Interviu cu Remus Achim, martor la tragedia din Clubul Colectiv: "Erau oameni cazuti, pe care se calca si ardeau la propriu"

Ultima actualizare: 03-11-2015 02:13
Interviu cu Remus Achim, martor la tragedia din Cl...
Interviu cu Remus Achim, martor la tragedia din Cl...

Intre 300 si 500 de oameni venisera vineri seara sa asiste la concertul Goodbye To Gravity. Marturiile celor care au scapat teferi din infern sunt incredibil de dureroase.

Remus Achim, jurnalist, a fost la concertul din Clubul Colectiv si a fost martor la tragedie. El a povestit cum a inceput totul:

"A inceput ca orice seara normala. Tineri veniti sa se distreze, nicidecum sa asiste la o tragedie sau sa nu mai plece de acolo. Eu m-am dus sa vad concertul pentru ca sunt prieten cu unul din membrii trupei si mai aveam alti prieteni care erau la concert. Initial, nu am vrut sa merg. Concertul incepuse deja cand am ajuns eu. Distractie, voie buna.

La finalul concertului, membrii trupei au vrut sa faca o surpriza celor prezenti si au avut doua focuri de artificii. Artificii cumparate din supermarket, banale, simple, in stanga si dreapta scenei. Au aprins artificiile si unul din stalpii din fata scenei, care era capitonat cu burete, s-a aprins din cauza scanteilor. A luat foc instantaneu, iar focul s-a ridicat spre tavan, unde sunt niste grinzi de lemn. Imediat au luat foc acele grinzi de lemn... In aproximativ 30 de secunde era haos. Fara geamuri, o singura iesire... nimeni nu stia pe unde sa iasa, ce s-a intamplat...

Initial a fost o situatie amuzanta, as putea spune, pentru ca vocalistul trupei a spus: "La foc nu ne asteptam"... Chiar nu se astepta nimeni la foc si toti au inceput sa rada, dupa care s-a creat o stare de panica."

Cristian Leonte: Cand ti-ai dat seama ca este ceva in neregula?

Remus Achim: "Eu m-am dus spre zona respectiva unde era flacara, sa fac fotografii. Toata lumea radea. Cand am ajuns aproape, am vazut ca flacara aia mica se face din ce in ce mai mare, o valvataie. M-am intors la grupul meu de prieteni si le-am zis: Hai!

In fata noastra, apucasera deja sa iasa cativa oameni din club. Usa are aproximativ un metru latime, efectiv treceam peste oameni, calcam peste oameni sau ei calcau peste noi, era buluc. Am reusit sa ajungem afara, eu cu o prietena, in spatele nostru mai era un prieten, iar pe un altul nu il gaseam, nu stiam ce e cu el."

Cristian Leonte: Inainte sa iesi, ai apucat sa simti fum sau caldura?

Remus Achim: Am simtit o caldura foarte puternica; eu am iesit cand era foc, inca nu apucase sa fie si fum mult, era o flama puternica si atunci am iesit. In spatele meu erau oameni care incepusera sa tipe, sa se agite, sa strige: "Arde! Arde! Arde!" Probabil in spatele incaperii multi nu isi dadeau seama ce se intampla. Am crezut ca esim 5 minute afara, ne inoarcem si continuam distractia.

Cristian Leonte: Ce ai vazut cand ai ajuns afara?

Noi am iesit afara trecand la propriu peste alti oameni si alti oameni trecand peste noi si am respirat. In spatele nostru, a inceput sa iasa un fum puternic.

Oamenii strigau, auzeai tot felul de nume in jurul tau: oamenii isi cautau prieteni, iubitul, iubita, fratele, sora.

Din cand in cand, mai iesea cate unul care avea flacari pe el sau avea haine arse, topite pe el si piele arsa. Mirosea a carne incinsa.

Eu am iesit in primul val, in al doilea val erau oameni raniti. Arsesera, nu mai puteau sa respire si incercam sa ii tragem sa-i ducem mai in stanga, mai in dreapta sa aiba loc sa iasa si ceilalti.

Chiar si cei arsi ieseau pe picioarele lor.

Erau oameni intinsi pe jos pe care se calca. Erau oameni care ardeau... Ardeau la propriu. Vedeai oameni cu flacari pe ei. Nu puteai sa-i atingi, nu puteai sa faci nimic."

Catalin Radu Tanase: Ai incercat sa-i ajuti pe cei raniti, sa le dai primul ajutor?

Remus Achim: M-am gandit la primul ajutor, dar nu stiam ce inseamna primul ajutor, pentru ca ii vedeai ca sunt pe picioarele lor, aveau haine fumegande, vedeai pielea arsa, dar nu puteai sa pui mana pe ei... Altii erau intinsi pe jos si tipau. Am cautat un bidon de apa si am crezut ca daca pun apa pe mine, pot sa intru. Dar n-a fost posibil, pentru ca la intrare erau valuri de oameni.

Initial au venit doar doua ambulante si apoi au venit mai multe, pentru ca nu puteai sa-ti dai seama de gravitatea incidentului...

Catalin Radu Tanase: Personalul clubului a incercat sa ajute oamenii?

Remus Achim: Personalul clubului era depasit de situatie categoric... Nu vreau sa spun ceva ce nu e adevarat, dar probabil si ei plecasera...

In momentul in care am iesit eu din club nu erau venite nici ambulante, nici pompieri, absolut nimic. Am sunat de 4 ori la 112 sa spun ca a luat foc. Prima data a venit o masina de pompieri...

Mi-am lasat un prieten la ambulanta si m-am intors dupa altii.... Dupa un sfert de ora era inca acolo. Ne-am urcat intr-o masina si ne-am dus la Floreasca.

Exista ceva ce nu pot sa-mi scot din minte... o imagine cu o tanara care era arsa complet, mai avea doar o pereche de chiloti pe ea, in rest era toata arsa, neagra si plina de fum, avea parul lung si ii fumega parul la propriu si trecea pe langa noi... Am intrebat-o: "Esti OK". Mi-a spus: "Da, sunt OK". Dar era ca un zombrie, in stare de soc... Dupa care a lesinat. Au venit niste medicii sa o ajute.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO