gospodaresti si 28 de gradini si curti, potrivit ISU Vaslui.

Mai multe echipaje de pompieri au intervenit cu motopompe pentru scoaterea apei, insa nu s-a impus evacuarea unor persoane.

"Din cauza ploilor au fost afectate 755 de hectare de teren arabil, 483 de hectare de pasune, 30 poduri si 60 de podete. Au fost inundate fantanile din localitatile Dumesti, Bacesti, Todiresti, Rafaila, Osesti si orasul Negresti. Inundatii puternice s-au propus si la Barlad si in comuna Cretesti", a declarat sambata, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vaslui, Ionel Rosu.

In judet au fost inundate si mai multe drumuri comunale si judetene, dar si cai ferate.

GALATI

De vineri seara si in Galati oamenii stau cu inima stransa - debitul Siretului a crescut amenintator in zona barajului din Movileni.

Debitul barajului de pe raul Siret, de la Movileni, din judetul Galati, a crescut ingijorator de mult. Autoritatile monitorizeaza atent situatia - raul Siret este sub cod portocaliu de inundatii, iar localitatile din zona sunt in pericol. De cand ploile nu mai contenesc, odata cu suvoaiele si necazurile au venit valuri.

VRANCEA

In judetul Vrancea, In judetul Vrancea, oamenii ale caror case au fost lovite de viitura isi repara cu amaraciune stricaciunile. Casa unei femei din Odobesti sta sa cada dupa ce apa s-a infitrat in peretii care incep sa cedeze.

175 gospodarii si 50 de case au fost afectate de inundatii in acest judet. In Adjud a fost prapad. Apa a navalit in locuinte, iar multe drumuri au fost acoperite de apa.

Reporter: "A plouat mult?"
Cetatean: "Cel putin 90l/mp intr-un timp record."
Reporter: "V-a inundat beciul?"
Cetatean: "Aaa, tot, tot, tot, mai aveam o treapta si intra si in casa mare."

Viiturile au pus stapanire si pe Drumul European 85, dupa ce raul Trotus a iesit din matca.

Sofer: "Sunt plecat de la ora patru de azi noapte. Trebuie sa ajung la copii, am serviciul la Bacau."
Politist: "Colegii v-au sfatuit sa mergeti pe o ruta ocolitoare.
Sofer: Da, nu am benzina, sunt divortat, am doi copii in ingrijire."

IASI

Situatia a fost disperata si in localitatea Tibanesti din Iasi. In doar cateva ore, un rau s-a umflat atat de tare incat apa de pe strazi avea peste un metru. Batranii si copiii mici au fost evacuati cu tractoarele.

Femeie: "Hai, urca, te duci cu nenea, da?"
Fetita: "Da."
Femeie: "Sa fii cuminte, sa asculti de babi, da?"
Reporter: "Nu ti-a fost frica ca vine apa?"
Fetita: "Nu, ca am stat dincolo."

Doi batrani de 80 de ani au refuzat sa isi paraseasca locuinta pentru care spun ca au muncit toata viata.

Primarita: "Hai sa mergem ca apa se ridica."
Batrana: "Eu nu ma duc de la casa mea, va rog nu ma scoateti, nu ma duc, nu mergem, nu imi pot lasa casa, aici mor eu."
Primarita: "Haideti la ferma si maine va aduc inapoi."
Batrana: "Dar cum sa ne ducem de la casa, sa las casa, cu cine o las?"
Primarita: "De ce plangeti?"
Batran: "Mai Marie, du-te tu cu baietii si eu raman acasa. Eu nu, eu aici... am 86 de ani."

Niciunul dintre batrani nu s-a indurat sa-l lase pe celalalt, asa ca s-au hotarat sa ramana impreuna in casa lor, alaturi de cei doi baieti, care au handicap si aveau mare nevoie de parinti.

TULCEA

Natura s-a dezlantuit si intr-o localitate din Tulcea, unde un fenomen rar intalnit a facut ravagii: o tornada cu latimea de 60 de metri a maturat tot ce a gasit in cale pe o distanta de cativa kilometri. In doar cinci minute, 12 case, farmacia, scoala si zeci de anexe gospodaresti au fost distruse de furtuna violenta.

Femeie: "Frica, frica, frica. Tremuram toata! Toate zburau!"

Femeie: "Asa facea casa! Trosneau toate, toate trosneau. Ceva de groaza a fost!"

In judetele afectate de inundatii, 4.500 de angajati MAI au fost mobilizati ca sa vina in ajutorul localnicilor.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Imagini dramatice din zonele afectate de inundatii devastatoare.
Imagini dramatice din zonele afectate de inundatii devastatoare. "Nu ma duc de la casa mea. Aici mor eu"

Inundatiile devastatoare au facut prapad si au luat vieti omenesti in Moldova. Doi barbati au pierit in apele involburate, iar mai multe localitati sunt acoperite de suvoaie.

In mai multe zone din Franta va fi declarata stare de catastrofa naturala. Oamenii, salvati de pe acoperis cu elicopterul
In mai multe zone din Franta va fi declarata stare de catastrofa naturala. Oamenii, salvati de pe acoperis cu elicopterul

Ploile abundente care au ajuns si la noi fac ravagii in toata Europa. Exista temeri ca efectele inundatiilor, soldate deja cu zece victime, cele mai multe in Germania, se pot agrava.

COD ROSU de inundatii in sase judete. Orasul in care nu se poate ajunge si din care nu se poate iesi
COD ROSU de inundatii in sase judete. Orasul in care nu se poate ajunge si din care nu se poate iesi

A turnat cu galeata in Bacau, care arata acum ca un imens lac. Sub ape, culturile agricole sunt total compromise. Oamenii abia au reusit sa-si salveze animalele. O persoana a murit, dupa ce a fost luata de viitura.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.