INSP: Transmitere comunitară susţinută a variantei Delta în municipiul Piteşti
În ciuda faptului că de joi intră în vigoare noi măsuri de relaxare, pericolul nu a trecut.
Ba mai mult, este din ce în ce mai aproape. Instititul de Sănătate Publică vorbeşte deja despre transmitere comunitară susţinută a variantei indiene a coronavirusului în municipiul Piteşti şi în împrejurimi.
O femeie din zona nevaccinată a fost ucisă de tulpina Delta.
Potrivit ultimelor date oficiale transmise de Institutul de Sănătate Publică, în acest moment în România au fost depistate 57 de cazuri de infecţie cu varianta Delta a coronavirusului, adică tulpina indiană. Cazurile sunt răspândite în nouă judeţe ale ţării, însă e vorba în general de cazuri izolate. Sunt însă trei focare mai mari: în Bucureşti şi Ilfov, cu câte 12, respectiv 15 infectări, şi în Argeş, unde s-au înregistrat 17.
Aici, autorităţile spun că există deja semne clare care confirmă transmiterea comunitară a acestei variante a virusului. Se întâmplă în municipiul Piteşti şi în comunele din împrejurimi.
Varianta Delta a coronavirusului stârneşte îngrijorare, pentru că este cea mai contagioasă de până acum. Specialiştii de la noi spun că dacă un caz confirmat cu varianta Alpha, adică tulpina britanică dominantă la noi acum, transmitea mai departe boala altor trei-patru persoane, tulpina indiană se transmite la șapte-opt persoane. Tocmai de aceea, se estimează că varianta Delta va deveni dominantă până la finalul lunii august.
De altfel, tulpina indiană a prins viteză peste tot pe glob. Mai multe ţări din Europa raportează creşteri semnificative ale numărului de cazuri în ultimele săptămâni: Marea Britanie a anunţat ieri peste 26 de mii de noi infectări, Spania - peste nouă mii, Portugalia şi Franţa - peste dou mii fiecare, Turcia un plus de cinci mii de cazuri şi Rusia, peste 21 de mii de noi îmbolnăviri.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că doar săptămâna trecută numărul cazurilor a crescut cu 10% în Europa şi asta se întâmplă după o perioadă de recul de 10 săptămâni care a determinat majoritatea ţărilor să se relaxeze. În condiţiile în care mai puţin de jumătate din populaţie este vaccinata însă, un val patru al pandemiei va afecta iar regiunea din această toamnă, spun specialiştii.
În acest context, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că toate cele patru vaccinuri autorizate pe continent sunt eficiente şi în cazul variantei indiene şi ne protejează de forme grave de îmbolnăvire şi de deces.