Interviu cu Cristian Parvulescu la Pro TV: "Faptul ca s-a abrogat OUG nu reprezinta altceva decat o repliere tactica"

×
Codul embed a fost copiat

Analistul politic Cristian Parvulescu a fost invitat al unei editii speciale a Stirilor Pro TV de la ora 19.00, unde a comentat situatia tensionata din Romania, provocata de scandalul ordonantelor de modicare a Codurilor penale.

Cristian Parvulescu: OUG de abrogare a Ordonantei de Urgenta 13, privind modificarea Codurilor penale, introduce o masura pentru punerea in acord a legii cu o decizie a Curtii, care solicita eliminarea unei prevederi, care este insa e mentinuta in Codul de procedura penala, fiind eliminata litera imediat urmatoare, care nu are probleme de constitutionalitate.

Este vorba despre o incercare a PSD-ului de a recupera pozitiile pe care le avea acum 2 saptamani, cand a inceput scandalul ordonantelor de urgenta, pentru ca ceea ce s-a intamplat marti seara a fost doar apogeul.

Sigur, protestatarii din fata Palatului Cotroceni se intreaba de ce mai continua protestul cei din Piata Victoriei. Poate pentru ca au inteles ca este vorba doar de o repliere strategica a Guvernului si a majoritatii parlamentare care il sustine, in sparenta ca va trece momentul critic si vor relua eforturile de la capat.

Diana Enache: Domnule Pirvulescu, insa din secunda 2 cand au aparut primii 15 protestatari la Palatul Cotroceni, Liviu Dragnea, liderul PSD a aparut cu o declaratie pe Facebook in care a spus ca nicio secunda nu s-a gandit la organizarea unei contramanifestatii, deci se dezic de aceasta miscare de la Palatul Cotroceni.

Citește și
cover
Ziua a 6-a de proteste. Aproape 280.000 de oameni au fost in fata Guvernului. Moment emotionant de reculegere pentru Colectiv
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Cristian Parvulescu: Bun, faptul ca se dezic este una, iar faptul ca oamenii aceia sprijina si isi asuma legatura cu PSD-ul este alta. Dar nu cred ca trebuie sa intram foarte mult in analizarea acestei situatii. In fond, este dreptul oamenilor sa protesteze, a unora, ca si a celorlalti. Asta, intr-o democratie, este foarte firesc. Am vazut cu totii cum la Washington intr-o zi au protestat un milion de oameni, in special femei, impotriva lui Donald Trump si a politicilor nedemocratice pe care le impune. Am vazut apoi cateva zile mai tarziu sute de mii de oameni care au protestat in favoarea lui Donald Trump si exemplele pot continua.

S-a simtit nevoia unei contraponderi pe strada. Pentru ca daca strada a fost atat de mult utilizata in discursul politic, fie pentru a fi criticata, fie pentru a fi laudata sau chiar instrumentalizata, folosita, atunci unii dinspre PSD, poate nu chiar liderii PSD, au gandit ca este buna o contrapondere si stim, am auzit cu totii declaratiile acelea legate de organizarea unei contramanifestatii, facuta de Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, sau de secretarul general al PSD-ului.

Diana Encahe: Va potoli spiritele ceea ce s-a publicat deja in Monitorul Oficial?

Cristian Parvulescu: Faptul ca s-a abrogat nu reprezinta altceva decat o repliere tactica, nu schimba cu nimic gestul moral, politic, de a fi propus acea ordonanta, in pline consultari, in situatia in care nimeni nu se astepta, in situatia in care a fost introdusa oarecum pe usa din dos, pe masa Guvernului. Ori, cine ne garanteaza, cine poate garanta protestatarilor, cine poate garanta Comisiei Europene, cine poate garanta partenerilor strategici ca acest Guvern nu va repeta aceasta situatie, ca aceasta majoritate nu va face din nou acelasi lucru?

E o problema de credibilitate si legitimitate in momentul de fata.

Guvernul si majoritatea nu au credibilitate si nici legitimitate, chiar daca o afirma pe cea a votului din 11 decembrie. Au trecut deja aproape 2 luni de la 11 decembrie si intre timp s-au intamplat foarte multe lucruri. Situatia pe teren s-a schimbat, iar aceasta mobilizare exemplara, dumneavoastra vedeti ca alaturi de camerele Pro TV sunt acolo zeci de camere, zeci de televiziuni din lume, multe dintre ele in direct ceea ce se intampla. Se organizeaza miscari de sprijin la Sofia.

Se considera ca este un moment dificil pentru democratie in general, nu este vorba doar de o manifestatie care incearca sa atraga atentia in privinta coruptiei, ci a devenit o manifestatie pentru democratie."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Presedintele PSD Liviu Dragnea:
Presedintele PSD Liviu Dragnea: "Romanii nu sunt prosti, inteleg ca sunt alte forte care vin si incita. Sa fim calmi"

Liviu Dragnea a declarat, duminica seara, ca ordonanta a fost doar un pretext al celor care au incitat enorm de multa lume de buna credinta sa iasa in strada prin dezinformare.

Ziua a 6-a de proteste. Aproape 280.000 de oameni au fost in fata Guvernului. Moment emotionant de reculegere pentru Colectiv
Ziua a 6-a de proteste. Aproape 280.000 de oameni au fost in fata Guvernului. Moment emotionant de reculegere pentru Colectiv

Oamenii au continuat sa se adune in Piata Victoriei, la proteste, chiar daca ordonanta de modificare a codurilor penale a fost abrogata.

CTP:
CTP: "Este seara in care Nicolae Ceausescu a cazut a doua oara; strada NU a obtinut ce-a vrut"

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu Diana Enache decizia luata de premierul Sorin Grindeanu in aceasta seara.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.