Inchisoarea in care au fost incarcerate zeci de personalitati, printre care Coposu si Tutea, risca sa se prabuseasca
Nepasarea si lipsa de respect fata de suferintele luptatorilor anticomunisti sunt pe cale sa distruga un loc esential pentru intelegerea istoriei noastre recente: Fortul 13 Jilava.
A fost una dintre cele mai sinistre inchisori si locul unde au fost incarcerate zeci de personalitati ale Romaniei. Acum pluteste in apa si e pe cale sa se prabuseasca. Nimeni n-a investit un leu in consolidarea fostului fort de aparare, monument istoric, chit ca ani in sir cei care s-au perindat la putere promiteau ca il vor transforma in muzeu. S-a transformat in schimb intr-o ruina. Iar responsabilii, evident, ridica din umeri.
Era inceputul lunii martie cand Octav Bjoza, unul dintre detinutii politici care a suportat ororile petrecute in Fortul 13, filma un manifest nefiresc. Imbracat in costum si cocotat pe paleti, omul condamnat de comunisti la 15 ani de munca silnica incearca sa dea apa afara cu mana ca sa atraga atentia asupra degradarii fostei inchisori, chiar daca a fost declarata monument istoric de importanta nationala si universala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asa a ramas pe hartie, caci in realitate este lasat sa se distruga. La doua saptamani distanta, dupa ce a fost montata o pompa care sa scoata apa, ea inca izvoraste din pereti. Macinate, zidurile au inceput sa cada.
Sa nu credeti ca schelele sunt folosite pentru lucrarile de conservare a monumentului istoric. Nu, nu, vorbim de o improvizatie pur romaneasca, pentru ca altfel ti-ar cadea caramizile in cap.
Si asta in conditiile in care fortul de la Jilava este vizitat doar de elevi. Desi autoritatile au anuntat cu surle si trambite ca locul a fost tranformat in muzeu, locul poate fi vizitat doar in conditii speciale. Copiii vin dupa ce Ministerul Educatiei a investit aici intr-un centru pilot pentru a le prezenta monstruozitatile comise de regimul comunist. Aici au fost incarcerati, de exemplu, Corneliu Coposu, Petre Tutea, Monseniorul Vladimir Ghika si Constantin Argetoianu.
Prima lectie "importanta" pe care o primesc elevii veniti aici in vizita este lectia de echilibristica. Mai multi paleti sunt montati peste tot ca sa poti sa il vizitezi si sa nu calci prin apa.
Inclusiv o sala renovata cu 45 de mii de euro este in pericol. Ca sa nu mai spunem ca unele echipamente s-au stricat deja.
Octav Bjoza, presedinte Asociatia Fostilor Detinuti Politici: "E un sentiment sila si scarba fata de toti care s-au perindat la putere. Este revoltator sa lasi acest obiectiv sa se ruineze. In toate tarile foste comuniste toate lagarele au fost lasate, sunt vizitate de milioane de oameni. La noi niciun lagar nu exista, toate le-au ras."
Administratia Nationala a Penitenciarelor, care administreaza fosta inchisoare, spune ca nu a primit niciodata fonduri pentru reparatii. A incercat fara succes sa o transfere ministerului culturii.
Daca responsabilii vor ajunge la ancheta penale, va fi insa prea tarziu pentru a mai salva ceva din aceasta bucata de istorie.