INTERVIU. De ce Kremlinul continuă să mintă, deși minciunile sunt evidente: ”Așa a fost posibil comunismul”
Dincolo de confruntarea militară, războiul informațiilor a făcut la rându-i foarte multe victime în țara vecină.
Mesajele propagandistice sunt lansate fără încetare, iar în aceasta luptă a vorbelor, adevărul este de multe ori sacrificat.
Și totuși, una dintre părțile beligerante pare sa fi câștigat războiul comunicării, cel puţin până acum.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ucraina a dat un lider admirat acum pe întreaga planetă, care a devenit un simbol al luptei pentru libertate și dreptate, un conducător de țară și de armată care a știut permanent ce și cum să comunice cu poporul său, cu armata sa, cu adversarii săi, dar și cu restul lumii.
Despre comunicarea în vreme de război am stat de vorbă cu profesorul universitar Dumitru Borțun, de la Facultatea de Comunicare și Relații Publice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București.
Ce ne puteți spune despre comunicarea de la Kremlin, prin care de multe ori sunt negate niște evidențe absolute?
”Sunt negate evidențe absolute pentru noi, aveți dreptate, și asta ne face să ne simțim enervați, agasați, frustrați. Cum poate să se spună așa ceva? Cum poate să mistifice realitatea? Dar gândiți-vă că aici este vorba despre o bulă pe care au construit-o în ani de zile, au construit-o printr-o strategie continuă, ani și ani de zile de politică-internet, o politică bazată pe o armată de trolli. Institutul de sondare a opiniei publice de la Sankt-Petersburg avea - acum s-ar putea să aibă mult mai mulți - avea 30.000 de angajați pe care-i plătește pe statul de plată, cu rolul de a transmiste pe internet mesaje otrăvitoare cu rolul de a otrăvi conștiința publică în țările europene.
Sunt grupați pe departamente: Europa de vest, Europa de nord, Europa centrală, Europa de est. Și transmit mesaje îmnpotriva birocrației de la Bruxelles, împotriva biroului european care calcă în picioare independența și suveranitatea statelor, le calcă în pcioare demnitatea națională. Toate astea vin de la Institutul de la Sankt Petersburg. Iată de ce vă spun, când formezi în ani de zile o bulă de genul ăsta, tu poți să proiectezi pe pereții bulei tot ce vrei, pentru că oamenii te cred. Ei altceva n-au văzut până acum. Au văzut decât această bulă în care se simt în siguranță și au certitudini, sunt convinși că știu despre ce vorba. Și tu doar vii și le confirmi. Iată de ce merge genul ăsta de propagandă.
Este înjositor pentru ființa umană, pentru valorile noastre occidentale, care vin din paradigma iudeo-creștină a unei culturi receptivă la valoarea individului, la autonomia lui morală, la liberul arbitru, la capacitatea lui de a lua o decizie în cunoștiință de cauză - ăștia vin și își prostesc poporul și îi pun să facă ce vor ei. Sigur că e revoltător, dar vreau să vă spun că asta este Rusia și asta a fost dintotdeauna. De aia a fost posibil comunismul sovietic, adică stalinismul.” - a explicat profesorul Dumitru Borțun.