Incident grav la abatorul din Brașov. Un muncitor are arsuri pe 90% din corp
Incident grav la un abator din Braşov. Un angajat în vârstă de 51 de ani a ajuns la spital cu arsuri pe 90 la sută din suprafaţa corpului cauzate de amoniacul dintr-o instalaţie de răcire.
Se pare că o supapă a cedat, iar substanţă chimică, deosebit de nocivă, a ţâşnit în încăperea în care se afla bărbatul.
Echipajele ISU şi cele de la Garda de Mediu au intervenit rapid, ca să prevină poluarea chimică a apei şi a aerului. Muncitorul rănit este în stare critică, la terapie intensivă.
Alarma s-a dat în jurul orei 4 dimineaţa când muncitorii din abator au observat că a scăzut presiunea de amoniac în instalaţia de răcire a halei frigorifice. Unul dintre ei a mers să vadă ce se întâmplă şi şi-a găsit colegul prăbuşit în curte, în apropierea instalaţiei. Nu se ştie de cât timp zăcea acolo.
Mircea Paraschiv, Garda de Mediu Braşov: Este vorba de o defecţiune la instalaţia de răcire, instalaţie care are în componentă şi amoniac. Au fost nişte emisii de amoniac în momentul în care amoniacul a ţâşnit, bineînţeles că a avut o reacţie dublă externă şi internă pentru că persoană respectivă a stat în mediu şi a inhalat aerul respectiv total nociv pentru organism.
Victima avea arsuri pe 90 la sută din suprafaţă corpului şi a fost trasportata de urgenţă la Spitalul Judeţean Braşov. Este în stare critică, la terapie intensivă.
Marius Leonte, Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov: Am înţeles că este o arsură chimică. În momentul de faţă nu este transportabil, starea lui de sănătate nu permite transportul într-o altă unitate sanitară.
Pompierii şi inspectorii Gărzii de Mediu Braşov au intervenit de urgenţă mai ales că există pericolul unei poluări cu amoniac.
Ciprian Sfreja, ISU Braşov:: Concentraţia de amoniac era foarte mare în interior, dar în exterior nu prezenta un pericol pentru populaţie s-a intervenit cu ceaţă de apă, cu jet pulverizat astfel încât să realizăm dispersia cantităţii de amoniac.
Specialiştii de la Mediu monitorizează concentraţia de amoniac din aer dar şi din apă reziduală rezultată în urmă intervenţiei din hala invadată de amoniac. În paralel, o comisie de anchetă cercetează cauzele defecţiunii care a dus la rănirea gravă a muncitorului.