Informații noi în cazul căminului groazei din Mureș. Timp de trei ani persoanele vulnerabile internate ar fi fost chinuite
Trei persoane au fost reținute după descoperirea tulburătoare din căminul din localitatea Bărdești, județul Mureș.
Ar fi vorba despre un membru fondator al asociației care avea în grijă azilul, administratorul acesteia și fiul celei din urmă. Sunt acuzați de procurorii DIICOT de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.
Timp de aproape trei ani, spun procurorii, bătrânii și alte persoane vulnerabile internate în cămin ar fi fost chinuite, tratate inuman și agresate, iar banii care li se cuveneau, de la stat sau familii, ajungeau în mare parte la suspecți.
Cei trei inculpați au ajuns în fața magistraților din Târgu Mureș. Doi dintre ei s-au ferit de jurnaliști și niciunul nu s-a oprit să spună ceva.
Procurorii DIICOT spun că împreună, din 2020, aceștia ar fi constituit un grup infracțional organizat, ca să profite de victime.
Cei trei i-ar fi exploatat pe bolnavi pentru câștiguri financiare. Cea mai mare parte din banii primiți de asociație de la DGASPC-uri și de la aparținători nu ar fi fost în realitate folosiți pentru îngrijirea și tratamentul medical al pacienților, ci ar fi ajuns în buzunarele inculpaților.
În schimb, vârstnicii și persoanele cu dizabilități din căminele de care se ocupa asociația Re-Min ”au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei.”
Mărturie că oamenii erau ținuți în condiții cumplite este și starea în care unii dintre ei au ajuns în celelalte centre.
Iuliu Moldovan, Director Executiv DSP Mureș: ”Doi dintre ei conform celor de la Spitalul Obregia, au fost diagnosticați cu scabie. S-a pus diagnosticul și s-a urmat tratament specific.”
Unul dintre membrii fondatori ai asociației și inculpat în dosarul DIICOT, este și angajat al închisorii din Târgu Mureș, cu funcția de polițist de penitenciar.
În declarația lui de avere apar doar sumele pe care le încasează din chirii, 2 milioane 400 de mii 720 de lei pe an, pentru cele două cămine de care se ocupa şi un alt imobil. Bărbatul a fost suspendat din funcție după reținere.
Tatiana Macarie, Purtător de cuvânt Penitenciarul Târgu Mureș: ”Va avea atribuții, doar că nu cele ale funcției pe care le deține”.
În apărarea lui, a încercat să ofere a explicație pentru prezența bolnavilor la subsol.
Ceilalți doi inculpați ar fi mamă și fiu. Femeia este administratorul centrului, iar tânărul este șef de post într-o comună din județ. El ar fi mers des la azil să o ajute pe femeie cu administrarea acestuia.
Astăzi, corpul de control al Ministerului Muncii a făcut verificări în Târgu Mureș, atât la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, cât și la Direcția pentru Asistență Socială. Ieri, directorul primei instituții a fost demis. A insistat că verificări au fost făcute și el și-a făcut datoria.
Viorel Cristian Răduț, Directorul Executiv demis AJPIS Mureș: ”Mi-am exercitat atribuțiile de serviciu, nu am drept de control. Singurii care au drept de control sunt inspectorii sociali.”
La această oră, o persoană dintre cele preluate din azilul din Bărdești este încă internată în spital.