Proteste masive in zeci de orase. Peste 350.000 de oameni au iesit pe strazi in tara si au cerut demisia Guvernului Grindeanu

timisoara proteste duminica

Pe langa cei 280.000 de protestatari din Bucuresti, peste 350.000 de persoane au iesit sa protesteze in zeci orase din tara: Cluj-Napoca, Sibiu si Timisoara - 40.000, Iasi - 25.000.

Cronologia evenimentelor de duminica:


UPDATE 23:00
Piata Unirii din centrul Iasi a fost neincapatoare duminica seara pentru cei peste 25.000 de manifestanti care au fost la protestul antiguvernamental la momentul de varf.  Potrivit unor estimari ale fortelor de ordine, e posibil ca numarul celor care au venit la protest sa fi fost mai mare, avand in vedere ca unele persoane nu au participat la protest pe intreaga durata a acestuia.

UPDATE 22:50 Cei peste 9.000 de manifestanti care s-au adunat, duminica, la un nou mars de protest desfasurat pe o distanta de 10 kilometri pe principalele bulevarde ale municipiului, isi incheie seara tot pe platoul, pe aleile adiacente de acces si pe segmentul de carosabil din fata Prefecturii Constanta intonand, intr-o singura voce, imnul national "Desteapta-te Romane!".

UPDATE 22:45
A sasea zi de proteste de la Brasov s-a incheiat la ora 22,00, in Piata Sfatului, fara incidente. Numarul protestatarilor la ora de varf al marsului organizat duminica seara pe strazile din centrul orasului, cu plecare din Piata Sfatului, a fost de 10.000, potrivit fortelor de ordine.

Citește și
Gabriela Firea
Primarul Gabriela Firea a pus in alerta autoritatile Bucurestiului: "Incidentele se pot amplifica, sunt persoane infiltrate"
Ce s-a întâmplat înainte ca Liam Payne să moară. A apărut înregistrarea audio a apelului de urgență: „Trimiteți pe cineva de urgență, pentru că…”

UPDATE 22:30 Peste 50.000 de persoane, in momentele de varf, au participat duminica seara la protestul organizat la Cluj-Napoca, potrivit estimarilor jandarmilor.

Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale si anti PSD si au cerut demisia Guvernului Grindeanu.

La ora 22,00, ei au cantat Imnul Romaniei, iar apoi au inceput sa se disperseze.

UPDATE 22:25 Aproape 40.000 de sibieni au manifestat pe strada din fata casei presedintelui Klaus Iohannis, scandand lozinci precum "Iohannis, nu uita, Sibiu-i de partea ta", potrivit unor estimari oficiale.

Presedintele Klaus Iohannis si sotia nu sunt la Sibiu, ci la Bucuresti. Acestia au fost prezenti in cursul diminetii, la slujba de la biserica din Sibiu.

Cu steaguri, vuvuzele, pancarte, zecile de mii de oameni care au ajuns pe strada cu casa familiei Iohannis se indreapta la ora transmiterii acestei stiri inapoi spre Piata Mare din centrul istoric al Sibiului, locul de pornire al marsului.

Manifestatia de duminica seara a inregistrat cea mai mare participare comparativ cu serile din zilele precedente ale saptamanii, fiind si cel mai insemnat protest dupa Revolutia din 1989.

UPDATE 21:30 La Timisoara sunt 40.000 de oameni in strada.

UPDATE 21:19 Zeci de mii de persoane au iesit sa protesteze si in alte orase din tara: Cluj-Napoca - 40.000, Sibiu - 15.000, Timisoara - 20.000. Iasi - 12.000

UPDATE 20:17 La Timisoara sunt 35.000 de oameni.

UPDATE 20:15  35.000 de protestatari la Cluj, manifestantii au pornit in mars prin oras.

UPDATE19:46 Peste 15.000 de protestatari marsaluiesc duminica seara in centrul municipiului Sibiu, in jurul orei 19,30, potrivit unor estimari oficiale.

UPDATE 19:35 7.000 de persoane protesteaza, duminica seara, pentru a sasea zi consecutiv, in Piata Sfatului, din municipiul Brasov scandand „Uniti, salvam, toata Romania!”, „Demisia! Demisia!”. Protestatarii au anuntat ca vor pleca intr-un mars prin centrul orasului.

UPDATE 19:35: Peste 20.000 de oameni sunt acum in strada la  Cluj

UPDATE 19:30: Peste 10.000 de timisoreni s-au adunat din nou, duminica seara, pe platoul din fata Operei Nationale, la un nou protest inceput cu intonarea Imnului National. Oamenii sosesc in Piata Victoriei din toate cartierele orasului, protestatarii venind incolonati din toate cartierele orasului, unde si-au dat intalnire. Printre cei prezenti se numara si primarul liberal Nicolae Robu.

UPDATE 19:25 Peste 1.500 de persoane, intre care foarte multi tineri si copii, protesteaza duminica seara in centrul Ploiestiului, cerand demisia Guvernului si alegeri anticipate.

UPDATE 19:20 Aproximativ 2.000 de persoane au iesit din nou sa protesteze pe strazile municipiului Bistrita, duminica seara, strigand lozinci anti-PSD, marsul incepand la ora 19,00.

UPDATE 19:10 Aproape 3.000 de clujeni au inceput sa se adune, duminica seara, in Piata Unirii, din municipiu pentru a protesta pentru a sasea zi consecutiv cerand demisia Guvernului si scandand lozinci antiguvernamentale.

Cei mai multi dintre ei sunt tineri si copii, dar si persoane de varsta a treia, care au pancarte pe care sunt scrise mesaje impotriva coalitiei parlamentare PSD - ALDE, cum ar fi: "PSD - Ciuma Rosie", "Dragnea nu uita, va veni si vremea ta", "Iordache - demisia".

In premiera fata de protestele din zilele precedente, pe o cladire monument din Piata Unirii vor fi proiectate diverse mesaje cu ajutorul unui proiector.

UPDATE 19:00 Peste 500 de constanteni au inceput sa se stranga si duminica seara in fata Prefecturii judetului, solicitand demisia Guvernului si scandand lozinci impotriva PSD si a presedintelui social-democrat Liviu Dragnea. Ei spun ca nu renunta la proteste pana cand membrii Executivului nu vor demisiona, adaugand ca au fost mintiti si ca nu mai au incredere in acesti guvernanti.

Protestatarii striga: "Demisia", "DNA sa vina sa va ia", "Hotii" "Hotii", "PSD - Ciuma rosie". "Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa/ pana nu recastigam Romania noastra". "Dragnea si cu Nicusor in acelasi dormitor".

Manifestantii au si pancarte pe care se poate citi: "O noua revolutie un loc de evolutie", "Ne mintiti si ne furati de 27 de ani", "Fagadau si cu Shaidehh sunt tot din haita PSD", "Mai am un singur dor, Dragnea scriitor", "Dragnea nu uita, puscaria-i casa ta".

Cativa manifestanti au adus o coroana de flori pe care scrie: "Din tot sufletul. Semnat Poporul roman" si o cruce pe care scrie: "PSD". De asemenea, o femeie imparte flori jandarmilor aflati in fata Prefecturii.

UPDATE 18:30 Peste 2.000 de oameni protesteaza, pentru a sasea zi consecutiv, in Piata Unirii, din Iasi, cei prezenti cerand demisia Guvernului Grindeanu. Numarul celor care vin in piata creste de la un minut la altul.

Manifestantii au inceput sa se adune in centrul orasului in cursul dupa-amiezii, iar in jurul orei 18.30 numarul protestatarilor a depasit 2.000. Oamenii au venit cu fluiere, steaguri si au la ei vuvuzele.

Cei prezenti sustin ca nu mai au incredere in actualul Gguvern si cer demisia Cabinetului Grindeanu. In jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza sunt instalate garduri metalice, pentru ca manifestantii sa nu se urce pe monument.

Pe pancarte se poate citi, printre altele, "Baieti, avem tepe pentru fiecare”, "Banii, viata sau mustata” si "Nu ai fire in mustata, cat vom fi aici in piata”. Fata de serile precedente, la protestul din aceasta seara in piata sunt mai multe persoane in varsta.

Dupa ce vor ramane cateva ore in Piata Unirii, manifestantii vor pleca in mars pe strazile centrale ale Iasiului.
 

.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Citește și...
Studenti din toata tara au venit gratuit la Bucuresti cu trenurile, ca sa participe la protestul din Piata Victoriei
Studenti din toata tara au venit gratuit la Bucuresti cu trenurile, ca sa participe la protestul din Piata Victoriei

Au plecat din Cluj, Iasi, Timisoara sau Constanta cu un singur scop: sa se alature multimii din fata Guvernului.

Primarul Gabriela Firea a pus in alerta autoritatile Bucurestiului:
Primarul Gabriela Firea a pus in alerta autoritatile Bucurestiului: "Incidentele se pot amplifica, sunt persoane infiltrate"

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a anuntat ca a dispus convocarea de urgenta a Autoritatii Teritoriale pentru Ordine Publica, din cauza riscurilor de "deturnare a manifestatiilor".

Ziua a 6-a de proteste. Aproape 280.000 de oameni au fost in fata Guvernului. Moment emotionant de reculegere pentru Colectiv
Ziua a 6-a de proteste. Aproape 280.000 de oameni au fost in fata Guvernului. Moment emotionant de reculegere pentru Colectiv

Oamenii au continuat sa se adune in Piata Victoriei, la proteste, chiar daca ordonanta de modificare a codurilor penale a fost abrogata.

Recomandări
Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei
Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei

Președintele Ucrainei, și-a susținut planul pentru victorie, la Bruxelles. Iar Washington-ul , a anunţat un nou ajutor militar consistent, pentru Ucraina, de 425 de milioane de dolari.

O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert
O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert

MApN a anunțat, joi, că, în jurul orei 17:00, sistemul de supraveghere radar al Armatei Române a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni
Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni

Avem candidați la prezidențiale care au mai multe case, mașini, precum și sume impresionante în conturi, dar și candidați, care trăiesc doar din salariu și au credite.