Incidența cazurilor de Covid-19 a scăzut sub 7 în București

Dată publicare: 04-04-2021 13:20
Dată actualizare: 04-04-2021 14:09


Masca

Rata de infectare cu coronavirus a scăzut sub 7 cazuri la mia de locuitori în Capitală, pentru prima dată în ultimele opt zile. Datele publicate duminică de DSP București arată o incidență de 6,85.

Incidența cumulată la 14 zile a sărit pragul de 7 la mie pe 28 martie și s-a menținut la acest nivel timp de o săptămână. Cea mai mare incidență a fost pe 31 martie - de 7,08 cazuri la mia de locuitori.

Rata de infectare ridicată a determinat autoritățile si introducă restricții mai dure în București. Dacă incidența se va menține sub 7, restricțiile ar putea fi relaxate în următoarele zile, astfel că închiderea magazinelor de la 18:00 și restricțiile de circulație după ora 20:00 s-ar pute aplica doar în weekend.

Noi restricții sunt în vigoare în București începând din 28 martie. Ca regulă generală, a fost interzisă părăsirea locuinței după ora 20.00, în timpul weekendului, cu unele excepții. Una dintre acestea este plimbarea „animalelor de companie” așa cum este prevăzută în Hotărârea CMBSU nr.19 din 27.03.2021.

Când este permisă părăsirea locuinței

 

Potrivit hotărârii adoptate sâmbătă, se modifică orarul în care este permisă deplasarea în afara locuinței.

„Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 - 5,00 în zilele de luni până joi, și în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 7,5/1000 de locuitori, cu următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

e) părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112.

Pentru verificarea motivului deplasării, în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu/adeverința eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea deplasărilor în interes personal sunt obligate să prezinte declarația pe propria răspundere, completată în prealabil.

Pentru deplasarea către centrul de vaccinare, persoanele sunt obligate să prezinte dovada programării.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO