Oamenii și animalele, în pericol pe drumurile din Sibiu: ”Se poate întâmpla o nenorocire”
Drumurile din Sibiu sunt tot mai periculoase, atât pentru oameni, cât şi pentru animale. Este pur şi simplu incalificabil: în numai o oră, trei urşi au fost loviţi, joi, de maşini în două accidente diferite.
În primul caz, pe şosea au apărut doi pui. Unul dintre ei a fost strivit de un autocar. Acum mai puţin de o lună, un altul a fost lovit mortal de un TIR, iar în august, alte două sălbăticiuni au sfârşit în acelaşi mod.
Primul incident s-a petrecut la intrarea în localitatea Boița, pe DN7. Doi urşi au ajuns pe şosea şi au fost loviţi de două maşini. Pentru unul dintre animale, impactul a fost fatal.
La nici o oră distanţă, pe A1, în dreptul localităţii Săliște, un urs adult, de mari dimensiuni, a intrat în curtea centrului de întreţinere a autostrăzii unde, speriat de câini, a luat-o la goană printre clădiri.
A ajuns pe şoseaua de viteza unde a fost lovit de un tir. Rănit, animalul a fugit spre câmp. În acest moment nu se ştie dacă mai este în viaţă, pentru că de atunci nu a mai fost văzut.
Se poate observa cum ursul pătrunde în imediata apropiere a unor oameni care interveneau la un autovehicul avariat/Din păcate a pătruns pe autostradă.
Deşi ar fi trebuit să instaleze garduri electrice în zonă, administartorii autostrăzii se declară învinşi de fenomen. Aseară, animalul a intrat printr-un loc cu bretele de acces, care nu pot fi limitate de garduri sau dispozitive speciale.
Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al DRDB Brașov: "Acest urs a intrat pe la nodul Sălişte, adică pe bretelele de accelerare către autostrada/00.48 A venit printr-o zonă urbană."
Şoferii spun că şi indicatoarele care anunţa prezenţa în zona a animalelor sălbatice ar fi de folos. Doar ca şi acestea lipsesc din zonă.
Şofer: "Noi cu camioanele ne mai ferim cum ne mai ferim, dar turismele, dacă prind un urs sau un mistreţ, se fac praf. Din instinct îl fereşti, stânga, dreapta de volan, dar automat se poate întâmpla o nenorocire."
Şofer: "Dacă ai viteza adecvată, să ştii că acolo o zonă periculoasă, atunci poţi să eviţi cât de cât. Una e să faci accident cu un urs la 100 la oră şi alta la 40 sau 50. Nu mai e acelaşi impact."
Direcţia Silvică Sibiu spune că numărul urşilor depăşeşte de 3 ori capacitatea fondului cinegetic din judeţ şi susţine fără rezerve reducerea numărului de animale.
Codruța Bucşa, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Sibiu: "E un moment în care urşii circulă foarte mult în căutarea hranei, sunt extrem de mulţi. Noi credem că o reducere a numărului de urşi ar fi benefică."
În replică reprezentanţii asociaţiilor de protecţia animalelor invita autorităţile să-şi facă treaba.
Andreea Rosetti reprezentant ONG pentru protecţia animalelor: "În primul rând să investigăm cauzele de ce s-au întâmplat accidentele. De fapt de ce atât de multe, dacă motivul este suprapopularea cu urşi sau mai degrabă că le este distrus habitatul, că le intrăm în pădure, cu tăieri de pădure, cu construcţii, cu prezenţa oamneilor."
În ultimii trei ani, şapte urşi au fost ucişi în accidente petrecute pe porţiunea de autostrada Sibiu-Orastie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!